Jak vybrat sklenici na víno?

2. 1. 2024

Jak vybrat sklenici na víno?

Tvar sklenice a její objem může mít vliv na to, jak si vychutnat konzumaci konkrétního vína. Právě proto mají milovníci vín často doma mnoho druhů sklenic, různých tvarů, velikostí i výrobců.


Legendou je v tomto ohledu sklárna Riedel, která nabízí různé sklenice pro jednotlivé odrůdy. Jak vybrat tu správnou skleničku na víno? Poradíme v dnešním příspěvku.

Sklo v historii

Lidé používají sklo již po tisíciletí. Většinu té doby však bylo sklo vyráběno pomocí ručního foukání nadanými řemeslníky, kteří studovali a pilovali své techniky po celý život. Jak se tedy ruční výroba skla dostala až k dnešní masové produkci? Změnila to až industrializace výroby a nové technologie, které přišly na počátku 20. století a umožnily, aby se sklo stalo běžnou součástí všech domácností.

Od českého skla k vinným sklenicím

 Sklářská tradice na území dnešní České republiky sahá až do středověku, kdy se začaly zakládat první sklářské hutě. V průběhu času se české sklářství vyvíjelo a zdokonalovalo, přičemž bylo ovlivněno nejen různými uměleckými směry, ale i historickými událostmi. České sklo však bylo vždy ceněno pro svou kvalitu, preciznost a uměleckou hodnotu, ať už to byly věci denního užitku, jako vázy a sklenice, či vyloženě umělecká díla.

Víno se až do středověku konzumovalo nejčastěji ze stříbrných či cínových pohárů. Skleničky ze skla se začaly používat zhruba od 14. století, kdy se zdokonalily sklářské techniky a proměnily se stolovací zvyklosti. V té době se začaly vyrábět první malé skleničky na víno, které umožňovaly lepší vnímání vůní vína. Tyto skleničky se staly populární u šlechty, a teprve v následujících staletích se dostaly ke všem vrstvám společnosti.

Novodobá historie sklenic pro milovníky vína a kvalitního skla se však začala psát až v roce 1958, kdy sklář Claus Josef Riedel zařadil do svého katalogu novou sklenici na víno. Byla to sklenice speciálně určená pro burgundská vína. V té době se jednalo o první sklenici vyrobenou pro konkrétní víno. Do té doby si nikdo jiný příliš neuvědomoval, že chuť, buket, vyváženost a závěr vína lze ovlivnit tvarem sklenice.

Zajímavostí je, že byť se dnes sklenice Riedel vyrábějí v Rakousku, zakladatel Johann Leopold Riedel pocházel z Česka a sklárna se nacházela na území Čech od roku 1756. Společnost přežila konec monarchie, sociální otřesy v nově vzniklé Československé republice, dopady světové hospodářské krize i druhou světovou válku. Majetek firmy byl ale hned po válce znárodněn. Rodina se totiž před válkou přihlásila k německé národnosti a výrobu nepřerušila. Walter Riedel byl následně 6 let vězněn v Rusku. Po propuštění se usadil v Rakousku a v městě Kufstein v Tyrolsku obnovil sklárnu Riedel, která funguje dodnes.

V České Republice však máme dodnes významné sklárny v českém vlastnictví. Jednou z nich je například sklárna Květná. Postavena byla v roce 1794 a založil ji kníže Alois I. z Lichtenštejna. Dnes se Květná zaměřuje na ruční výrobu českého křišťálového skla. Sklárna však dlouhodobě investuje do inovací a v roce 2021 přišla s novým složením skloviny, která je obohacená o titan. Díky tomuto lehkému kovu jsou tyto výrobky odolnější při zachování stejné lehkosti a pružnosti. To doceníte zejména v jejich sadě vinných sklenic, které jsou lehké jako pírko.

Sklenice Kvetna 1794

Vliv tvaru sklenice na vnímání vína

Aroma vína se skládá ze stovek různých molekul, z nichž každá má různý stupeň těkavosti, a jak se víno vyvíjí ve sklenici, tyto molekuly stoupají a vznášejí se. Jejich koncentrace ve vzduchu nad vínem se tedy v průběhu času mění. Aromatické molekuly se odpařují z povrchu vína a zúžený otvor sklenice je zadržuje v prostoru nad vínem.

Od vzniku specializovaných vinných skleniček proběhlo mnoho výzkumů, které se zaměřovaly na senzorický vliv tvaru sklenic na víno. Obecně by se dalo říct, že většina z nich dospěla k názoru, že tvar sklenice rozhodně ovlivňuje vnímání vína. Studie se tedy většinou lišily jen v tom, jak velký je tento vliv. Důležité je však také dodat, že to, jak si víno vychutnáte, ovlivňuje celé množství dalších faktorů. Jmenujme například atmosférický tlak, náladu, společnost, osvětlení, zvuk, teplotu vína nebo třeba párování s jídlem.

