Svalnatý a sebevědomý Lagrein pocházející ze špičkové trati. Víno má velmi tmavou, téměř nepropustnou barvu fialového odstínu, ve vůni je expresivní s tóny zralého ovoce, zejména tmavých peckovin, jako je černý rybíz, borůvka nebo švestka. Nechybí ani jemná kořenitost připomínající hřebíček nebo tóny lékořice. Chuť je plná, vrstevnatá, s nádherně integrovanými tříslovinami. Doslova sametové pohlazení na jazyku s dlouho přetrvávající dochutí. Před nalahvováním Rubatsch zraje 16 měsíců v barikových sudech.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Jižní Tyrolsko
Ideální teplota: 16 - 18 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 13,5 %; Kyselina: 5,9 g/l; Zbytkový cukr: 1,3 g/l
Vinice: Vinice vinařství Manincor jsou vedeny v biodynamickém režimu, tedy bez jakýchkoliv chemických přípravků a postřiků. Dvě třetiny hroznů pocházejí z lokality „Rubatsch“ v Terlanu a jedna třetina se pěstuje v lokalitě „Seehof“ v Kalternu. Rubatsch je jihozápadně orientovaná lokalita v nadmořské výšce 250 m nad mořem, kde se půda skládá z písku smíchaného s erodovanými porfyrovými horninami, zatímco lokalita Seehof s výhledem na jezero Kaltern se rovněž nachází v nadmořské výšce 250 m s půdou zahrnující písek a jíl smíchaný s vápencovým štěrkem. Rubatsch dává vínu na jemnosti a eleganci, zatímco tělo a struktura pochází z půdy Seehof. Sklizeň se dělá ručně.
Sklep: Fermentace se slupkami probíhala v otevřených dubových kádích prostřednictvím kvasinek přirozeně se vyskytujících na hroznech. Mladé víno zrálo šestnáct měsíců v barikových sudech, z toho každý pátý byl nový.
Kdy vypít: 2020 - 2025
Doporučení v gastronomii: Srnčí hřbet s vinnou omáčkou.
Přečtěte si na našem blogu: Manincor: Hvězda vinařského regionu Jižní Tyrolsko
Místo na lyže za vínem! Jižní Tyrolsko má co nabídnout náročnému znalci vína
Vinařství Manincor patří mezi nejvyhledávanější výrobce vín z Jižního Tyrolska. Jeho historie je více než 400 let stará a po celou dobu je vinařství v rukou jedné rodiny. Současná éra začala v roce 1991, kdy vinařství od svého strýce převzal současný majitel Michael Goëss-Enzenberg. Se svou ženou Sophie začali vinařství transformovat směrem k udržitelnosti a postupně získali pro svá vína organickou a následně také biodynamickou certifikaci Demeter. V roce 2004 otevřeli architektonicky úchvatné moderní podzemní vinařství, hned vedle historického panského sídla Manincor. Vinařství dokonale splývá s vinohradem, využívá geotermální tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení a umožňuje výrobu vín tzv. gravitační metodou. Vína vinařství Manincor jsou osobitým vyjádřením rozmanitých podmínek v jednotlivých vinicích. Jsou čistá a krásně elegantní. Pro zrání bílých vín se používají velké dubové sudy, vyrobené ze dřeva pocházejícího z panství Manincor. Červená vína zrají z velké části v barikových sudech.
Lagrein je druhá nejrozšířenější modrá odrůda Jižní ho Tyrolska. Název odrůdy je odvozen od názvu údolí Val Lagarina z nedalekého Trentina. Aktuálně je vysazena na zhruba 460 hektarech vinic, nejčastěji na jih od města Bolzano. Vína z odrůdy Lagrein mají obvykle tmavou barvu, plné tělo a výrazné třísloviny. Jsou známá svými kořeněnými tóny, jako jsou černý pepř a koření, spolu s tóny tmavého ovoce, jako jsou ostružiny a švestky. Někdy tato vína mohou připomínat Cabernet Sauvignon. Skvěle se hodí k jihotyrolským uzeninám nebo špeku. Kromě Jižního Tyrolska se Lagrein prakticky nikde nepěstuje.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.