Příjemně svěží Chardonnay jehož barva připomíná slámově žlutou. Vůně je expresivní, ze skleničky se derou tóny citrusů, exotického ovoce a lučních květin. V chuti je víno středně plné, šťavnaté a osvěžující. Ovocné tóny připomínající meloun, jablko nebo meruňku doplňuje jemná mineralita v závěru. Dochuť je dlouhá a lahodná.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Vinice: Víno pochází z mladší vinice vysazené v letech 2006 až 2012. Půdu tvoří vápenité opuky smíšené s vysokým procentem písku. Orientace vinic je severozápadní a jihozápadní. Vinice jsou vedeny v BIO režimu, sklizeň probíhá začátkem září, výhradně ručně.
Sklep: Hrozny Chardonnay prochází velmi jemným lisováním a vinifikace je kompletně provedena v nerezových tancích s řízenou teplotou. Malolaktická fermentace se neprovádí, cílem je zachovat lehčí svěží charakter vína.
Kdy vypít: 2023 - 2026
Doporučení v gastronomii: vynikající jako aperitiv. Velmi dobře se hodí ke grilovaným a pečeným rybám, zeleninovým salátům nebo tvrdým sýrům.
Přečtěte si na našem blogu: Italské Chardonnay
Vinařství Ca’ del Baio, které miluje mimo jiné známý expert na italská vína Ian D'Agata, je ve vlastnictví rodiny Grasso od roku 1680. Dnes to jsou manželé Giulio a Luciana, kteří spolu se svými dcerami Paolou, Valentinou a Federicou řídí vinařství, mají na starost výrobu vín i obchod. Vinařství disponuje 25 hektary vinic v katastrech obcí Barbaresco a Treiso. Vysazeny zde jsou bílé odrůdy Moscato, Chardonnay a Riesling a modré odrůdy Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Téměř všechna vína jsou lahvována jako čistě odrůdová. Nejprestižnější vína vznikají z odrůdy Nebbiolo a réva používaná pro výrobu Barbaresca dosahuje stáří 25 až 40 let. Vinařství disponuje některými prestižními polohami a vína lahvuje pod označením jednotlivých cru – Asili, Pora, Vallegrande a Marcarini. V současnosti Ca’ del Baio patří mezi nejvyhledávanější producenty mezi milovníky vín z Piemontu.
Chardonnay pochází z Francie a podle genetických analýz odrůda pravděpodobně vznikla křížením Gouais Blanc a Pinot noir. Postupně se Chardonnay rozšířilo snad do všech významnějších vinařských zemí. V Itálii je Chardonnay třetí nejrozšířenější bílou odrůdou, po sicilské odrůdě Catarratto Bianco a toskánské odrůdě Trebbiano di Toscana. Aktuálně je napříč Itálií vysazeno zhruba 20 000 hektarů vinic s Chardonnay. S Chardonnay se v Itálii potkáte v mnoha vinařských regionech. Typicky nechybí ve výsadbách v Jižním Tyrolsku, kde patří mezi nejoblíbenější a ve výsadbách tvoří hned 10 %. Typické Chardonnay z Jižního Tyrolska je svěží víno s vyšší kyselinou, vinifikované v nerezových tancích. S Chardonnay pracují také někteří vinaři v Piemontu, kde odrůda doplňuje některé místní odrůdy jako Arneis nebo Cortese nebo do šumivých vín Alta Langa DOCG. V Trentu a Lombardii používají vinaři Chardonnay pro produkci šumivých vín prostřednictvím tradiční metody druhotného kvašení v láhvi. Nejslavnější šumivá vína šampaňského stylu se jmenují Trento DOC a Franciacorta DOCG.
""Chardonnay se v Piemontu pěstuje zhruba na 1000 hektarech vinic. Kromě tichých vín, jako je svěží "Luna d'Agosto", se hrozny Chardonnay používají pro výrobu šumivých vín Alta Langa." "
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.