1. 8. 2025
Itálie je vinařskou zemí s nejvíce odrůdami na světě. V případě Itálie si prostě nevystačíte se znalostí několika z nich a doslova každý italský region má své odrůdové poklady.
Ty nejdůležitější představujeme v našem seriálu. Tentokrát se podíváme na 13 významných odrůd začínajících na písmeno C. Chybět nebude Canaiolo Nero, Cesanese, Cococciola nebo Croatina.
Oficiálně je v současnosti v Itálii registrováno zhruba 590 odrůd, přičemž některé další stále čekají na uznání a jiné na genetickou identifikaci. Naopak jiné jsou v Itálii pěstovány po tisíce let, byly do země přivezeny fénickými či řeckými obchodníky. Odrůdová rozmanitost Itálie neznamená jen různorodost chutí, ale i rozdílné přístupy k pěstování, vinifikaci a filozofii výroby vína. Díky tomu je italský vinný svět nenapodobitelný.
Canaiolo Nero
Canaiolo Nero je tradiční toskánská červená odrůda, která je v posledních staletích důležitou součástí slavných vín Chianti. V 16. století bylo Canaiolo dokonce hlavní odrůdou celého Toskánska, než ho ve vinohradech z velké části nahradilo Sangiovese. Důvodem byly nespolehlivé výnosy ve vinicích. Dnes zažívá odrůda mírnou renesanci, zejména v menších toskánských vinařstvích. Ve vínech Canailo tradičně tvoří se Sangiovese odrůdový blend a je oceňováno pro schopnost zjemnit tvrdší charakter toskánského odrůdového krále. Najdeme ho i v čisté podobě, kde ukazuje svůj elegantní, středně plný charakter. Vína odrůdy Canaiolo Nero jsou typicky středně intenzivní v barvě, najdete v nich tóny červených peckovin a jemné květinové podtóny.
Cannonau
Cannonau je jedna z netypičtějších odrůd Sardinie, na ostrov se dostala ze Španělska a je totožná s odrůdou Garnacha (franocuzsky Grenache). Je často spojována s dlouhověkostí obyvatel Sardinie, protože obsahuje vysoké množství polyfenolů. Cannonau dává vína s vyšším alkoholem, sametovými tříslovinami a intenzivními tóny lesního ovoce, bylin a středomořských koření. Vína této odrůdy se hodí pro zrání v sudech a v některých případech mají vína delší potenciál zrát. Typicky se pěstuje v suchých a větrných oblastech ostrova. Je nejpěstovanější odrůdou na Sardinii a většina vín je lahvována pod názvem apelace DOC Cannonau di Sardegna.
Carignano
Carignano, známé mezinárodně především jako Carignan, je další výrazná sardská odrůda, pěstovaná především v jižní části ostrova v oblasti Sulcis. Do zdejších velmi teplých podmínek se hodí, jelikož je odolná vůči suchu a teplu. Dává tmavá, plná vína s vyšší kyselinou a strukturou, kromě čistě odrůdového provedení se často používá i v kupážích. Dobré sardinské Carignano disponuje komplexním a hutným buketem kombinujícím tmavé a červené peckové ovoce, často nechybí lékořice, kořenité tóny hřebíčku nebo vanilky. Středně plné až plnější víno s přítomnými tříslovinami. Dobrému Carignanu svědčí, pokud víno necháte pár let poležet na láhvi. Ve víně se pak nádherně snoubí tóny zralého až sušeného ovoce s již zmíněnou kořenitostí. Ve skleničce prostě máte čistokrevnou středomořskou exotiku.
Carricante
Carricante je vzácná bílá odrůda z východní Sicílie, nejčastěji spojovaná s oblastí Etny. Je charakteristická vysokou kyselinou a minerálním projevem chuti, který odráží sopečný terroir. Dává vína s citrusovými a květinovými tóny, jemnými bylinkami a výjimečnou svěžestí. Zraje dobře a v některých případech mohou vína dosahovat pozoruhodné komplexnosti i po pěti až deseti letech. Bílé víno z Etny musí být minimálně z 60 % odrůda Carricante, menší část mohou tvořit další odrůdy. Vína odrůdy Carricante svým charakterem někdy připomínají odrůdu Riesling, až na vzácné výjimky se nezpracovávají v dubových sudech.
Catarratto
Catarratto je nejrozšířenější bílá odrůda Sicílie, známá svou univerzálností. Slouží jako základ zdejších fortifikovaných vín Marsala, ale v několika posledních dekádách ji najdete stále častěji jako suché bílé víno. Dává svěží a přístupná vína s tóny citrusů, jablek, bylin a jemného koření. Základem dobrého vína Catarratto je redukce výnosů ve vinici, protože jinak je extrémně plodná. Dobře vychlazená Catarratto poslouží jako skvělé osvěžení, nejen na rozpálené Sicílii.
Cesanese
Cesanese je modrá odrůda z oblasti Lazio, vysazena je zejména v okolí Říma, kde má její pěstování dlouhou tradici. Vína odrůdy Cesanese bývají středně plná, s jemnými tříslovinami a výrazným ovocným charakterem. Typicky v nich najdete tóny třešní, sušených květin, bylin a lehce zemitý podtón. Dlouho byla opomíjenou odrůdou, ale v poslední době Cesanese zažívá renesanci díky menším kvalitním producentům. Nejzajímavější apelací pro tuto odrůdu je Cesanese del Piglio DOCG, kde často vznikají špičková vína s dobrým potenciálem zrání.
