Italské Chardonnay

10. 10. 2022

Italské Chardonnay

Ačkoliv jsou v Itálii a dalších vinařských zemích poslední dekádu na vzestupu různé lokální odrůdy, tak mezi bílými si jednoznačně pozici světového krále drží Chardonnay.


V letech 1990 až 2010 se plocha vinic s Chardonnay celosvětově ztrojnásobila a v roce 2017 dosáhla podle OIV úctyhodných 211 000 hektarů. Chardonnay se pěstuje na vinicích v desítkách vinařských zemí a mezi 10 nejrozšířenějších odrůd patří i v Itálii.

Chardonnay pochází z Francie a podle genetických analýz odrůda pravděpodobně vznikla křížením Gouais Blanc a Pinot noir. Postupně se Chardonnay rozšířilo snad do všech významnějších vinařských zemí a stalo se jedním ze symbolů vzestupu tzv. Nového světa. Vysoká prestiž a neustále rostoucí ceny burgundských vín jsou inspirací pro vinaře napříč vinařskými regiony. Popularita odrůdy je z části dána také její univerzálností a nenáročností na podmínky, ve kterých se pěstuje. S výjimkou nejsevernějších oblastí se tak s ní lze setkat prakticky všude. Velmi flexibilně se dá s Chardonnay také pracovat ve sklepě.

Největší hektarovou plochu s Chardonnay stále najdete ve Francii. Zásadní je samozřejmě role Chardonnay pro výrobu šumivých vín v Champagne, nejlepší a nejdražší Chardonnay světa vznikají z hroznů vysazených na vinicích v Burgundsku, velmi slušné zastoupení má Chardonnay také na jihu v Languedoc-Rousillon. A nechybí v některých dalších oblastech jako údolí Loiry, Jura nebo na jihozápadu Francie.

Jestli se v případě červených vín můžeme hádat o tom, zda je mezinárodně úspěšnější Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah, tak v bílých je podobná diskuze bezpředmětná. Žádná jiná bílá odrůda nebyla tak úspěšná v dobývání světových vinic, jako Chardonnay. Ve vinicích Kalifornie dosahuje 20% podílu, v Austrálii drží pozici třetí nejrozšířenější odrůdy. Podobně významné zastoupení má třeba v Chile, nebo Jihoafrické republice.

V Itálii je Chardonnay třetí nejrozšířenější bílou odrůdou, po sicilské odrůdě Catarratto Bianco a toskánské odrůdě Trebbiano di Toscana. Aktuálně je napříč Itálií vysazeno zhruba 20 000 hektarů vinic s Chardonnay. Mezinárodní odrůdy se do Itálie začaly ve větší míře dostávat v průběhu 19. století, kdy někteří italští vinaři podnikali poznávací cesty za svými kolegy do Německa nebo Francie. K velkým obměnám složení vinic došlo také na konci 19. století, v důsledku řádění škůdce zvaného mšička révokaz. Odrůdy jako Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon nebo Merlot pak výrazně posilují své zastoupení na italských vinicích od 80. let minulého století s tím, jak roste globální poptávka po těchto vínech.

Chardonnay se v Itálii potkáte v mnoha vinařských regionech. Typicky nechybí ve výsadbách v Jižním Tyrolsku, kde patří mezi nejoblíbenější a ve výsadbách tvoří hned 10 %. Typické Chardonnay z Jižního Tyrolska je svěží víno s vyšší kyselinou, vinifikované v nerezových tancích. S Chardonnay pracují také někteří vinaři v Piemontu, kde odrůda doplňuje některé místní odrůdy jako Arneis nebo Cortese nebo do šumivých vín Alta Langa DOCG. V Trentu a Lombardii používají vinaři Chardonnay pro produkci šumivých vín prostřednictvím tradiční metody druhotného kvašení v láhvi. Nejslavnější šumivá vína šampaňského stylu se jmenují Trento DOC a Franciacorta DOCG.

Chardonnay si ale oblíbili také někteří vinaři v Toskánsku nebo na jihoitalské Sicílii. Tady mají mezinárodní odrůdy výrazné zastoupení v sortimentu vinařství a Chardonnay tu tak logicky nemůže chybět. Obvyklejší je v Itálii styl spíše lehčích ovocných vín, ale některá prestižnější vína jsou po vzoru Burgundska vinifikována v kvalitních barikových sudech. Itálie je pro milovníky Chardonnay jednoznačně zajímavou destinací.

 

Související produkty