Hlavní typy vinných sklenic:

Život je příliš krátký na to, abychom si víno nevychutnávali z kvalitních sklenic. Představme si tedy hlavní typy sklenic na víno.

Kolik si jich však pořídíte záleží už jen a jen na Vás.

Sklenička na šumivé víno zažila snad nejvýraznější vývoj. Dříve bylo běžné si vychutnat šumivé víno z tzv. kupetek, které měly tvar misky. Nicméně tento tvar se už dnes téměř nepoužívá. Setkáváme se s nimi nejčastěji na různých oslavách nebo se v ní servírují koktejly. Kupetky vypadají elegantně a retro, ale miskovitý tvar negativně ovlivňuje perlivost vína. Nejběžnějším tvarem se tak staly postupem času flétny, od kterých se však již také upouští. Nejmodernějším tvarem se nyní stává tulipán. Širší část sklenice totiž, na rozdíl od flétny, umožňuje vínu dýchat, a tak plně rozvinout jeho aromatický potenciál.

Se sklenicemi na bílé víno je to jednodušší. Pokud máme vína, která jsou svěží, vyrobená z aromatických odrůd nebo bez výrazného doteku sudu, volíme skleničku menšího a užšího profilu. Nejčastěji se bude jednat o odrůdy Sauvignon Blanc a Riesling, podle kterých je sklenice často pojmenována. Nicméně neměli bychom zapomenout i na ostatní bílá vína, zmiňme například italské Soave nebo rakouský jiskrný Veltlín, kterým tato sklenička také sluší.

Naopak vína, která zrála na sudu, servírujeme v širších a větších sklenicích. Tím dokonale vynikne jejich charakter. Většinou se bude jednat o odrůdu Chardonnay, Viognier nebo vína, která typicky zrají v dubových sudech jako je bílé víno z oblasti Rioja.

Sklenice na červené víno mají rozsáhlejší repertoár,  ale když se zaměříme na hlavní typy, tak zde najdeme také dva hlavní směry. Prvním je sklenička, která připomíná tvarem sklenici na Riesling, jen je mnohem větší. Vysoké sklenice v tomto tvaru jsou ideální pro plná červená vína, protože umožňují jeho dokonalé provzdušnění. Nejčastěji se tato sklenice jmenuje Bordeaux. Používá se na vína založená na Bordeaux odrůdách, ale s radostí ji můžete použít na jakákoliv plná vína, jako jsou například ta z Toskánska.

Druhou nižší, širší a otevřenější sklenici zvolíme pro vína s jemnou vůni jako je Pinot Noir. Tato sklenice svědčí také subtilnějším stylům vína jako jsou odrůdy Gamay a Schiava, ale vynikne v ní i odrůda Nebbiolo, ze které se vyrábí slavné Barolo.

Typů sklenic je samozřejmě mnohem více, nicméně ještě bych nerada vynechala jeden velmi zásadní tvar sklenic. Je to ten univerzální, který lze použít na všechny druhy vína. Osobně jsem větší část své vinařské cesty degustovala vína z kvalitní univerzální sklenice. Mým důvodem bylo to, že při slepých degustacích v rámci zkoušek v drtivé většině dostanete víno v univerzálních sklenicích. Snažila jsem se tedy domácí tréninkové podmínky co nejvíce přiblížit těm zkouškovým. Teprve po dokončení WSET Diploma jsem si nadělila za odměnu speciální druhy sklenic. Nicméně po prochutnání mnoha tisíců vzorků z univerzálních sklenic o nich nemohu říct jediné křivé slovo. Mnoho vinařských expertů je na ně navíc zvyklých nejen díky různým zkouškám, ale i hodnocení vín na soutěžích. Velkou zastánkyní tohoto typu sklenic je například Jancis Robinson, která dokonce navrhla svoji vlastní univerzální sklenici.

Ať už tedy zvolíte jakoukoliv sklenici, důležité je, aby vám dělala radost, a to co možná nejdéle. Proto na závěr pár tipů od Květné, jak se o sklenice na víno starat:

  • Myjte šetrně. Co to znamená? Skleničky můžete v mýt myčce na nádobí bez obav ze zešednutí, vždy byste ale měli používat šetrný program a dbát na to, aby se sklenička v myčce nemohla mechanicky poškodit – to znamená, aby byla správně umístěna, nedotýkala se jiného nádobí a aby se o ni nezachytila mycí ramena.
  • Vyvarujte se velkých teplotních změn. Rychlé střídání tepla (teplá voda) a chladu (studená voda, zima, led) sklenici neprospívá. Snažte se proto nevystavovat sklenice teplotním výkyvům.
  • Nezapomeňte sklenice pořádně vyleštit.

 

Autor: Michaela Kapičková DipWSET

Související produkty