Příběh vín Brunello di Montalcino

2. 8. 2022

Příběh vín Brunello di Montalcino

Noblesní vína Brunello di Montalcino jsou vyhledávána jako to nejlepší z Toskánska. Je zajímavé, že je lidé často vnímají jako něco, co se v Toskánsku utvářelo po staletí. Přitom opak je pravdou.


Vinařská oblast kolem Montalcina patří v regionu mezi nejmladší a sehnat ještě před půl stoletím láhev Brunella nebyla vůbec jednoduchá záležitost. Většímu komerčnímu úspěchu se místní vína začala těšit až od 80. let minulého století. Od té doby ale tato vína prošla neuvěřitelným vývojem a dnes celosvětově doslova symbolizují to, co je špičkové italské víno.


Když časopis Wine Spectator sestavoval žebříček 12 nejpamátnějších vín 20. století, dostalo se na seznam jediné italské víno – Brunello di Montalcino Riserva 1955 z vinařství Biondi-Santi. Další z důkazů o tom, co vína Brunello di Montalcino znamenají pro pověst Itálie jako vinařské země dávající světu jedna z nejlepších vín. Není to náhoda, právě vinařství Biondi-Santi stojí za vznikem vín, kterým dnes říkáme Brunello di Montalcino. Psal se rok 1869, když Clemente Santi dostal od agrární komory v Montepulcianu první ocenění za své inovátorské víno, postavené výhradně na hroznech červené odrůdy Sangiovese. Následovala smršť dalších cen na mezinárodních soutěžích a Brunello začalo být vnímáno jako plnohodnotná a zajímavá alternativa k slavným vínům z Bordeaux.

Brunello

 

Senzaci, kterou vína Biondi-Santi vyvolala samozřejmě inspirovala další následovníky. Jedním z nich je vinařství Fattoria dei Barbi, které dnes patří mezi pouhou pětici výrobců vín Brunello di Montalcino fungujících bez přerušení více než 100 let. Rodina Colombini na místní půdě hospodaří od roku 1352 a své první Brunello  nalahvovala v roce 1892, tedy s odstupem pouhých pěti let od premiéry slavného vinařství Biondi-Santi. Spolu s rodinou Biondi-Santi pak pomohla rodina Colombini vybudovat vysokou prestiž vín Brunello di Montalcino po celém světě. Úspěch se ale nedostavil hned.

V roce 1929 bylo v okolí Montalcina vysazeno zhruba 925 hektarů vinic a o tři roky později bylo stanoveno, že pouze vína ze zdejších hroznů a lahvována v místních sklepích mohou nést označení Brunello di Montalcino. Ještě v roce 1960 přitom fungovalo pouhých 11 výrobců vín Brunello di Montalcino, což se ale záhy začalo měnit.

 

Červená revoluce

V 70. a zejména v 80. letech už začíná konečně propukat to pravé mezinárodní šílenství po červených z Montalcina. Určitě tomu pomohlo i prosazení se na americkém trhu, který do regionu začal lákat řadu investorů. I dnes platí, že každá čtvrtá láhev Brunella míří právě do USA. V této době vznikl mimo jiné největší výrobce Brunella vinařství Castello Banfi. Jeho areál z venku daleko více připomíná továrnu než romantický sklep.

Zatímco v roce 1975 nalahvovala třicítka zdejších výrobců na 800 tisíc lahví Brunella di Montalcina, o čtyři roky později to bylo již 1,5 milionu lahví. Rostoucí popularitě místních vín pak samozřejmě pomohlo i to, že jako jedna z prvních v roce získala v roce 1980 prestižní titul DOCG vín, tedy vín s kontrolovaným a garantovaným původem a kvalitou.

Místní vinařství a sklepy se také v Itálii staly průkopníkem v oblasti vinné turistiky. Zdejší sklepy, vinařské provozy a restaurace navštíví každoročně záplavy turistů, všude pak samozřejmě teče červené Rosso nebo Brunello a k tomu se zakusují lahůdky zdejší kuchyně. Díky Brunellu se z trochu zapadlého zemědělského kraje stal jeden z nejbohatších a nejvyhledávanějších míst v Itálii. Třeba nedaleké Montepulciano se svými víny Vino Nobile si o takovém zájmu může nechat jen zdát.

