Jaké červené víno na léto?

7. 7. 2021

Jaké červené víno na léto?

Když na teploměru vystoupá hodnota nad 30 °C, saháme instinktivně většinou po láhvi dobře vychlazeného rosé, suchého bílého nebo třeba svěžím Proseccu.


Popíjení červeného vína má řada z nás spojené spíše s podzimem a chladnou zimou. Přitom v Itálii najdete řadu lehčích červených vín, která jsou k popíjení u bazénu nebo na terase doslova stvořena! Skvěle chutnají i lehce podchlazená. Pojďme si představit pět stylů vín z Itálie, která si zamilujete i v horkých letních měsících.

Bez červeného vína se rozhodně neobejete, pokud rádi grilujete. K hamburgeru nebo hovězímu steaku za červené víno není náhrada. Zároveň se ale můžete vyhnout těžkým vínům s vysokým alkoholem a velkou tříslovim. Dnes to to tedy nebude o majestátním a robustním Brunellu di Montalcinu, ani noblesním taniny nařezaném Barolu.

Máme pro Vás pět tipů na vína, která jsou typicky vinifikována v nerezových tancích, vína, která si zachovávají svou primární ovocnou aromatiku, jsou příjemně svěží, a která se hodí k letnímu popíjení.

Valpolicella Classico

Přímo ukázkové letní červené víno, nabušené ovocem a energií. To jsou vína Valpolicella Classico, o kterých se někdy říká, že jsou odpovědí na francouzské Beaujolais Nouveau. Základem vín je místní odrůda Corvina, kterou v menším zastoupení doplňují odrůdy Rondinella a Molinara. Valpolicella je svěží červené víno typicky s vůní borůvek, malin, višně a někdy až banánu. V chuti je víno středně plné, šťavnaté a s nádhernou ovocností, pije se prostě jedna báseň. Valpolicella Classico je víno zrozené pro gastronomické párování, vhodných kombinací s čím ho párovat objevíte mnoho. Vinifikace drtivé většině u těchto vín probíhá v nerezu.

Schiava

Aktuálně nejrozšířenější modrá odrůda v Jižním Tyrolsku. Tradičně tu byla pěstována na vysokých pergolách. Svým charakterem a světlejším odstínem ve skleničce někdy Schiava připomíná vína odrůdy Pinot noir. Ve vínech typicy ucítíte tóny jahod, červeného rybízu, mandlí nebo fialky. Vína jsou středně plná až lehčí v chuti a disponují příjemnou svěží kyselinou. V řadě případů nekomplikovaná, ale v Schiava umí být i sofistikované a elegantní víno, což je případ vína Keil od vinařství Manincor. Víno pochází z velmi staré vinice, kde některé keře dosahují věku i více než 100 let. Víno před nalahvování zraje půl roku ve větších sudech.

Vyzkoušejte třeba: Lago di Caldaro Classico Superiore „der Keil“ DOC 2017

Dolcetto

Dolcetto je populární italská modrá odrůda, která je někdy neprávem v Piemontu stavěna na vedlejší kolej oproti odrůdám Barbera a Nebbiolo. Přitom v Piemontu najdete podoblasti, kde z Dolcetta vznikají krásná červená vína. Vína odrůdy Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Jsou krásně ovocná, s tóny připomínajícími zejména tmavé peckoviny, jsou příjemně zemitá, ale objevit v nich můžete také jemnou kořenitost nebo mandle. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů, zejména postavených na červeném mase či zvěřině, ale také těstoviny s omáčkou, nebo pečenou drůbež. Také Dolcetto vinaři většinou vinifikují v nerezových tancích, v kombinaci s charakterem odrůdy tak výslednému stylu vždy dominuje bohatá ovocnost. Zkuste vína z vinařství Brezza, Claudio Alario nebo Ca del Baio.

Vyzkoušejte třeba: Dolcetto d’Alba „Lodoli“ DOC 2019 – Ca del Baio

Etna Rosso

Červená vína z Etny, to je především odrůda Nerello Mascalese. Místní podmínky, tedy vinice vysazené v nadmořských výškách kolem 800 metrů nad mořem a vulkanické půdy, jsou základem pro produkci unikátních vín s vyšší kyselinou a příjemným minerálním charakterem. Nerello Mascalese je velmi často přirovnáváno k odrůdě Pinot noir, vína jsou totiž „pinotově“ světlého odstínu a mají tóny červených třešní, rybízu, tabáku nebo středomořských bylinek. Nerello Mascalese je podobně jako Pinot noir také velmi citlivá odrůda na terroir ve vinici a ze dvou sousedících poloh tak mohou ve finále vzniknout výrazně odlišná vína. Etna DOC aktuálně patří k nejžhavějším regionům, co se italské produkce týče a červená vína jsou jedním z důvodů.

Vyzkoušejte třeba: Etna Rosso „Barbazzale“ DOC 2019 – Cottanera

 Lacrima di Morro

Dříve velmi rozšířenou odrůdu dnes najdete už jen ve vinicích v Marche. V roce 1985 se její výsadby smrskly na pouhých sedm hektarů, díky opětovnému zájmu místních vinařů je dnes vysazena na 260 hektarech DOC Lacrima di Morro d’Alba. Vína této odrůdy jsou zpravidla velmi aromatická, v jejich intenzivní vůni můžete najít levanduli, růži, tmavé bobulové ovoce nebo ořechy. Pro vinifikaci vín se používají prakticky výhradně jen nerezové tanky. Vína Lacrima di Morro jsou svůdně voňavá, svěží a lehká.

Vyzkoušejte třeba: Lacrima di Morro d´Alba „Fonte del Re“ DOC 2018 – Umani Ronchi