Jak rozumět etiketě italského vína? 50 italských výrazů, které byste měli znát

17. 7. 2023

Jak rozumět etiketě italského vína? 50 italských výrazů, které byste měli znát

Italská vína patří mezi nejoblíbenější na světě, díky spojení vinařských tradic, pestré škále lokálních odrůd a samozřejmě i vysoké kvalitě. Porozumět etiketě italského vína ale nemusí být úplně jednoduché.


Proto jsme připravili přehledný slovníček 50 typických italských výrazů, se kterými se na etiketách italských vín můžete setkat. Našli jste na láhvi italského vína termín, kterému nerozumíte? Odpověď najdete v našem praktickém slovníčku.

Acciaio – nerez, tedy víno, které zrálo v nerezových tancích.

Alberello – způsob vedení révy. V tomto případě je réva vedena ve formě nízkého keříku, bez drátů. Tradičně se tento způsob vedení révy používá v jižní Itálie, v regionech jako Sicílie nebo Apulie. Vedení révy umožňuje lepší ochranu hroznů před silným větrem nebo intenzivním slunečním zářením.

Amabile – označení cukernatosti vína. Velmi často se s tímto výrazem setkáte například u perlivého Lambrusca. Amabile je polosladké víno s vyšším zbytkovým cukrem.

Annata – ročník vína

Appassimento – prosces výroby vína, kdy se hrozny nechávají částečně vysušit na speciálních rohožích. Výsledné bobule jsou koncentrovanější, jelikož ztratí část obsažené vody. Víno vyrobené procesem appassimento je většinou robustní a plné v chuti, s vyšším alkoholem. Nejslavnější víno vyrobené metodou appassimento je Amarone della Valpolicella. V Lombardii takto vznikají červená vína s názvem Sfurzat.

Azienda Agricola – vinařství většinou rodinného charakteru, které produkuje vína z vlastních hroznů.

Bricco – speciální výraz používaný v Piemontu pro označení vinice, které jsou na vrcholu zdejších kopců. Většinou jde o nejprestižnější trati konkrétního vinařství.

Cantina sociale – vinařské družstvo, které sdružuje pěstitele pod jednou vinařskou značkou. Velmi rozšířená jsou družstva na jihu Itálie, ale také třeba v Jižním Tyrolsku.

Cascina – farma, nebo označení budovy, kde byl v minulosti ustájen dobytek. Většinou je tento výraz součástí názvu vinařství.

Chiaretto – jeden z výrazů pro růžové víno, tato vína typicky pochází z odrůdy Bardolino, pěstované na březích jezera Lago di Garga.

Chinato – hořké, aromatizované víno, které se vyrábí macerováním bylin v tradičním piemontském víně Barolo. Dnes se produkci tohoto tradičního vána věnuje již jen několik vinařství.

Classico – termín používaný nejčastěji pro označení tradiční vinařské oblasti nebo zóny. Příkladem budiž vína Chianti Classico nebo Soave Classico. V těchto případech vína pochází z jasně vymezené historické oblasti. Pokud je réva vysazena mimo zónu, nemohou vinařství používat termín Classico.

Colle - kopec

Consorzio – asociace nebo sdružení výrobců vín v konkrétní vinařské oblasti nebo regionu.

DOC – zkratka pro vína Denominazione di Origine Controllata. Jde o druhý nejvyšší apelační stupeň vín v Itálii. Tato vína mají jednoznačný původ v konkrétní oblasti, mají také jasně definovaná pravidla výroby a parametry kvality nebo zrání. V Itálii existuje několik stovek DOC apelací.

DOCG – zkratka pro vína nejvyšší apelační kategorie Itálie - Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Tato kategorie vín byla vytvořena v roce 1980 a dnes do ní spadá necelých 80 apelací. Vína s označení DOCG mají zavedeny přísné kontroly kvality, všechna vína procházejí analýzou a testováním vládou schválenými degustátory. Jde většinou o vína s největší tradicí a renomé v Itálii.

Dolce – označení sladkého vína

Enoteca – vinný bar nebo vinárna

Ettaro – hektar

Fattoria – označení zpravidla středně velkého nebo většího vinařství, které bylo historicky centrem produkce vín v konkrétní lokalitě.

Fiasco – tradiční skleněná láhev obalená slámou, používaná v minulosti pro vína Chianti.

Fresco – svěží

Frizzante – jemně perlivé šumivé víno. Tlak je v této láhvi nižší, než u klasických šumivých vín Spumante.

IGT – zkratka pro vína Indicazione Geografica Tipica. Jde o třetí stupeň italských vín, vytvořený v roce 1992. Jde o vína, která nespadají do žádné z apelace DOC nebo DOCG vín, třeba složením odrůd, nebo použitou metodou zrání. Jde například často o vína z mezinárodních odrůd, která nemají v konkrétním italském regionu tradici. Kvalita těchto vín může být průměrná i excelentní. Příklady značení vín jsou Toscana IGT, Veneto IGT nebo Puglia IGT.

Imbottigliato all'Origine – víno, které bylo lahvováno přímo ve vinařství

Metodo Charmat – metoda výroby šumivých vín, kdy druhotná fermentace vína probíhá v uzavřeném nerezovém tanku, nikoliv v láhvi. Typicky se používá při výrobě šumivých vín Prosecco, ale i u dalších italských bublin.

Metodo Classico – tradiční metoda výroby šumivého vína, kdy sekundární fermentace probíhá v láhvi uzavřené zátkou. Víno kvasí a následně leží delší dobu v kontaktu s kvasinkami. Mezi vína dělaná tradiční metodou typicky patří Franciacorta, Trento nebo Alta Langa.

Millesimato – ročníkové víno, obvykle používané ve spojení s šumivými víny

Muffa Nobile – ušlechtilá plíseň, která se vytváří v určitých podmínkách na hroznech. V důsledku jejího výskytu obsahují bobule méně vody a při výrobě sladkých dezertních vín se tak docílí vysoké cukernatosti.

Novello – mladé víno, většinou lehčí červené víno, které bylo lahvováno krátce po termínu sklizně.

Passito – označení sladkých dezertních vín produkovaných z částečně vysušených hroznů.

Pergola – tradiční vysoké vedení révy, na vysokých pergolách. Dodnes se používá například v Jižním Tyrolsku nebo v Benátsku.

Profumo – aroma vína

Quercia – dub, dubové dřevo

Recioto – sladké víno vyrobené z částečně vysušených hroznů, typicky produkované v oblasti Benátska.

Riserva – termín pro označení některých DOC a DOCG vín. Jde o vína u nichž pravidla konkrétní apelace vyžaduje delší povinné zrání ze strany vinaře.

Rosato – růžové víno

Rosso – červené víno

Sapore – chuť

Satèn – typ šumivého vína Franciacorta. Jde o Blanc de Blanc, víno z bílých hroznů, s jemnějším perlením, než je u jiných typů vína Franciacorta.

Sboccatura – degorzáž, u šumivých vín označuje datum odstřelení kvasničných kalů.

Secco – suché víno

Sorì – piemontský výraz pro označení vinice se skvělou expozicí vůči slunci.

Spumante – šumivé (víno)

Tranquillo – tiché (víno)

Uva – odrůda

Vendemmia – sklizeň

Vendemmia Tarvida – pozdní sběr, většinou označuje sladká vína, která jsou vyrobena z velmi pozdně sbíraných hroznů.

Vigneto – vinice

Vino Biologico organické víno

Vino di Tavola – stolní víno

Vin Santo – tradiční sladké dezertní víno z Toskánska

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET