La Manina je svěží a zároveň elegantní víno tvořené směsí odrůd Pinot Blanc, Sauvignon Blanc a Chardonnay. Jeho barva je světlejší, žlutá se zelenkavými odstíny. Ze skleničky doslova sálá energie a tóny čerstvého ovoce, citrusů, broskve, kdoule nebo exotického liči. Nechybí lehce bylinkové tóny, máta, to vše zabalené v pikantní kyselině. Mladé a vysoce pitelné víno, dobře vychlazené poskytne ideální osvěžení.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Oblast: Jižní Tyrolsko
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 13 %; Kyselina: 5,1 g/l; Zbytkový cukr: 0,6 g/l
Vinice: Vinice vinařství Manincor jsou vedeny v biodynamickém režimu, tedy bez jakýchkoliv chemických přípravků a postřiků. Hrozny pro toto cuvée pocházejí částečně z novějších vinic v Mareitu a částečně od dlouholetých smluvních pěstitelů, kteří rovněž dodržují biodynamické principy a mají certifikaci jako bio pěstitelé. Sklizeň se dělá ručně.
Sklep: Hrozny byly zbaveny stopek a ponechány šest hodin macerovat v lisu, aby se ze slupek vyluhovaly aromatické látky. Fermentace probíhala v dubových sudech a nerezových tancích s kvasinkami přirozeně se vyskytujícími na vinici. Mladé víno následně zrálo na jemných kalech po dobu šesti měsíců, aby se mohly rozvinout vůně a chuť.
Kdy vypít: 2020 - 2023
Doporučení v gastronomii: Předkrmy, vegetariánská jídla, k rybám.
Přečtěte si na našem blogu: Manincor: Hvězda vinařského regionu Jižní Tyrolsko
Místo na lyže za vínem! Jižní Tyrolsko má co nabídnout náročnému znalci vína
Vinařství Manincor patří mezi nejvyhledávanější výrobce vín z Jižního Tyrolska. Jeho historie je více než 400 let stará a po celou dobu je vinařství v rukou jedné rodiny. Současná éra začala v roce 1991, kdy vinařství od svého strýce převzal současný majitel Michael Goëss-Enzenberg. Se svou ženou Sophie začali vinařství transformovat směrem k udržitelnosti a postupně získali pro svá vína organickou a následně také biodynamickou certifikaci Demeter. V roce 2004 otevřeli architektonicky úchvatné moderní podzemní vinařství, hned vedle historického panského sídla Manincor. Vinařství dokonale splývá s vinohradem, využívá geotermální tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení a umožňuje výrobu vín tzv. gravitační metodou. Vína vinařství Manincor jsou osobitým vyjádřením rozmanitých podmínek v jednotlivých vinicích. Jsou čistá a krásně elegantní. Pro zrání bílých vín se používají velké dubové sudy, vyrobené ze dřeva pocházejícího z panství Manincor. Červená vína zrají z velké části v barikových sudech.
Rulandské bílé je stará francouzská odrůda, která vznikla jako spontánní mutace odrůdy Rulandské šedé. Pravděpodobně pochází z Burgundska. Ve Francii s ní v současnosti pracují vinaři v Alsasku, kde je základem jak tichých, tak i některých šumivých vín. V Itálii je zase Pinot Bianco spojen se zdejšími prestižními bublinami Franciacorta, kromě Lombardie pak jeho výsadby najdete v Jižním Tyrolsku nebo Friuli. Pinot Bianco ve skleničce často připomíná Chardonnay, ale je přece jen decentnější, méně výrazné. To ovšem neznamená, že jsou tato vína nezajímavá. Vína mají často krásný charakter, v řadě případů příjemnou tělnatost, vyváženost ovocné složky a příjemné kyseliny. Pinot Bianco vinaři v Jižním Tyrolsku považují za lokální autochtonní odrůdu, historie jejího pěstování tu sahá do první poloviny 19. století.
""V roce 2005 začal Manincor pracovat biodynamicky. O dva roky později s dalšími vinaři z Itálie, Rakouska, Maďarska nebo Německa založili skupinu „Respekt Biodyn“, aby „našli udržitelnou cestu k autentické kvalitě vín“ a mohli sdílet zkušenosti." "
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.