Co byste měli vědět o vínech ze Sardinie

25. 1. 2019

Co byste měli vědět o vínech ze Sardinie

Sardinie je velmi oblíbený cíl turistů, těch českých nevyjímaje. Láká je panenská příroda, strmé hory, členité útesy i úchvatné pláže. Při toulkách po Sardinii samozřejmě narazíte i na místní víno.


Výrobu vín na ostrově údajně zavedli Španělé, kterým ostrov několik staletí patřil. Odrůdové složení vinic je touto skutečností značně ovlivněno, Sardinie dnes disponuje velkým počtem lokálních odrůd, které jinde v Itálii nenajdete.

Zatímco rozlohou Sardinie za Sicílií výrazně nezaostává, v produkci vína nemůže kvantitou konkurovat. Sicílie patří se 120 000 hektary vinic mezi největší vinařské regiony Itálie a vyprodukuje šestkrát víc vína než Sardinie. Dnes má Sardinie zhruba 20 000 hektarů, vinařsky ji lze tedy přirovnat k České republice. Většina dnešních vinařství vznikla na Sardinii v 50. letech 20. století, kdy se na ostrově začalo podporovat pěstování révy. Výjimkou je několik velmi starých výrobců, jako vinařství Sella & Mosca, založené 1899.

Pestrá odrůdová škála

Ještě v 70. letech minulého století místní produkci ve velké míře reprezentovala levná vína pochybné kvality, směřující na export do Francie. Od 90. let pak dochází k jakési renesanci v přístupu vinařů, drasticky se snižují výnosy, dochází k modernizaci a vznikají další nová vinařství zaměřená na kvalitní produkci. Sardinie tak teprve nyní naplno začíná objevovat svůj vinařský potenciál a je dost pravděpodobné, že o tomto vinném ostrově ještě hodně uslyšíme.

Ostatně podmínky pro pěstování révy jsou na řadě oblastí víc než přívětivé. Zdejší teplé Středomořské klima, doplňuje velmi často kopcovitý terén, zajímavý mix půdních profilů, včetně těch sopečného původu. Podnebí je tu po většinu část roku suché, se spoustou slunce a typických od moře vanoucích větrů. Řada místních odrůd je na zdejší podmínky velmi dobře aklimatizována. Příkladem budiž Vermentino, ze kterého se na ostrově dělá jediné víno kategorie DOCG. Vermentino je odrůda, která doslova miluje sluníčko a nevadí jí letní teplotní extrémy, neúrodné písčité půdy ani slané mořské větry. Právě proto polovina všech nalahvovaných vín Vermentino pochází právě ze Sardinie a i v Toskánsku nebo Ligurii ho vždy najdete vysazené poblíž moře.

Jestli něčeho nemají na Sardinii málo, tak jsou to korkovníky, ovce a lokální odrůdy révy. Podle různých zdrojů jsou na Sardinii desítky různých odrůd. Patří mezi ně Arvisionadu, Alvarega, Nasco, Semidano, Torbato, Monica, Muristellu, Bovale Grande nebo Cagnulari. Znát byste měli ale především tři hlavní odrůdy. Již zmíněné bílé Vermentino a pak červené Cannonau a Carignano.

Vermentino

Aktuálně v Itálii najdete zhruba 4000 hektarů vinic Vermentina, z nichž hned 3300 hektarů je na Sardinii. Zejména na severu ostrova, kde se vyrábí vína pod prestižním označením Vermentino di Gallura DOCG. Jediné DOCG (tedy nejvyšší apelační označení pro vína v Itálii) na Sardinii a jediné DOCG, které je v Itálii věnované Vermentinu. Na Sardinii je Vermentino doma. Odtud se pravděpodobně rozšířilo do dalších italských regionů, jako je Toskánsko, Ligurie nebo Piemont. Kolem původu Vermentina panují trochu nejasnosti, někteří jsou zastánci teorie, že odrůda na Sardinii dorazila ze Španělska, jiní naopak tvrdí, že jde o odrůdu čistě italskou. Vermentino je typicky svěží, suché víno, středně aromatické. V drtivé většině se lahvuje po krátkém zrání v nerezových tancích, zrání v sudech mu příliš nesvědčí. V některých případech může Vermentino připomínat Sauvignon blanc, svými tóny bílé broskve, zeleného jablka, grepu nebo citrusů. Škála aromat může být opravdu pestrá, až po akátový květ, rozmarýn nebo tymián.  Ve vínech nechybí příjemná kyselina a typická minerální slanost v dochuti..

Cannonau

Dnes nejrozšířenější odrůda na Sardinii, někdy také nazývaná Cannonao. V roce 1990 bylo genetickými testy potvrzeno, že Cannonau je totéž, co Grenache ve Francii, Alicante v Toskánsku, nebo odrůda Gamay Perugino v Umbrii. Na ostrov se odrůda pravděpodobně dostala ve 14. století ze Španělska. Dnes je nejvíce rozšířena v provinciích Nuoro, Sassari a Cagliari, zdejší vína nesou typicky označení DOC Cannonau di Sardegna. Vína odrůdy Cannonau nikdy nemají temný odstín ve skleničce, jsou spíš světlejší. V chuti a vůni typicky ucítíte mix drobných peckovin, květiny nebo středomořské bylinky.

Carignano

Ve výčtu tří nejdůležitějších odrůd Sardinie nemůže chybět Carignano. Ani tato odrůda není neznámá milovníkům španělských (Cariñena) nebo francouzských vín (Carignan), to ale neznamená, že by v místních podmínkách neměla její vína výrazně specifický charakter. Pokud budete chtít ochutnat nejlepší Carignano, vydejte se na jihozápad ostrova, do oblasti s názvem Sulcis. Tady sídlí nejlepší producenti červených vín DOC Carignano del Sulcis. Carignano bývá oproti Cannonau takové divočejší, „chlapáčtější“ pití. Dobré sardinské Carignano disponuje komplexním a hutným černo a červenoovocným buketem, často nechybí lékořice, kořenité tóny hřebíčku nebo vanilky. Středně plné až plnější víno s přítomnými tříslovinami. Dobrému Carignanu svědčí, pokud víno necháte pár let poležet na láhvi. Ve víně se pak nádherně snoubí tóny zralého až sušeného ovoce s již zmíněnou kořenitostí. Ve skleničce prostě máte čistokrevnou středomořskou exotiku.

Na závěr ještě jedna zajímavost. Hodně Carignana roste v Sulcis na písčitých neúrodných půdách, které připomínají spíš pláže a které odolaly atakům škůdce mšička révokaz. Réva se tu často pěstuje nízko u země systémem Gobelet a dosahuje úctyhodného stáří 60 a více let.

Související produkty