Víno má hlubokou povidlovou barvu se světle fialovými odlesky. Aroma je komplexní, ve skleničce se odehrává doslova festival vůní s tóny zralého lesního ovoce, hřebíčku nebo povidel. Nechybí také lékořice, fialky nebo jemná stopa tabáku. Chuť je plná, opulentní s výraznějšími zralými tříslovinami. Víno má velký potenciál k archivaci, ale lze si ho vychutnat již nyní. Jde o noblesní víno pro slavnostní okamžiky.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Umbrie
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Kdy vypít: 2021 - 2024
Doporučení v gastronomii: Pečené vepřové maso, zvěřina.
Přečtěte si na našem blogu: Odrůda Sangiovese: Zajímavá vína najdete i mimo Toskánsko
Vinařství Lungarotti patří mezi absolutní špičku Umbrie a v posledních 50 letech výrazně přispělo ke zvýšení prestiže tohoto regionu sousedícího s Toskánskem. I když se víno v Umbrii vyrábí stovky let, byla to právě zemitá vína založená na odrůdě Sangiovese, kterými si Giorgio Lungarotti podmanil doslova celý svět. Dnes se jeho vína vyváží do 50 zemí a mezi základní hodnoty vinařství patří neustálé zaměření na kvalitu při dodržení udržitelných postupů při práci ve vinicích. Od roku 2014 je produkce vinařství plně organická. V rámci projektu „Energie z révy“, podporovaného italským Ministerstvem zemědělství, vinařství pilotně testuje využití biomasy s cílem výrazně omezit emise CO2. Produkce vinařství je široká, klíčová jsou zejména vína Rubesco (první víno Umbrie, které získalo status DOC) a Rubesco Vigna Monticchio. Vinařství Lungarotti dnes vedou sestry Chiara a Teresa.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
"Montefalco Rosso je typicky smějí odrůd Sangiovese (60 – 70 %), Sagrantino (10 – 15 %) a dalších odrůd jako Merlot, Cabernet Sauvignon (15 – 30 %). Jde o velmi zajímavou a pestrou kategorii červených cuvée."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.