Kvalitní vína a další vánoční dárky

13. 11. 2023

Kvalitní vína a další vánoční dárky

Kvalitní vína jsou univerzálním dárkem, kterým můžete potěšit nejen milovníka vín. Vybrat to správné nemusí být jednoduché, my Vám ale rádi poradíme. V online vinotéce VinoDoc naštěstí najdete prémiová červená vína, svěží bílá i slavnostní bublinky.


Itálie je jednou z nejvýznamnějších vinařských zemí na světě, pokud jde o produkci velmi kvalitních vín. V pestrosti vinařských stylů a používaných odrůd pak nemá konkurenci. Abychom Vám výběr usnadnili, připravili jsme přehled některých vánočních tipů do několika kategorií podle ceny.

V online vinotéce VinoDoc toho ale najdete mnohem více, třeba luxusní extra panenské olivové oleje, destiláty z jedné z nejstarších palíren v Itálii nebo mapy a publikace o víně. Kvalitního víno můžete pod stromečkem doplnit také ručně foukanou sklenicí z české sklárny Květná 1798. Vše na jednom místě, pečlivě zabaleno a rychle odesláno. Na VinoDoc vyřešíte Vánoce bez zbytečného stresu a starostí.

Kvalitní víno jako dárek

Při výběru vína je samozřejmě ideální vědět, zda obdarovaný preferuje plné červené víno, svěží bílé víno nebo nade vše miluje šumivé Prosecco? Komplexní a robustní červená vína jsou spíše mužskou záležitostí, naopak příjemně ovocné bílé víno, Rosé nebo zábavné bublinky v podobě vína Prosecca jsou častěji dárkem pro ni.

Chutě a preference se ale prolínají, každopádně s kvalitním vínem máte jistotu, že darujete radost. Víno symbolizuje oslavu, společný oběd s přáteli či rodinou, je to prostředek sdílení a prožívání s ostatními.

Pokud hledáte univerzálnější typ vína, rozhodně zvolte bílé Pinot Grigio, Soave nebo třeba Vermentino ze Sardinie. U červených vín pak doporučujeme některou z nejoblíbenějších odrůd Itálie, jako jsou Sangiovese, Barbera nebo Montepulciano.

Náročnějšímu milovníkovi vín uděláte radost lahví z některé tradiční apelace jako jsou Amarone della Valpolicella DOCG, Barolo DOCG, Chianti Classico DOCG nebo Brunello di Montalcino DOCG, nebo Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Fajnšmekrovi uděláte radost vínem z nějaké velmi málo rozšířené odrůdy, jako jsou červená Monica ze Sardinie, Grignolino z Piemontu nebo některá bílá vína z Friuli.

K jednotlivým vínům si u nás navíc můžete objednat rovnou i dárkové krabice či tašky, které Vám odešleme spolu s vybraným dárkem. Dárkové balení si můžete zlovit zde.

Pokud máte jasno o cenové hladině, ve které by se mělo víno nacházet, vyzkoušejte některé z našich vánočních tipů.

Cervene vino darek

Víno: Cena do 250 Kč

Šumivé víno Prosecco: klasické a velmi chutné Lambrusco Reggiano "Quercioli" DOC dolce  nebo suché Prosecco Treviso DOC Brut

BÍLÉ: Chardonnay "Santa Caterina" Salento IGP 2022

BÍLÉ: Vermentino di Sardegna "Terre Fenicie" DOC 2022

BÍLÉ: Soave "Il Selese" DOC 2021

ČERVENÉ: Chianti "San Lorenzo" DOCG 2022

ČERVENÉ: Montepulciano d´Abruzzo "Montipagano" DOC 2022

ČERVENÉ: Rosso Conero "Serrano" DOC 2021

Víno: Cena do 500 Kč

ŠUMIVÉ: Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut

BÍLÉ: Pecorino Colline Pescaresi IGT 2021 

BÍLÉ: "Leone d´Almerita" Bianco Sicilia IGT 2019

BÍLÉ: Etna Bianco DOC 2022

ČERVENÉ: Chianti Colli Senesi DOCG 2020

ČERVENÉ: Rosso di Montalcino DOC 2019

ČERVENÉ: Barbera d'Asti "La Tota" DOCG 2021

Víno: Cena kolem 1000 Kč

ČERVENÉ: Vino Nobile di Montepulciano 'VIGNA D'ALFIERO' DOCG 2019

ČERVENÉ: Barbaresco DOCG 2018, Produttori del Barbaresco

ČERVENÉ: Brunello di Montalcino DOCG 2017

ČERVENÉ: Barolo DOCG 2019

Víno: Pro uložení do archivu

Uložení na 5 let: VIENI VIA COM ME Costa Toscana Rosso IGT 2018

Uložení na 5 let: Berardenga Chianti Classico Riserva DOCG 2018, Felsina

Uložení na 10 let: Barbera d'Asti Superiore "Alfiera" DOCG 2020

Uložení na 10 let: Amarone "Vigneto Monte Sant' Urbano" DOCG 2018

Uložení na 15 let: Brunello di Montalcino "Vecchie Vigne" DOCG 2017, Siro Pacenti

Uložení na 15 let: Barolo Margheria DOCG 2019

Některá vybraná luxusní vína umíme v případě objednání šesti lahví dodat v originálních dřevěných boxech. V případě zájmu se obraťte na duda@vinodoc.cz

V našem sortimentu pak najdete zajímavě poskládané tematické balíčky vín. Pokud si nejste jisti tím, které víno by udělalo největší radost, můžete jako dárek vybrat dárkový poukaz v některé z hodnot a vložit na něj i své krátké věnování.

Darkovy poukaz na vino

Mapy a encyklopedie

Milovníka vína rozhodně potěšíte i detailně zpracovanými mapami vyhlášených italských vinařských regionů, které svým zpracováním poslouží jako zajímavý studijní materiál nebo zasklené jako dekorace do bytu. Máme i lahůdku pro milovníka vín z Piemontu – encyklopedie vín a vinic Barola a Barbaresca.

Krásné sklenice na víno

Sklárna v Květné je jednou z nejdéle fungujících skláren na našem území. Ze širokého sortimentu produktů sklárny Květná 1794 jsme vybrali elegantní řadu sklenic Auriga. Najdete v ní speciálně navržené sklenice pro grappu, šumivá vína, bílá i červená vína. Univerzální sklenicí je pak Auriga Universal 540 ml, vhodná pro různé typy vín.

Prémiové destiláty z Piemontu

Po jídle se v Itálii pije káva nebo grappa. Rodina Mazzetti je v Piemontu synonymem pro tu nejlepší grappu. Své první destiláty začala produkovat v srdci zóny Monferrato patnáct let před sjednocením Itálie a více než 50 let před vytvořením prvního vozu Fiat. Produkce je založená na sběru jen nejkvalitnějších matolin z oblasti Monferrato, z typických piemontských odrůd jako je Nebbiolo, Barbera, Ruché nebo Moscatto. Destiláty společnosti Mazzetti se vyváží do mnoha zemí světa a díky společnosti VinoDoc je můžete ochutnat i v České republice.

Mazetti Grappa

Zájezdy za vínem

Darujte nejen víno, ale zážitek. Pro příští rok opět chystáme oblíbené all-inclusive zajezdy za vínem do Itálie. V jarních měsících to bude cesta do úchvatného Jižního Tyrolska a další cesty budou následovat. Vždy se můžete těšit na prodloužený víkend plný skvělé gastronomie a vína, setkání s vinaři a něco málo památek. V případě zájmu nás prosím kontaktujte: duda@vinodoc.cz

Marchesi Alfieri