 

Kdo si počká, ten se dočká…

Dnes celá vinařská oblast kolem Montalcina čítá kolem 3500 hektarů vinic, z nichž 2100 hektarů je klasifikováno pro výrobu Brunella di Montalcina. Ročně se jich nalahvuje kolem osmi milionů. Místní klima je středomořské, teplejší než například v případě oblasti Chianti Classico. Sangiovese tu benefituje z teplejšího léta, velmi spolehlivě dozrává. Krajina je tu hodně zvlněná, vinice položené výše na svazích těží z větších rozdílů v teplotách ve dne a v noci, prodlužuje se na nich doba zrání, hrozny si zachovávají kyselinu a ideálně koncentrují aromatické látky. Zcela zásadním faktorem, který určuje styl vín Brunello di Montalcino, je odrůdová vyhraněnost, tedy 100% požadavek na využití odrůdy Sangiovese. Ačkoliv se po roce 2000 začaly objevovat podezření, že někteří výrobci tajně měnili recepturu a do Sangiovese Grosso (lokálního klonu Sangiovese) přidávali třeba Cabernet Sauvignon nebo Merlot, dodnes stále platí, že víno nalahvované jako Brunello di Montalcino nic kromě královské toskánské odrůdy obsahovat nesmí. Když se například v roce 2008 hlasovalo mezi členy místního konsorcia o zmírnění tohoto pravidla, hlasovalo 96 % výrobců proti.

Brunello Lambardi

Charakteristickým rysem vín Brunello di Montalcino je také jejich dlouhé zrání před tím, než jsou uvedena na trh. Vína musí zrát minimálně 2 roky v dřevěných sudech a čtyři měsíce v láhvi, celkově jsou ale vína uváděna na trh až po čtyřech letech od sklizně. V případě vín s označením Riserva je to pět let. V letošním roce se tak na trhu začnou objevovat vína ročníku 2013.

 

Tradiční vs moderní Brunello

Významně se do podoby jednotlivých vín promítá samozřejmě také filozofie toho či onoho vinaře a způsob, jakým přistupuje k produkci svých vín. Podobně jako třeba u výrobců Barola nebo Barbaresca i v případě Brunella di Montalcina proběhla a probíhá debata ohledně ideálního stylu místních vín. Zatímco 80. a 90. léta z pohledu zákazníků nahrávala těžkým, hodně koncentrovaným vínům s výraznější stopou dřeva, dnes se trend definitivně vrátil zpět k eleganci a harmonii, které jsou pro Brunello zásadně důležité.

Brunello di Montalcino se většinou vyznačuje granátovým zbarvením a intenzivní a komplexní vůní s tóny bobulových plodů, dřeva, lesního podrostu, vanilky nebo džemu. V chuti je dobré Brunello nádherně elegantní a zároveň robustní a koncentrované, typicky s přítomnou kyselinou, sofistikovaným tříslem a dlouhou perzistencí. Díky svému charakteru jsou vína Brunello di Montalcino vhodná pro delší archivaci, v nejlepších případech i desítky let.

 
Tradiční přístup: Dnes opět preferovanější mezi výrobci. Typicky se pro zrání vín používají velké sudy ze slavonského dubu, macerace na slupkách trvá déle než v případě modernějších vín a fermentace někdy probíhá i s částí třapin. Spíš než tóny vanilky nebo čokolády se v těchto vínech relativně brzy objevují tóny lesního podrostu nebo sušeného ovoce.
 

Ochutnejte tradiční Brunello: Brunello di Montalcino, Lambardi

 

Moderní přístup: Tato vína typicky zrají ve francouzských barikových sudech. Díky tomu se v nich objevují tóny tmavého ovoce, čokolády nebo vanilky. Vína jsou zakulacenější, sametovější, jsou dříve připravena k vypití než vína tradičního přístupu, která i po čtyřech letech zrání mohou v některých případech působit nepřístupně.

Ochutnejte moderní Brunello: Brunello di Montalcino Pellgrilli, Siro Pacenti


Výše uvedené rozdělení samozřejmě nelze aplikovat na celou produkci vín Brunello di Montalcino. Řadu výrobců nelze zaškatulkovat do jedné ani druhé kategorie. Příkladem budiž již zmíněné vinařství Fattoria dei Barbi, které se považuje za progresivně tradiční. Snaží se tedy vytvářet elegantní vína tradičního stylu, zároveň ale používat nejmodernější dostupnou technologii, která může pomoci kvalitu vín nadále vylepšovat.

 

Jedna odrůda, jedna oblast, ale velké množství stylů. Sangiovese totiž skvěle dokáže do výsledného vína otisknout charakter jednotlivých vinic. Vyzkoušejte vína od různých výrobců a hledejte krásu v jejich detailu. Brunello i přes svou relativně krátkou historii totiž bez debat patří mezi největší klenoty současného světa vína.