Sophie je noblesní bílé víno vyrobené z hroznů Chardonnay (94 %), Viognier (4 %) a Sauvignon Blanc (2 %). Spontánní fermentace probíhá v dřevěných sudech a víno následně zraje devět měsíců v kontaktu s kvasinkami. Sophie má jasně žlutou barvu, ve vůni dominují tóny žlutého ovoce, citrusů a květu akátu. V chuti je víno krásně strukturované, plnější a uhlazené, s krásným minerálním závěrem.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Oblast: Jižní Tyrolsko
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 13 %; Kyselina: 5,9 g/l; Zbytkový cukr: 1,9 g/l
Vinice: Vinice vinařství Manincor jsou vedeny v biodynamickém režimu, tedy bez jakýchkoliv chemických přípravků a postřiků. Hrozny se pěstují ve stejném množství ve vinici „Lieben Aich“ v Terlanu a v lokalitě „Mazzon“ poblíž Kalternu. Vinice Lieben Aich v Terlanu leží na teplém svahu orientovaném na západ v nadmořské výšce 300 metrů nad mořem, kde se Chardonnay a Sauvignonu daří v dobře odvodněné půdě tvořené pískem a jílem smíchaným s erodovaným porfyrem. Chardonnay a Viognier v lokalitě Mazzon rostou na nejstrmější vinici na pozemku zvaném „Leiten“ se sklonem až 100 %. Je jihozápadně orientovaná v nadmořské výšce 350 až 400 metrů nad mořem s unikátním mikroklimatem a půdami tvořenými jílem a spraší s vysokým vápenatým obsahem. Sklizeň se dělá ručně.
Sklep: Hrozny byly odstopkované, mošt a pevné části (bez stopek) byly šest hodin macerovány v lisu, aby se ze slupek vylouhovalo maximum aromatických látek a extraktu. Fermentace byla spontánní a probíhala v dubových sudech různých velikostí za použití kvasinek přirozeně se vyskytujících ve vinici. Mladé víno zrálo devět měsíců v dubových sudech na jemných kalech, aby se rozvinuly jeho vůně a chuť.
Kdy vypít: 2020 - 2026
Doporučení v gastronomii: Rajčatová polévka s mořskými plody, grilovaná ryba.
Přečtěte si na našem blogu: Manincor: Hvězda vinařského regionu Jižní Tyrolsko
Místo na lyže za vínem! Jižní Tyrolsko má co nabídnout náročnému znalci vína
...
Vinařství Manincor patří mezi nejvyhledávanější výrobce vín z Jižního Tyrolska. Jeho historie je více než 400 let stará a po celou dobu je vinařství v rukou jedné rodiny. Současná éra začala v roce 1991, kdy vinařství od svého strýce převzal současný majitel Michael Goëss-Enzenberg. Se svou ženou Sophie začali vinařství transformovat směrem k udržitelnosti a postupně získali pro svá vína organickou a následně také biodynamickou certifikaci Demeter. V roce 2004 otevřeli architektonicky úchvatné moderní podzemní vinařství, hned vedle historického panského sídla Manincor. Vinařství dokonale splývá s vinohradem, využívá geotermální tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení a umožňuje výrobu vín tzv. gravitační metodou. Vína vinařství Manincor jsou osobitým vyjádřením rozmanitých podmínek v jednotlivých vinicích. Jsou čistá a krásně elegantní. Pro zrání bílých vín se používají velké dubové sudy, vyrobené ze dřeva pocházejícího z panství Manincor. Červená vína zrají z velké části v barikových sudech.
Přihlášení
Hodnotit mohou pouze registrovaní zákazníci po přihlášení.
Pokud u nás nemáte účet, můžete se registrovat zde.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.