Perfektní vína pro Den svatého Valentýna

6. 2. 2023

Perfektní vína pro Den svatého Valentýna

Svátek všech zamilovaných je opět tu. Svou drahou polovičku můžete potěšit lahví kvalitního vína. Pokud jste se rozhodli letos slavit Den sv. Valentýna doma, třeba romantickou večeří ve dvou nebo sledováním oblíbeného filmu, nezapomeňte na víno!


Bez dobrého vína se neobejdete ani na Den svatého Valentýna. Tady je 10 tipů na nejlepší valentýnská vína!

Čím jiným vykopnout slavnostní večer, než lahví dobrého šumivého vína. Naprostá klasika a nejoblíbenější šumivé víno světa, to je Prosecco. Vyzkoušejte suchou růžovou variantu v podobě vína Prosecco Rosé DOC Brut z vinařství Montelvini. Bublinky s bohatým perlením a tóny zahradního ovoce, s nádechem jahod, červeného rybízu a broskví. Pokud dáváte raději přednost tradiční bílé variantě Prosecca, pak sáhněte po vínu Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Extra Dry. Jde o Prosecco z nejprestižnější zóny Valdobbiadene, se skvělou cenou. Zajímavou alternativou ke klasickému šampaňskému je pak italské šumivé víno Franciacorta. Dalším naším valentýnským tipem je víno Franciacorta Rose DOCG Brut, které tvoří kombinace odrůd Pinot Nero, Chardonnay a Pinot Bianco. V případě tohoto vína probíhá druhotné kvašení, stejně jako u vín z Champagne, v láhvi.

O růžových vínech se někdy chybně říká, že se mají pít jen v létě. Jejich svěží charakter k tomu sice vybízí, ale dobře vychlazené Rosé si stejně tak užijete třeba i na Valentýna. Suchá růžová vína se skvěle hodí k lehčím předkrmům, mořským rybám, krevetám nebo jiným mořským plodům. Některá výraznější růžová vína zajímavě doplní třeba domácí paštiku. Na druhou stranu můžete rosé zařadit jako skvělý doprovod k některým ovocným dezertům. Z naší aktuální nabídky určitě ochutnejte až překvapivě komplexní růžové víno ze Sicílie - Syrah "Madamarose" DOC 2021. Lehčí styl růžového pak reprezentuje víno Garda Classico Chiaretto DOC 2021 z vinařství Olivini. Hrozny pro toto víno dozrávají poblíž severoitalského jezera Garda.

Syrah

Gewürztraminer je nepochybně jedno z nejtypičtějších bílých vín z Jižního Tyrolska. Tramín má nezapomenutelnou aromatiku, která okamžitě zapůsobí opojně na vaše smysly. Víno Alto Adige Gewürtztraminer DOC 2021 z vinařství Peter Zemmer je elegantní, evokující květy růže, muškát, liči a exotické koření.

Kromě květiny své drahé polovičce můžete věnovat také krásné bílé víno s květem na etiketě. Elegantní víno Soave Classico DOC 2019, to je prostě romantika s maximálně pitelným charakterem. Víno s tóny svěžích citrusů, lučních bylin a výraznou mineralitou v závěru. Rodinné vinařství Suavia vedou tři sestry Meri, Valentina a Alessandra.

Překvapit svého partnera můžete i něčím méně známým. V tomto případě doporučujeme zkusit příjemné bílé víno Colli di Luni „La Bianca” IGT 2020 z Ligurie. Víno tvoří kombinace odrůd Vermentino a Malvasia, vinice jsou vysazeny poblíž mořského pobřeží. Ve vůni tohoto příjemného vína objevíte tóny peckového ovoce a středomořských bylin. V ústech je středně plné, s příjemnou kyselinou a bohatým ovocným projevem. Krásně se pije!

Vermentino

Pokud máte chuť spíše na plnější sametové červené víno, s tóny tmavých peckovin nebo čokolády tato dvě vína jsou trefou do černého. V první řadě zkuste Merlot "Notte a San Martino" Benaco Bresciano IGT 2018 z vinařství Olivini, víno zrající 24 měsíců ve francouzských barikových sudech.

Víno, které potěší hlubokou, téměř neprůhlednou temně rubínovou barvou a hřejivou vůní zralých drobných peckovin, to je Barbera d´Alba "Valletta" DOC 2018 z rodinného vinařství Claudio Alario. Jeho šťavnatá a komplexní chuť evokuje ostružinový džem, švestky, borůvky a višně v čokoládě. Nechybí tóny vanilky a čokolády.

Prostě a jednoduše není lepší způsob, jak si užít romantický večer o svátek Sv. Valentýna, než v doprovodu báječných vín. Na zdraví!

Související produkty