Červená vína z méně známých odrůd

12. 2. 2024

Červená vína z méně známých odrůd

Itálie je známá velký množstvím odrůd, ze kterých se v jednotlivých vinařských regionech vyrábí vína. Každá z 20 vinařských oblastí má své specifické lokální odrůdy, které jsou úzce spjaty s konkrétní lokalitou.


Vyzkoušejte červená vína z méně známých odrůd, jako jsou Susumaniello, Sagrantino, Pignolo, Perricone nebo Refosco dal Peduncolo Rosso.

Méně známým modrým odrůdám Itálie jsme věnovali poslední degustaci, která se uskutečnila minulý týden v našich pražských degustačních prostorách. Pro účastníky to byla jedinečná možnost, jak si rozšířit degustační obzory a vůbec poprvé ochutnat červená vína z některých ne příliš rozšířených odrůd. Následujících pět vín získalo od účastníků nejlepší hodnocení.

   1. Sagrantino (Umbrie)

Dnes nejzajímavější odrůda pro červená vína z Umbrie. Existence vína s názvem Sagrantino je zdokumentována do roku 1598, ale jde o prastarou odrůdu, jejíž historie je bezpochyby delší. Z místních vinic prakticky vymizela, když v 70. letech 20. století její výsadby čítaly posledních pět hektarů. Od té doby se hodně změnilo a Sagrantino mají vinaři vysazeno na 600 hektarech a zájem roste. Zejména díky apelaci Montefalco Sagrantino, která v roce 1992 získala prestižní status DOCG. Vína odrůdy Sagrantino jsou komplexní v chuti a typicky v nich nechybí výrazné třísloviny. Díky nim jsou vína Montefalco Sagrantino předurčena i k delší archivaci. Tomu odpovídají i náročná apelační pravidla pro výrobu zdejších vín. Minimální zrání je stanoveno na 37 měsíců, přičemž alespoň rok musí vína strávit v dubových sudech. Někteří vína Montefalco Sagrantino dokonce přirovnávají k vínům Barolo z Piemontu jiní k jihoitalské odrůdě Aglianico.

Ochutnejte: Montefalco Sagrantino, Lungarotti

   2. Pignolo a Schioppettino (Friuli)

Severoitalský vinařský region Friuli je znám především svěžími bílými víny, ale ve skutečnosti tu necelou polovinu produkce tvoří také vína červená. Kromě některých francouzských odrůd, jako je Merlot, pracují vinaři ve Friuli s paletou lokálních odrůd. Dvě zajímavé jsou i Pignolo a Schiopettino.

Nejstarší záznamy o odrůdě Schiopettino pochází z roku 1282. Po řádění škůdce phylloxera ovšem prakticky vymizela z vinic ve Friuli.  Až od 70. let minulého století se navrací a z vinic vytlačuje francouzské odrůdy jako Cabernet Franc nebo Cabernet Sauvignon. Kvalitní víno odrůdy Schiopetto je krásně vyvážené a elegantní, s tóny tmavých peckovin, pepře, bylinek a lesních plodů. Vína jsou relativně hodně aromatická, mají vyšší kyselinu a uhlazené třísloviny. Jsou středně plná.

Odrůda Pignolo je také velmi úzce spjata s regionem Friuli. Vinaři ji vysazují na ty nejlepší polohy, potřebuje totiž hodně sluníčka pro dozrání. Má také velmi kompaktní hrozny a dařit se jí bude na dobře ventilovaných vinicích na vrcholcích kopců. O vínech odrůdy Pignolo se někdy říká, že je to „Barolo na steroidech“. Jde totiž o koncentrovaná a strukturovaná vína s výraznými tříslovinami. V chuti se u těchto vín objevují tóny připomínající černý rybíz, ostružiny, hřebíček nebo vanilku.

Ochutnejte: "L'Arcione" Rosso delle Venezie IGT, La Tunella (50 % Pignolo a 50 % Schioppettino)

   3. Refosco dal Peduncolo Rosso (Friuli)

Podobně jako třeba u bílého Trebbiana, i Refosco je vlastně skupina odrůd. Tvoří ji Refosco dal Peduncolo Rosso, Refosco Nostrano, Refoscone a Refosco Bianco, ale pouze první dvě jsou komerčně využívány ve větší míře. Refosco je jedním z rodičů odrůdy Corvnina, která je v sousedním Benátsku základem prakticky všech červených vín. Vína Refosco dal Peduncolo Rosso mají typicky tmavou barvu s fialovými odlesky. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, třešně a švestky, doplněné kořeněnými a bylinnými nuancemi. Mají často výrazné třísloviny a dobrou strukturu. Refosco dal Peduncolo Rosso je známé svou vysokou kyselostí, která dodává vínu živost a svěžest. Vína Refosco dal Peduncolo Rosso se skvěle hodí k výraznějšímu masu, jako je pečená vepřová kotleta, hovězí na grilu nebo divočina. Jsou také vynikající při párování se sýry nebo těstovinami s rajčatovou omáčkou.

Ochutnejte: Refosco dal Peduncolo Rosso Friuli Colli Orientali DOC, La Tunella

   4. Susumaniello (Apulie)

Máte rádi Primitivo a další vína z Apulie? Zkuste raritní modrou odrůdu Susumaniello. Ta je rozšířena zejména v jižní části Apulie, v oblasti Salice Salento. Jde o vzácnou odrůdu, jejíž výsadby poslední dekádu rostou. V roce 2006 byla přitom vysazena jen na 13 hektarech vinic v Apulii. Historicky se používala do kupáží s další místní odrůdou - Negro Amaro. Poslední roky ji ovšem vinaři lahvují také jako čistě odrůdové víno. Klasické červené víno Susumaniello má hluboký rubínový odstín a aroma červených bobulí a švestek. Vína nepostrádají kořenité, pepřové aroma a chuť hořké čokolády. Susumaniello je komplexní a zajímavé červené víno.

Ochutnejte: Susumaniello Salento IGP, Cantine due Palme

   5. Perricone (Sicílie)

O Perricone se poslední roky na Sicílii mluví jako o jedné z možných odrůd budoucnosti. Dříve velmi rozšířená odrůda se dnes pěstuje na 300 hektarech vinic v západní části ostrova. Perricone dobře snáší velmi horké podmínky na Sicílii, je to pozdně dozrávající odrůda. Vína jsou typicky tmavého odstínu ve skleničce, mají bohatě strukturovanou chuť s tóny červených peckovin, zemitosti nebo bylinek. Typické jsou střední až vyšší třísloviny a naopak spíše nižší úroveň alkoholu v rozmezí, 11-13 %.

Ochutnejte: Perricone "Guarnaccio" DOC, Tasca d´Almerita

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty