Umbrie - zelené srdce Itálie

20. 7. 2023

Umbrie - zelené srdce Itálie

Zbožňujete vína z Toskánska a nikdy jste se nedostali k vínům z Umbrie? Pokud je odpověď ano, tak je jednoznačně načase to napravit!


Umbrie má totiž velmi podobné klima jako sousední hornatá část Toskánska a nejpěstovanější odrůdou je stejně jako v Toskánsku Sangiovese, nicméně specialitami tohoto regionu je bílé víno Orvieto DOC a červené Montefalco Sagrantino DOCG.

Zelené srdce Itálie s malebnými historickými městy

Majestátné hory, lehce zvlněné kopce posázené vinohrady i malebná úrodná údolí plná olivovníků, a rozkvetlých polí, to vše najdete v Umbrii. Ne nadarmo se říká tomuto regionu zelené srdce Itálie. Zemědělství je zde důležitou součástí života. Po večerech najdete místní sedět v kamenných uličkách středověkých měst se sklenkou vína v ruce a obecně je zde mnohem větší klid než ve více turisticky profláklém Toskánsku. Překročením hranice se ani tak moc nemění krajina, ale na cenách tuto změnu zajisté zaregistrujete. V angličtině se říká Umbrii “poor man’s Tuscany”, protože  zde nikdy nepůsobily v takové míře bohaté šlechtické rody jako v Toskánsku.

V tento moment se hodí glosovat, že právě Umbrie je domovem slavného zakladatele žebravého řádu františkánů, Františka z Assisi. Ten byl znechucen bohatstvím církve kontrastujícím s chudobou lidí a rozhodl se žít v absolutní chudobě. Jeho rodné město dnes patří k nejvýznamnějším křesťanským poutním místům.


Orvieto

Jedno z nejnavštěvovanějších míst Umbrie (kromě Assisi a hlavního města Perugia) je bezpochyby město Orvieto, které se tyčí na strmé skále z tufu. Dominantou Orvieta je katedrála, kterou spisovatel a kritik umění z 19. století John Ruskin podle její fasády nazval „zebrou“.

Podle města je pojmenována i vinařská apelace Orvieto DOC. Většina bílých vín z Umbrie jsou cuvée více odrůd a ani zde to není výjimkou. Víno musí obsahovat min. 60% odrůdy Trebbiano Toscano a/nebo typické místní odrůdy Grechetto. Tato vína rostou v nadmořské výšce 100-550 m.n.m, jsou svěží s vyšší kyselinkou a jemnými tóny citrusů ve vůni. Většina vín má štíhlejší tělo, ale najdeme i pár příkladů koncentrovanějších tělnatých vín, které budou nést označení Superiore. Orvieto by se obecně mělo pít mladé a podáváme ho lehce podchlazené na teplotu 8-10°C, protože právě takto vynikne jeho svěžest.

Grechetto Lungarotti


Montefalco Sagrantino

Montefalco je název malého historického městečka a Sagrantino je název odrůdy, která má tmavou barvu, vysokou kyselinku a neuvěřitelně monstrózní třísloviny. Nedávné výzkumy zařadily tuto odrůdu na první místa z hlediska obsahu polyfenolů. Sagrantino je dokonce v tomto větší chlapák než Cabernet Sauvignon a to už je co říct!

Vína z této odrůdy vyžadují delší zrání, aby měly taniny možnost se zakomponovat a zjemnit. To se samozřejmě odráží i v místních pravidlech pro apelaci Montefalco Sagrantino DOCG, takže vína musí před uvedením na trh zrát minimálně 33 měsíců a z toho minimálně rok v sudu. V této apelaci musí být vína 100% z odrůdy Sagrantino.

V apelaci Rosso di Montefalco DOC je z hlediska složení odrůd zohledněno kratší zrání, které je “pouhých” 18 měsíců. Vína tvoří ze 60-70% odrůda Sangiovese, 10-15% Sagrantino a zbytek je dotvořeno z ostatních povolených odrůd.

Z hlediska doby zrání je to poměrně úsměvné, protože například Chianti DOCG může být na trh vypuštěno už v březnu následujícího roku po sklizni, takže nemusí dosáhnout ani jednoho roku zrání.

Obě vína podáváme při teplotě 14-16 °C ve sklenici typu Bordeaux.

 Lungarotti vinice

Gastronomický ráj aneb párování s jídlem

Umbrie je italský vnitrozemský region, který jako jeden z mála nemá přístup k moři. Navzdory tomu zde můžete ochutnat výborné pokrmy ze sladkovodních ryb díky kouzelnému jezeru Trasimeno. Je to čtvrté největší jezero v Itálii a je 3x větší než naše největší přehradní nádrž Lipno.

Z hlediska párování s rybími pokrmy se doporučuji zaměřit na bílá vína založená na odrůdě Grechetto, ale kdybyste chtěli zůstat u známějších odrůd, tak zde najdete i pěkné případy mezinárodních odrůd jako je například Pinot Grigio.

Místní kuchyně je ale velmi rozmanitá, takže pokud máte rádi vepřové, zvěřinu, salámy, lanýže nebo luštěniny, tak si rozhodně přijdete na své.

Městu Norcia se přezdívá hlavní město vepřů. Okolo najdeme asi nejvíce opečovávaná a nejšťastnější prasátka z celé Itálie - jak ta domácí, tak samozřejmě i ta divoká. V Umbrii se totiž vždy nacházely rozlehlé dubové lesy, které zajišťovaly dostatek žaludů pro všechny obyvatele lesa, kteří na žaludech ujížděli. Žaludy a bukvice mají výsostné místo v jídelníčku divokých prasat, i když jsou to všežravci a ne nadarmo je nejdražší jamón světa z prasat, která žijí v dubovém hájí a živí se pouze žaludy a bylinkami.

Montefalco Rosso i Montefalco Sagrantino jsou úžasná plná vína, která výborně doplní jakékoliv místní speciality z divočáka. Navíc na tak dlouhé zrání jsou tato vína většinou za velmi příznivé ceny.

A samozřejmě nelze zapomenou na potravinu, která byla ve středověku vnímána jako jídlo chudých, nicméně dnes už je vyhledávanou luxusní potravinou. Jsou to lanýže a v Umbrii naleznete oba druhy - bílé i černé. V mnoha městech se konají na podzim i lanýžové festivaly, při kterých najdete lanýže na každém rohu a můžete si je dát v každé restauraci. Nezapomeňte tuto pochoutku doprovodit správným vínem, třeba nějakým sofistikovaným starším vínem z odrůdy Sangiovese. A samozřejmě se nebojte sáhnout po tom z Umbrie, i když vám možná oko bude pošilhávat po sousedním Toskánsku. Místní vinaři dokážou s touto odrůdou kouzlit stejně jako ti toskánští. Vína však většinou prodávají za nižší ceny, což je další pádný důvod, proč tomu dát šanci!

Autor: Michaela Kapičková DipWSET

Související produkty