Manincor: Hvězda vinařského regionu Jižní Tyrolsko

26. 8. 2021

Manincor: Hvězda vinařského regionu Jižní Tyrolsko

Na dohled od jihotyrolského jezera Caldaro stojí 400 let stará historická budova panství Manincor a společnost jí dělá moderní do země zapuštěný výrobní prostor vinařství. Z dálky lehce přehlédnutelný, s ohledem na vinici vysazenou na jeho střeše.


Neuvěřitelně dobře fungující spojení tradic, historie a inovativního přístupu. Filozofie, která se prolíná aktivitami biodynamického vinařství Manincor. Vína z Manincoru vyhledávají milovníci vín v několika desítkách zemí světa a od roku 2018 jsou prostřednictvím VinoDocu dostupná také v České republice.

Pokud do Jižního Tyrolska pojedete, nenechte si návštěvu vinařství Manincor ujít. Prosklená dřevěná degustační místnost je otevřená návštěvám bez předchozí domluvy. Moderní architektura a samozřejmě báječná vína, to je důvod, proč sem dorazí ročně 21 000 návštěvníků!

Fakta:

  • Rok založení: 1996
  • Majitelé: Michael and Sophie Goëss-Enzenberg
  • Enolog: Helmuth Zozin
  • Roční produkce: 300 000 lahví
  • Vinice: 50 hektarů
  • Certifikace BIO
  • Člen biodynamického sdružení respect-BIODYN

Současná éra vinařství začala v roce 1991, kdy vinařství od svého strýce převzal současný majitel Michael Goëss-Enzenberg. Se svou ženou Sophie pro vinařství získali nejprve organickou a následně také biodynamickou certifikaci. Vinice jsou rozloženy do několika lokalit, část z nich sousedí přímo s vinařstvím. Nadmořská výška vinic se pohybuje od 230 m.n.m., kde se poblíž jezera daří odrůdám jako Merlot, Cabernet Sauvignon, Schiava nebo Lagrein, až po nejvyšší polohu Campan. Tady jsou v nadmořské výšce 520 metrů vysazeny odrůdy Chardonnay nebo Pinot Blanc. Všechna vína z produkce Manincoru pochází z vlastních vinic, kterých mají manželé Goëss-Enzenbergovi k dispozici na 50 hektarů.

Říká se, že skvělé víno vzniká ve vinici a ne ve sklepě. Toto pro Manincor platí 100%. Ostatně doporučuji podívat se na krátký film s názvem „Zdraví mravenci dělají dobré víno“, v rámci kterého se lze seznámit s filozofií a přístupem vinařství k pěstování révy a výrobě vín. Všechny významné práce ve vinici dělají na Manincoru ručně. Ať už jde o řez, odlisťování, redukci až po samotnou sklizeň. Základní filozofií vinařství je podporovat život a biodiverzitu ve vnicích. Samozřejmostí je používání biodynamických preparátů. A třeba místo sekaček na trávu ve vinařství „zaměstnávají“ 52 ovcí a jednoho berana. Vinice jsou na Manincoru prostě středobodem všeho.

V roce 2005 začal Manincor pracovat biodynamicky. O dva roky později s dalšími vinaři z Itálie, Rakouska, Maďarska nebo Německa založili skupinu „Respekt Biodyn“, aby „našli udržitelnou cestu k autentické kvalitě vín“ a mohli sdílet zkušenosti s podobně smýšlejícími lidmi. Od ročníku 2009 je rodinný podnik plně certifikován v souladu s ekologickými směrnicemi EU.

Ve vinicích ale zodpovědný přístup k přírodě nekončí. I moderní stavba vinařství, která dokonale splývá s vinohradem, využívá geotermální tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení a umožňuje výrobu vín tzv. gravitační metodou. Od většiny jihotyrolské produkce se Manincor liší i tím, že pro zrání všech vín, i těch bílých, se používá dřevo. Bílá vína leží ve velkých dubových sudech vyrobených ze dřeva pocházejícího z panství Manincor. Červená vína zrají z velké části v barikových sudech. Jak bílá, tak červená vína mají potenciál zrát v čase, nejlépe si je vychutnáte s odstupem několika let.

Hrabě Goëss-Enzenberg, rozděluje sortiment svých vín do tří produktových řad: Ruka, Srdce a Koruna. V produkci převažují bílá vína a jejich kvalitu potvrzují každým rokem vysoká hodnocení ve vinařských průvodcích a odborných časopisech. Červená víná z lokálních odrůd Schiava a Lagrein a také mezinárodních odrůd jako Pinot noir, Cabernet Sauvignon nebo Merlot kombinují eleganci a komplexní bohatý projev chuti. V silné sestavě z Manincoru se těžce hledá slabé místo. Italský průvodce vín Gambero Rosso vinařství udělil zvláštní cenu „Udržitelné vinařství roku 2016“. Rodina Goëss-Enzenbergů ale nespí na vavřínech a pro následující roky si definuje ambiciózní cíle: se stát co nejvíce energeticky soběstačnými a pokračovat v plné práci na biologické rozmanitosti.