Vína z regionu Abruzzo

9. 1. 2023

Vína z regionu Abruzzo

Tento italský vinařský region je neprávem trochu podceňovaný, přitom nabízí zajímavou paletu vín od stále ambicióznějších vinařů. Tři charakteristická vína z Abruzza jsou bílé Trebbiano, růžové víno s názvem Cerasuolo a komplexní červené Montepulciano.


Rozlohou relativně nevelký vinařský region ve střední Itálii toho ale nabízí mnohem více. Vinařství v Abruzzu pracují s plochou 32 000 hektarů vinic, které najdete na jih, západ i sever od hlavního města Pescara. Severním sousedem Abruzza je vinařský region Marche, západním Lazio a jižní hranici sdílí s ještě méně známým regionem Molise. Historie výroby vín je v Abruzzu velmi stará, podobně jako jinde v Itálie. Historické doklady o pěstování révy v Abruzzu sahají až do 4. století před n. l.

Po dlouhá staletí bylo ovšem vinařství spíše doplňkovým zdrojem obživy místních, vinařský oom nastal až v posledních 50 letech. Díky několika velkým projektům se vinařská produkce začala soustředit zejména v provincii Chieti. Ačkoliv poslední dvě desítky let Abruzzo zažívá vlnu nových vinařských projektů a investic na rodinné bází, většina zdejších vín pochází od velkých družstev.  

Mezi mořem a horami

Region Abruzzo na první pohled působí trochu drsně, zejména díky zvlněnému hornatému terénu, typickému pro místní krajinu. Je to ale také region s dlouhým mořským pobřežím a krásnou přírodou, která je na mnoha místech chráněna formou národních parků. Vinice v Abruzzu jsou ovlivňovány Jaderským mořem na východě a pohořím Apenin na západě. V regionu najdete také Gran Sasso, jeden z nejvyšších italských vrcholů s výškou 2912 metrů nad mořem.

Díky dostatečnému počtu slunečných dní, vydatným srážkám v první polovině roku, ale také větrnému proudění od moře, se révě v Abruzzu daří. Na pobřeží je teplo a sucho, více ve vnitrozemí pak převládá kontinentální charakter klima (v létě horko a v zimě chladno). Významným prvkem pro místní vinice je také často vyšší nadmořská výška, která způsobuje větší rozdíly v teplotách přes den a v noci. Zejména v letních měsících tak přispívá k pozvolnějšímu vyzrávání hroznů.

Vinice Abruzzo La Valentina

Typická vína z Abruzza

Abruzzo je domovem dvou prestižních apelací kategorie DOCG – Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane a Terre Tollesi/Tullum. Dvojici prestižních vín pak doplňuje několik dalších DOC. Mezi nejznámější a nejvyhledávanější patří Cerasuolo d'Abruzzo DOC a Montepulciano d'Abruzzo DOC nebo bílé víno Trebbiano d'Abruzzo DOC. Růžová a bílá vína jsou typicky vinifikována v nerezových tancích a jsou vybavena bohatou ovocností a svěžím projevem. Naopak červená vína odrůdy Montepulciano velmi často zrají v dubových sudech.

Nejvýraznější zastoupením mají na zdejších vinicích odrůdy Montepulciano a Trebbiano d'Abruzzo. Na vzestupu je také pěstování dalších typických odrůd jako jsou Sangiovese, Passerina, Pecorino a Cococciola. Doplňkově se pak v některých vínech objevují i mezinárodní odrůdy jako je Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Za největší odrůdovou hvězdu regionu je v současnosti bez debat považováno Montepulciano. Je to zároveň odrůda, která patří mezi deset nejpěstovanějších v celé Itálii. Velkou výhodou této odrůdy je, že červené víno Montepulciano skvěle chutná již jako mladé, ale ta nejlepší vína si lze vychutnat i s odstupem deseti a více let. Montepulciano ve skleničce je typicky sytě zbarveno, má příjemné přírodně sladké taniny, střední nebo nižší kyselinu a bohatě ovocný projev. Ovocné tóny připomínají švestky, ostružiny nebo borůvky, charakter vína doplňuje zemitost. Víno bývá plnější v chuti, odrůda se skvěle hodí pro zrání v dřevěných sudech, které podtrhuje její sametový charakter.

Mezi hvězdná vinařství regionu Abruzzo patří producenti rodinného charakteru, jako je Valentini, Emidio Pepe nebo relativně mladý projekt La Valentina. Ten stojí od roku 1990 v obci Spoltore ležící na západ od města Pescara. Založili je bratři Sabatino, Roberto a Andrea Di Properzio. Toto rodinné vinařství se věnuje pěstování a vinifikaci autochtonních odrůd révy vinné na udržitelných zemědělských a technologických postupech s minimálními zásahy, bez chemie, pesticidů a umělých hnojiv. Základem jejich portfolia jsou červená vína odrůdy Montepulciano, ale věnují se i pěstování bílých odrůd Trebbiano, Pecorino nebo Fiano. Vína z vinařství La Valentina každým rokem sbírají vysoká hodnocení od renomovaných vinných kritiků, díky společnosti VinoDoc jsou dostupná i v České republice.

La Valentina Abruzzo

Tři klasická vína z Abruzza

  • Trebbiano d'Abruzzo DOC

Správný název odrůdy je Trebbiano Abruzzese, kdežto vína nesou označení apelace Trebbiano d’Abruzzo. Odrůda není nijak příbuzná se známější odrůdou Trebbiano Toscano, i vína mají jiný charakter. Trebbiano Abruzzese je považováno za kvalitní bílou odrůdu, její vína mohou charakterem připomínat Ryzlink rýnský. Nejsou příliš aromatická, objevíte v nich tóny citrusových plodu, bílého peckového ovoce nebo bylin. Typicky jsou suchá, s dobrou svěžestí a velmi často také příjemnou mineralitou. V těch lepších případech jde o vína se střednědobým potenciálem zrání na láhvi. Skvěle se hodí k rybám, mořským plodům nebo pokrmům s kuřecím masem.

  • Cerasuolo d'Abruzzo DOC

Po Benátsku je Abruzzo druhý nejvýznamější italský region pro produkci růžových vín. Je to dáno popularitou růžových vín Cerasuolo d'Abruzzo DOC. Cerasuolo rozhodně patří do kategorie komplexních růžových vín, většinou se středně výraznou barvou ve skleničce až po intenzivní odstín připomínající světlé červené víno. Ve vůni a chuti často najdete tóny zralých červených peckovin, někdy připomínající jahodový džem. Ta nejlepší vína jsou opravdu hluboká a strukturovaná. Kultovní Cerasuolo lahvuje například vinařství Valentini, ročníku 2018 například časopis Decanter udělil skvělé hodnocení 96/100.

  • Montepulciano d'Abruzzo DOC

Nestarší zmínky o Montepulcianu v Abruzzu pochází z roku 1792. Odrůda Montepulciano ve skleničce může reprezentovat širokou paletu stylů vín. Od levných, základních, vysoce pitelných „pizza vín“ jednoduché struktury, přes sofistikovaná vína, zajímavého charakteru, s tóny černého ovoce, bylinek, často školená v sudech. Některá Montepulciana jsou pak doslova sběratelské raritní kousky, jako je například Montepulciano d’Abruzzo kultovního vinařství Valentini. Montepulciano se velmi často lahvuje jako čistě odrůdové, ale podobně jako Merlot se hodí i do kupáží s dalšími odrůdami.

Autor: Mikuláš Duda