Nejoblíbenější italská vína

24. 10. 2022

Nejoblíbenější italská vína

Mezi dlouhodobě nejpopulárnější italská vína bezpochyby patří Prosecco, Primitivo, Chianti nebo Pinot Grigio.


Potvrzují to i preference našich zákazníků, kteří často volí právě vína těchto klasických apelací a odrůd. Současně ovšem platí, že na VinoDoc lze vybírat z široké nabídky bezmála 300 italských vín a do žebříčku těch nejoblíbenějších se řadí i některá překvapení. Inspirujte se tou nejlepší zkušeností našich zákazníků a vyzkoušejte některé z našich bestsellerů letošního roku.

V kategorii šumivých vín jsme v letošním roce rozšířili nabídku Prosecca o vinařství Casa Bianca, které doplnilo naše dlouhodobé partnery Col Vetoraz a Montelvini. V uplynulých měsících se stalo absolutním bestsellerem možná trochu překvapivě růžové Prosecco z vinařství Montelvini – Prosecco Rosé DOC Brut. I když pro ty, kdo víno ochutnali tak nečekané toto vítezství nebude, víno je totiž neuvěřitelně svěží, krásně ovocné a delikátní.

Zatímco celosvětově konzumenti Prosecca preferují spíše polosuchý styl Extra Dry, u nás bezpečně vede i na dalších místech suchý Brut - Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut a Prosecco Superiore Asolo DOCG Spumante Brut. Tradiční metodou dělaná šumivá vína pak u nás reprezentuje zejména Franciacorta a víno Franciacorta Saten DOCG Brut je ideální variantou pro vstup do této kategorie.

Prosecco Asolo Brut Montelvini

Nejoblíbenějším bílým vínem Itálie poslední dekády je bezesporu severoitalské Pinot Grigio.  Dlouhodobý bestseller naší nabídky je víno Alto Adige Pinot Grigio DOC od Petera Zemera z Jižního Tyrolska, ale i s ohledem na cenu letos přece jen vede báječné Pinot Grigio Umbria IGT z vinařství Lungarotti z Umbrie. Mezi výrazně populární bílá vína pak patří také Vermentino di Sardegna "Terre Fenicie" DOC ze Sardinie a středoitalské Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico "Villa Bianchi" DOC.

V červených vínech, tedy královské disciplíně italských vinařů, i letos kraluje odrůda, jejíž výsadby v jižní Itálii poslední dekádu dramaticky rostou. Plocha vinic Primitiva se v Apulii za poslední dekádu zvýšila o 40 % a tato odrůda je skutečně mezinárodním hitem a  řadu fanoušků má také v České republice. Pozici nejoblíbenějšího červeného vína drží komplexní a plné Primitivo di Manduria „San Gaetano“ DOC z vinařství Cantine due Palme, kterému zdatně sekunduje i Salento Primitivo "Piluna" IGT.

Slavné Toskánsko pak ve výběru nejprodávanějších vín zastupuje organické víno Sangiovese „Badilante“ Toscana IGT z malého rodinného vinařství Podere 414 a noblesní Chianti Classico – víno Chianti Classico "La Selvanella" Riserva DOCG. Nejoblíbenější Brunello di Montalcino je tradičním stylem pojaté víno z vinařství Lambardi - Brunello di Montalcino DOCG 2017.

Brunello di Montalcino Lambardi

Mezi další červené bestsellery pak patří Chianti "Monrosso" DOCG z vinařství Castello di Monsanto, aktuálně vyprodané Chianti Rúfina z bio vinařství Frascole, dále Barbera d'Alba "Paolina" DOC z Piemontu nebo víno Rosso Conero "San Lorenzo" DOC od Umani Ronchi.

Další zajímavé tipy na vína najdete v eshopu pod každým z produktů. Stačí, když si kliknete na detail svého oblíbeného vína a pod popisem můžete vybírat z nabídky "Podobné produkty"

Související produkty