Odrůda Sangiovese: Zajímavá vína najdete i mimo Toskánsko

23. 9. 2022

Odrůda Sangiovese: Zajímavá vína najdete i mimo Toskánsko

Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Sangiovese, to ale zdaleka není jen Toskánko.


Parádní vína z této odrůdy najdete i v jiných italských regionech. S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Na celkové rozloze vinic se tak podílí zhruba 11 %. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je součástí bezmála 250 různých vín kategorie DOC/DOCG.

Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Podobně jako v Toskánsku i zde najdete různé styly vín od lehčích mladých na ovoci postavených až po velká strukturovaná a komplexní vína. Rozhodně pak nejde o nějaké „napodobeniny“ vín z Toskánska, každý region a jeho vína mají svůj jedinečný charakter. Vyzkoušejte je a možná objevíte nové dimenze vesmíru jménem Sangiovese.

Romagna

Region Emilia-Romagna sousedí s Toskánskem na severu a jeho východní část je typicky prošpikovaná vinicemi, na nichž roste Sangiovese. Celkem je tu 8500 hektarů vinic s touto odrůdou, z nichž vína bývají často lahvována jako Sangiovese di Romagna DOC. Někteří místní vinaři dokonce věří, že Sangiovese nepochází z Toskánska, ale právě z jejich regionu. Romana Sangiovese je jiné, než to od slavnějších jižních sousedů, což před časem na tomto blogu okomentovala i Cristina Geminiani z vinařství Fattoria Zerbina: „V první řadě máme odlišné klony Sangiovese, některé z nich jsou mimořádně kvalitní a v důsledku toho jsou následně vysazovány i v Toskánsku. Pro naše klony Sangiovese jsou typické větší hrozny a výrazný ovocný charakter výsledných vín. Vína z Toskánska jsou více strohá. Naše Sangiovese je ovocnější a přívětivější, přesto však neztrácí nic na potenciálu odrůdy dobře vyzrávat v čase.“  Fattoria Zerbina je dnes respektovaným a vyhledávaným pojmem na italské vinařské mapě a a samotná Cristina je považována za jednu z nejtalentovanějších vinařek Itálie.

Sangiovese mimo Toskansko

Sangiovese z regionu Romagna může nést označení podle tří různých kvalitativních úrovní. Základní je Sangiovese di Romagna, do které spadají běžná vína ke každodennímu popíjení. Následuje kategorie Sangiovese di Romagna Superiore, tedy plnější vína vyráběná z nižších výnosů a lahvovaná nejdříve po roce od sklizně. Nejvyšší úrovní místních vín je pak Sangiovese di Romagna Superiore Riserva, kde je minimální zrání stanoveno na dva roky. Apelační pravidla umožňují k Sangiovese přidávat až 15 % jiných odrůd, ale většina kvalitních výrobců pracuje se 100% Sangiovese.

Umbrie

V Umbrii je Sangiovese vysazeno na 2 500 hektarech vinic a figuruje v různých místních DOC vínech. Asi nejznámější místní víno obsahující Sangiovese je Montefalco Rosso. Zatímco vína Montefalco Sagrantino jsou tvořena 100% odrůdou Sagrantino, tak ve víně Montefalco Rosso dominuje právě Sangiovese. Montefalco Rosso je typicky směsí odrůd Sangiovese (60 – 70 %), Sagrantino (10 – 15 %) a dalších odrůd jako Merlot, Cabernet Sauvignon (15 – 30 %).

I v Umbrii ale narazíte na čistě odrůdová vína ze Sangiovese. Jedním z nejzářnějších příkladů je kultovní víno Riserva Vigna Monticchio z produkce vinařství Lungarotti. Krásné a noblesní víno, které ve vinařství lahvují pouze v mimořádných ročnících a které před uvedením do prodeje zraje dlouhých pět let. Ostatně Sangiovese je pro vinařství Lungarotti nejvýznamější odrůdou: „Naše vinařství v Torgiano má téměř 230 hektarů osázených vinicemi a jde především o červené odrůdy. V první řadě je to Sangiovese, které představuje naši hlavní odrůdu, dále pak odrůda Colorino. Ve vinicích máme i mezinárodní odrůdy, vysazené mým otcem v 60. a 70. letech, jako je Cabernet Sauvignon a Merlot,“ potvrzuje Chiara Lungarotti. Pokud budete chtít vyzkoušet velmi slušné Sangiovese a nesahat tak hluboko do kapsy, velmi zajímavým a pro vinařství velmi významným vínem je Rosso di Torgiano „Rubesco“ DOC.

Odruda Sangiovese Umbrie

Kromě výše uvedených regionů je Sangiovese významně přítomno také v dalším středoitalském regionu, tedy v Marche. Celkem tu najdete na 3600 hektarů Sangiovese, které se velmi často používá jako doplněk k odrůdě Montepulciano. Příkladem budiž vína Rosso Piceno DOC, kde Montepulciano tvoří 35 – 85 %  vína a  15 – 50 % je právě Sangiovese. V hlavách vinařů tu ovšem Sangiovese není tak hluboce zakořeněno. Mnoho výrobců v Marche tak dává v rámci blendů přednost mezinárodním odrůdám jako je Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah.

Odrůda Sangiovese se také v rámci střední Itálie velmi často používá pro výrobu růžových vín. Najdete ho také v některých vínech z Lazia, případně dále jižněji, kde může sloužit jako příměs odrůd Primitivo nebo Nero d Avola. Sangiovese do výsledného vína vždy přispívá strukturou, vrstevnatostí a elegancí, tedy typickými rysy, pro které lidé po celém světě vína Sangiovese vyhledávají.

Související produkty