Nero d’Avola, nejznámější víno Sicílie

16. 1. 2023

Nero d’Avola, nejznámější víno Sicílie

Sicílie patří s více než 100 tisíci hektary vinic mezi největší vinařské regiony v Itálii a symbolem zdejších vín je především jedna modrá odrůda.


Pokud máte rádi chuťově výraznější červená vína jižanského charakteru, s ovocně kořenitými tóny a s vyšším alkoholem, tak je Nero d’Avola tou správnou volbou. Během posledních dvou dekád se Nero d’Avola stalo jedním z nejoblíbenějších červených vín Itálie.

Přímo na Sicílii je odrůda známá také pod názvem Calabrese, pod kterým je i zapsána v italském registru odrůd. Většina vinařství dnes ale na etiketách svých vín používá mezinárodně známý název Nero d’Avola.

Odrůda je dnes rozšířena prakticky napříč celým ostrovem Sicílie a s plochou vinic 14 000 hektarů drží první místo mezi modrými odrůdami. Do této pozice se Nero d’Avola nedostalo náhodou, ale díky strategii, kterou místní vinaři přijali v 80. letech 20. století. Tehdy sicilská vína trpěla nízkou kvalitou a nebyla na mezinárodních trzích prakticky známá. Regionální institut pro víno v čele s vinařem Diego Planetou a uznávaným italským enologem Giaccomem Tachisem ovšem naordinovali místním vinařům postupný přechod od mezinárodních odrůd k těm lokálním, a právě Nero d’Avola bylo identifikováno jako klíčová odrůda budoucnosti. Od 90. let tak vinaři s Nero d’Avola ve větší míře pracují a například jen mezi lety 2000 a 2010 výsadby odrůdy na Sicílii vzrostly o třetinu.

Nero d Avola víno

Nero d’Avola je odrůda, která se umí skvěle adaptovat na klimatické podmínky Sicílie. S nadsázkou lze říci, že má ráda horko, respektive vysoké teploty v letních měsících a relativně výrazný nedostatek srážek jí nedělá příliš velké problémy. Naopak je to velmi plodná odrůda a vinaři, kteří se zaměřují na kvalitu vín, musí provádět zelené práce ve vinici a redukovat výnosy. Obecně je Nero d’Avola relativně ranou odrůdou, jejíž hrozny dozrávají v první polovině září.

Původ má odrůda pravděpodobně v jihovýchodní části ostrova, kde najdete některá z nejzajímavějších vín. V minulosti Nero d’Avola často končilo v lahvích jako kupáž s dalšími mezinárodními odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah, v poslední dekádě je ale nejčastěji jednoodrůdovým vínem. Výjimkou je nejprestižnější vinná apelace na Sicílii, víno Cerasuolo di Vittoria DOCG. Toto víno je vždy tvořeno kombinací odrůd Nero d’Avola a místní lehčí červené odrůdy Frappato. Další kombinací, kterou například historicky praktikuje vinařství Tasca d'Almerita, je spojení Nero d’Avola s odrůdou Perricone.

Vysoká popularita odrůdy sebou nese nešvar v podobě nejednoznačné kvality vín. Z Nero d’Avola se na jedné straně dělají některá z nejzajímavějších a nejkomplexnějších červených vín jižní Itálie, některá velká vinařství oproti tomu chrlí velké objemy průměrných vín do supermarketové distribuce. V případě odrůdy Nero d’Avola tedy jednoznačně platí, že se vyplatí vybírat zejména podle značky a renomé konkrétního vinařství.

Jak chutná dobré Nero d’Avola?

Vína Nero d'Avola mají typicky fialovou nebo rubínovou barvu, jsou výraznější v aromatice, ve vůni a chuti připomínají ostružiny, švestky, tmavé třešně, jahody, černý pepř, lékořici nebo středomořské byliny. Vína mají střední nebo vyšší alkohol a navzdory velmi teplému podnebí Sicílie jim nechybí ani svěží kyselina. Typickými tóny, které připomínají koření, může Nero d’Avola někdy připomínat vína odrůdy Syrah (Shiraz). Nero d’Avola se hodí pro zrání v dubových sudech. Trendem poslední dekády je určitě posun ve vinifikaci a méně výrazný otisk dubových sudů ve výsledných vínech. Ta nejlepší vína této odrůdy mohou mít potenciál archivace i 10 až 15 let.

Jak párovat Nero d’Avola?

Nero d'Avola je červené víno, které ve skleničce opravdu jen tak nepřehlédnete a hodí se zejména k tučnějším výraznějším pokrmům. Skvěle doprovodí hovězí maso, ať už v podobě steaků nebo hamburgerů. Fungovat bude i v doprovodu vepřové kotlety, telecího masa nebo sekané. Nero d'Avola si dejte klidně s pizzou, ale také s některými omáčkami s masem a těstovinami. Vyzkoušet můžete Nero d'Avola také v kombinaci s výraznějšími a vyzrálejšími kravskými sýry nebo s jakýkoliv sýrem z ovčího mléka.

Doporučujeme ochutnat