Nejslavnější bílé víno Toskánska

10. 6. 2024

Nejslavnější bílé víno Toskánska

Se svými 14 středověkými věžemi patří městečko San Gimignano mezi nevyhledávanější turistické cíle Toskánska. Říka se mu také „toskánský Manhattan.“ Výjimečné postavení má ale také ve světě vína.


V moři červených toskánských vín je San Gimignano „bílým“ ostrovem. Na okolních vinicích totiž dominuje bílá odrůda Vernaccia di San Gimignano, která je základem nesjlavnějších bílých vín Toskánska.

Vernaccia di San Gimignano je název odrůdy i apelace pro zdejší vína. V historii italských vín má výjimečné postavení. Zdejší bílá vína se těšila velké popularitě již ve 13. století, byla oblíbenou volbou zdejší šlechty a nechyběla na královských stolech. Vína ze San Gimignana zmínil Dante ve své Božské komedii a zamiloval se do nich také vévoda Cosimo I. z rodu Medicejských. Vzhledem k bohaté historii vín tak mnohé nepřekvapilo, že při vzniku moderního apelačního systému byla vína Vernaccia di San Gimignano prvním bílým italským vínem, které v roce 1966 získalo status DOC. V roce 1993 pak následovalo přeřazení do nejvyšší apelační kategorie DOCG.

Městečko San Gimignano leží ve střední části Toskánska. V celé apelaci najdete 750 hektarů vinic, z nichž lahvuje vína zhruba 60 vinařství. Zdejší jílovito písčité půdy vyhovují právě odrůdě Vernaccia di San Gimignano.

Réva si v Toskánsku užívá typického Středomořského klima, s poměrně horkými léty a mírnou zimou. Vernaccia dozrává většinou v druhé polovině září, dává středně velké hrozny a výhodou je, že si umí i ve velmi teplých letech zachovat svěží kyselost. Nejlepší vinice většinou těží z jižní orientace a jsou vysazeny v nadmořské výšce 400 metrů nad mořem.

Většina vín Vernaccia di San Gimignano DOCG končí v lahvích jako čistě odrůdové víno, pravidla apelace ale povolují až 10% příměs jiných nearomatických odrůd. Může jít o Chardonnay, Trebbiano nebo Manzoni Bianco. Vzhledem k relativně delikátnímu chuťovému projevu odrůdy Vernaccia di San Gimignano jsou některé výrazně aromatické odrůdy, například muškátové, pro kombinování vysloveně zakázány. Vernaccia di San Gimignano DOCG je většinou prodávána jako svěží mladé víno, vinifikované čistě v nerezu, pro zachování svěží ovocnosti vína.

Speciální kategorií jsou pak vína s označením Riserva DOCG. Ta často pochází z nejlepších hroznů či tratí vinařství a musí strávit minimálně 11 měsíců ve sklepě a další tři měsíce na láhvi. U těchto chuťově komplexnějších vín vinaři někdy volí i zrání v dubových sudech.

Jak chutná víno Vernaccia di San Gimignano

Vernaccia je většinou svěží bílé víno, vysloveně letního charakteru, které disponuje vyšší či střední kyselinou a středním či spíše nižším alkoholem. Ve skleničce má intenzivnější zlatavou barvu a ve vůni  a chuti můžete objevit tóny citrusových plodů, broskve nebo žlutého jablka a většinou nechybí ani intenzivnější květinové tóny. Dochuť bývá svěží, s jemnou minerální slaností v závěru.

S čím napárovat vína Vernaccia di San Gimignano

Vernaccia di San Gimignano může skvěle fungovat jako aperitiv. Víno si určitě vychutnáte s letním salátem, čerstvými sýry, rybami nebo pokrmy s kuřecím masem. Plnější Vernaccia di San Gimignano Riserva se pak hodí i ke krémovým polévkám, králíkovi nebo některým výraznějším orientálním pokrmům. Nejlépe si víno Vernaccia di San Gimignano vychutnáte dobře vychlazené na 10-12 °C.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty