Vánoční dárky pro milovníka vín

14. 11. 2022

Vánoční dárky pro milovníka vín

Štědrý den se kvapem blíží a je tedy nejvyšší čas začít přemýšlet, čím potěšíte své blízké. Kvalitní víno je zajímavý dárek, kterým uděláte radost skoro každému.


V online vinotéce VinoDoc toho najdete mnohem více, třeba luxusní extra panenské olivové oleje, výběrové italské destiláty nebo mapy a publikace o víně. Inspirujte se našimi vánočními tipy, kterými potěšíte nejen náročnějšího milovníka vín!

Víno jako dárek

Při výběru vína je samozřejmě ideální vědět, zda obdarovaný preferuje plné červené víno, svěží bílé víno nebo nade vše miluje šumivé Prosecco? Itálie nabízí nepřebernou paletu vín různých stylů.

Případně se také hodí znát, do kterého z italských regionů jezdí na dovolenou a víno lze vybrat i s ohledem na oblíbenou destinaci. Mezi turisticky nejpopulárnější turistické destinace patří Jižní Tyrolsko, Benátsko nebo Toskánsko.

Milovníkovi vín uděláte radost lahví z některé tradiční apelace jako jsou Amarone della Valpolicella DOCG, Barolo DOCG, Chianti Classico DOCG nebo Brunello di Montalcino DOCG. Fajnšmekrovi uděláte radost vínem z nějaké velmi málo rozšířené odrůdy, jako jsou červená Monica ze Sardinie, Susumaniello z Apulie nebo některá bílá vína z Friuli. Z naší nabídky jsme pro vás jako zajímavé tipy vybrali:

Víno: Cena do 250 Kč

Šumivé víno Prosecco: Prosecco Treviso DOC Extra Dry nebo suché Prosecco Treviso DOC Brut

BÍLÉ: Soave "Il Selese" DOC 2021, I Stefanini

BÍLÉ: Vermentino di Sardegna "Terre Fenicie" DOC 2020, Sardus Pater

BÍLÉ: Vernaccia di San Gimignano "Le Grillaie" DOCG 2020, Melini

ČERVENÉ: Rosso Conero "Serrano" DOC 2020, Umani Ronchi

ČERVENÉ: Salento Primitivo "Don Cosimo" IGP 2020, Cantine due Palme

ČERVENÉ: Sangiovese Umbria IGT 2018, Lungarotti

Víno: Cena do 500 Kč

ŠUMIVÉ: Lugana DOC Brut Metodo Classico 2019, Olivini

BÍLÉ:  Lugana DOC 2021, Olivini

BÍLÉ: Gavi "Il Castello" DOCG 2020. Castello di Tassarolo

BÍLÉ: Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore "Vecchie Vigne" DOC 2018, Umani Ronchi

ČERVENÉ: Nero d´Avola "Lamuri" DOC 2019, Tasca d'Almerita

ČERVENÉ: Morellino di Scansano DOCG 2020, Podere 414

ČERVENÉ: Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2019, Speri

Víno: Cena kolem 1000 Kč

ČERVENÉ: Barolo "Castellero" DOCG 2017,Brezza

ČERVENÉ: Barbaresco DOCG 2018, Produttori del Barbaresco

ČERVENÉ: Brunello di Montalcino DOCG 2017, Lambardi

ČERVENÉ: LUMEO Costa Toscana Rosso IGT 2018, Toscani

Víno: Pro uložení do archivu

Uložení na 5 let: Rosso di Montalcino DOC 2020, Siro Pacenti

Uložení na 5 let: Berardenga Chianti Classico Riserva DOCG 2018, Felsina

Uložení na 10 let: Barbaresco "Asili" Riserva DOCG 2015, Ca del Baio

Uložení na 10 let: Amarone "Vigneto Monte Sant' Urbano" DOCG 2017, Speri

Uložení na 15 let: Brunello di Montalcino "Vecchie Vigne" DOCG 2017, Siro Pacenti

Uložení na 15 let: Barolo Riserva DOCG Sarmassa Vigna Bricco 2015, Brezza

Některá vybraná luxusní vína umíme v případě objednání šesti lahví dodat v originálních dřevěných boxech. V případě zájmu se obraťte na duda@vinodoc.cz

V našem sortimentu pak najdete zajímavě poskládané tematické balíčky vín. Pokud si nejste jisti tím, které víno by udělalo největší radost, můžete jako dárek vybrat dárkový poukaz v některé z hodnot a vložit na něj i své krátké věnování.

Mapy a encyklopedie

Milovníka vína rozhodně potěšíte i detailně zpracovanými mapami vyhlášených italských vinařských regionů, které svým zpracováním poslouží jako zajímavý studijní materiál nebo zasklené jako dekorace do bytu. Máme i lahůdku pro milovníka vín z Piemontu – encyklopedie vín a vinic Barola a Barbaresca.

Olivové oleje

Extra panenský olivový olej by neměl chybět v kuchyni žádného vášnivého kuchaře. U nás najdete oleje nejvyšší kvality, různých chutí a intenzity. Pokud hledáte olej jemnější, zkuste produkci z Benátska nebo Toskánska. Hodně výrazné jsou jihoitalské oleje z Apulie. Všechny oleje z naší nabídky jsou ze zelených oliv, za studena lisované. Díky tomu mají maximálně pozitivní vliv na lidské zdraví.

Prémiové destiláty z Piemontu

Po jídle se v Itálii pije káva nebo grappa. Rodina Mazzetti je v Piemontu synonymem pro tu nejlepší grappu. Své první destiláty začala produkovat v srdci zóny Monferrato patnáct let před sjednocením Itálie a více než 50 let před vytvořením prvního vozu Fiat. Produkce je založená na sběru jen nejkvalitnějších matolin z oblasti Monferrato, z typických piemontských odrůd jako je Nebbiolo, Barbera, Ruché nebo Moscatto. Destiláty společnosti Mazzetti se vyváží do mnoha zemí světa a díky společnosti VinoDoc je můžete ochutnat i v České republice.

Mazzetti grappa

Zájezdy za vínem

Pro příští rok opět chystáme oblíbené all-inclusive zajezdy za vínem do italského Piemontu, Benátska nebo Toskánska. Vždy se můžete těšit na prodloužený víkend plný skvělé gastronomie a vína, setkání s vinaři a něco málo památek. Všechny zájezdy jsou pohodlně letecky z Prahy, stačí si přibalit dobrou náladu a o vše ostatní se postaráme my ve spolupráci s CK Cestomilové. V případě zájmu nás prosím kontaktujte: duda@vinodoc.cz

Související produkty