Ciliegiolo
Název Ciliegiolo je odvozen od slova „ciliegia“ tedy třešeň, což výstižně popisuje aromatický profil vín této toskánské červené odrůdy. Tradičně se používala jako doplněk k Sangiovese, ale dnes se stále více objevuje také jako jednoodrůdové víno. Spíše se mu daří v teplejších částech Toskánska, jako je oblast Maremma. Ciliegiolo nabízí šťavnatý projev chuti, s bohatě ovocnými tóny připomínajícími maliny a třešně, s nižší kyselinou a měkkými tříslovinami. Výborně se hodí k lehké kuchyni, většinou se doporučuje pít jako mladé a svěží víno. Kromě Toskánska se s touto odrůdou můžete potkat také v Ligurii.
Cococciola
Cococciola je poměrně vzácná bílá odrůda z oblasti Abruzzo, známá pro svou svěžest a lehkost. Používá se jak pro tichá, tak pro šumivá vína. Velmi brzy dozrává, je spolehlivá, co se týká výnosů. Vína odrůdy Cococciola mají typicky vyšší kyselinu, citrusové tóny, jemné květinové aroma a světlou barvu. Jsou ideálním osvěžením do letních měsíců a skvěle se hodí pro kombinaci s mořskými plody. Přestože byla dlouho v ústraní zájmu vinařů i konzumentů, dnes tato odrůda zažívá návrat díky trendu objevování původních lokálních odrůd. Často ji najdete v apelacích jako Terre di Chieti IGT nebo Colline Pescaresi IGP. Kromě jednoodrůdové varianty se někdy kombinuje s odrůdou Trebbiano dAbruzzo.
Coda di Volpe
Velmi stará bílá odrůda, která byla zřejmě používána pro výrobu vína již v dobách starého Říma. V Kampánii, kde ji dnes najdete vysazenu, byla dlouho považována za jakousi druhořadou odrůdu, často používanou jen jako příměs do odrůd Greco nebo Fiano. Přitom Coda di Volpe má jednu vlastnost, která je přisuzována tak charakterním odrůdám, jako je Riesling, Pinot noir nebo Nebbiolo. Jde o schopnost věrně vyjádřit terroir ve vinici a v různých podmínkách tak produkovat výrazně odlišná vína. Na minerálních půdách to jsou vína čistá, minerální, podobná vínům odrůdy Riesling, v teplejším klima se ve vínech objevují tóny tropického ovoce typické pro odrůdu Chardonnay.
Colorino
Colorino je další tradiční toskánská odrůda, která, jak název napovídá, se často používá v cuvée se Sangiovese s cílem zvýšit intenzitu barvy finálního vína. Vína odrůdy Colorino mají totiž typicky hlubokou a výraznou barvu. Odrůda proto dlouho hrála jen podpůrnou roli, ale dnes ji někteří producenti vinifikují samostatně. Má rustikální charakter s tóny tmavých třešní, fialek a tabáku. Čisté Colorino v chuti působí někdy trochu nevyrovnaně, vinaři musí odrůdě věnovat dostatečnou péči ve sklepě, každopádně stojí jako zajímavost za ochutnání.
Cortese
Cortese je elegantní bílá odrůda z Piemontu, známá především díky vínům Gavi DOCG. Cortese je v této části Itálie pěstováno po staletí a je považováno za jednu z nejlepších bílých odrůd z Piemontu. Historické zmínky o této odrůdě potvrzují její výsadbu až do roku 1659. Nabízí lehká, suchá vína s jemnou kyselinkou, tóny citrusů, mandlí a květin. Skvěle se hodí ke středomořské kuchyni, zejména k rybám a zelenině. Většinu vín Gavi je dobré vypít v mladém stavu během několika let od nalahvování. Ta nejlepší vína ze špičkových vinařství pak mají potenciál zrát v čase i deset let. Vína Gavi podávejte dobře podchlazená, ideálně na deset stupňů Celsia.
Corvina
Tato odrůda je základním kamenem řady červených vín z Benátska, jako je Valpolicella Classico DOC nebo slavné Amarone della Valpolicella DOCG. Corvina má velké, volné hrozny a tenkou slupku. Vína vyrobená z této odrůdy mají obvykle střední až plné tělo, s jemnými tříslovinami a živou kyselinkou. Na nose se mohou objevit tóny červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořeněnými nuancemi. Hodí se pro výrobní proces zvaný appassimento, tedy pozvolné vysoušení hroznů, ze kterých se pak vyrábí slavné víno Amarone della Valpolicella. Corvina dodává Amarone charakteristické ovocné a kořeněné tóny.
Croatina
Croatina je červená odrůda révy vinné, která se tradičně pěstuje především v severní Itálii, zejména v regionech Lombardie (Oltrepò Pavese) a Piemont (Colli Tortonesi, Coste della Sesia). Celková rozloha výsadeb v Itálii se pohybuje kolem 5 000 hektarů. Ačkoli není tak známá jako Nebbiolo nebo Barbera, hraje důležitou roli v několika apelacích. Vína z Croatiny mají temně rubínovou barvu, výraznou ovocnost s tóny třešní, ostružin a fialek, někdy s lehce kořenitým podtónem. Typické jsou jemné taniny a vyšší kyselina, což je činí příjemně pitelnými i v mladém věku. Často se vyrábějí ve svěžím, lehce perlivém stylu frizzante, ale kvalitnější vína mohou být i tichá a zrající v dřevě. V posledních letech zájem o tuto tradiční odrůdu roste.