Tradiční červené víno z Toskánska. Chianti Rùfina z vinařství Colognole se ve skleničce prezentuje rubínově červenou barvou s dobrou intenzitou. Ve vůni je víno vrstevnaté a příjemně ovocné, s jemnými podtóny ušlechtilého dřeva. V ústech je víno plnější, krásně strukturované, nabízí svěží tóny peckového ovoce, dobře integrované třísloviny a svěží kyselinu. Skvělá ukázka potenciálu toskánských červených vín.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Sklep: Základem vína jsou ručně sbírané hrozny Sangiovese doplněné o menší množství hroznů odrůdy Colorino. Obě odrůdy se vinifikují zvlášť. Macerace na slupkách trvá 10 - 12 dní při kontrolované teplotě 27°C s častým přečerpáváním. Sangiovese zraje 15 měsíců v sudech ze slavonského a francouzského dubu, zatímco Colorino zraje 12 měsíců v sudech z dubu Allier ve druhé pasáži. Následuje ležení na láhvi a uvedení na trh.
Kdy vypít: 2024 - 2027
Doporučení v gastronomii: vhodné k pokrmům se silnou omáčkou a červeným masem, ke grilovaným masům.
Přečtěte si na našem blogu: Toskánský klenot: Chianti Rùfina
O vinařství Colognole se starají dva bratři, Mario a Cesare Coda Nunzinate, kteří jsou nadšení pro terroir Chianti Rufina. Tato nevelká vinařská oblast leží severovýchodně od historického regionu Chianti Classico. Vinařství bylo založeno v roce 1990 a jeho vinice leží 230–450 metrů nad mořem na strmých svazích hory Giovi. Zdejší chudé půdy jsou ideální pro pěstování Sangiovese. Bratři věnovali dlouhý čas důkladné analýze půdního složení a vybrali ty nejlepší možné klony a podnože révy. Vína z vinařství Colognole symbolizují tradiční toskánský styl, jsou hluboká, elegantní a komplexní. Jejich potenciál se vyrovná nejlepším vínům z Chianti Classico.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.