Marchese Mario Incisa della Rocchetta chtěl již za svých studií ve 20. letech minulého století vytvořit toskánské víno, které by bylo na úrovni grand cru classé z Bordeaux. Se svojí manželkou Clarice založil usedlost Tenuta San Guido a v roce 1948 vysadil v katastru obce Castagnetto Carducci poblíž Bolgheri u Livorna vinohrad s odrůdou Cabernet Sauvignon. Koncem 60. let uvedl na trh první tzv. „super-toskánské” víno, které neslo donedávna označení Vino da Tavola (stolní víno) ačkoli s levným stolním vínem nemělo nic společného. Dostalo název Sassicaia, což v místním dialektu znamená „kamenitá zem“, podle štěrkovité půdy ve vinici, která je podobná půdnímu složení v Bordeaux. Jeho sen se vyplnil, když v roce 1968 byla Sassicaia vyhodnocena jako nejlepší víno odrůdy Cabernet Sauvignon na mezinárodní soutěži a vydobyla si tak pověst nejvěhlasnějšího italského vína vůbec. Distribuci zajišťovali jeho synovci Marchesi Piero a Lodovico Antinori z Florencie, kteří jej následovali a také začali produkovat „super-toskánská“ vína – Piero Tignanello a Solaiu a Lodovico Ornellaiu – viz níže. Po odstranění anomálie z vinařského zákona bylo oblasti Bolgheri uděleno označení DOC. Od roku 1983 vede vinařství Tenuta San Guido Marchese Nicolò Incisa della Rocchetta.
Majitel: rodina Incisa della Rocchetta
Enolog: Alberto Bramini/Graziella Grassini
Roční produkce: 670 000 lahví
Rozloha: 90 ha
Více informací ↓
Méně informací ↑