Co byste měli vědět o odrůdě Verdicchio

3. 10. 2021

Co byste měli vědět o odrůdě Verdicchio

Marche sice nepatří mezi ty nejvyhledávanější a nejoblíbenější vinařské regiony Itálie, milovníci bílých vín by ho ovšem minimálně z jednoho důvodu neměli přehlížet. Tím důvodem je místní bílá odrůda Verdicchio.


O této odrůdě například známý expert na italská vína Ian D’Agata směle prohlásil, že je nejlepší bílou odrůdou celé Itálie. Potvrzuje to i skutečnost, že Verdicchio, ač velmi stará odrůda, v tuto chvíli zažívá nefalšovanou renesanci ve své popularitě.

Aktuální generace vinařů mění nevalnou image Verdicchia, ze kterého se v Itálii v 70. a 80. letech 20. století dělala nekvalitní a nezajímavá vína. Přitom pokud se této odrůdě věnuje dostatečná péče ve vinici, vína z ní mohou být úžasná. Nespornou výhodou Verdicchia je jeho variabilita, používá se pro výrobu různých druhů vín, od suchých po sladké, od tichých po šumivé. Za nejlepší ale bývají označována suchá tichá vína, která mívají slušný archivační potenciál klidně i 10+ let. Verdicchio totiž mívá přirozeně vyšší kyselinu, která je základem archivace bílých vín.

Název odrůdy Verdicchio [ver-dý-kio] je odvozen od barvy jejích hroznů, „verde“ se dá přeložit jako „zelený“. Tento přístup pojmenování odrůd ostatně v Itálii není tak neobvyklý. Jako další příklad mne napadá třeba Verdeca nebo oblíbená odrůda z Apulie – Negroamaro, v překladu „černý a hořký“. V případě Verdicchia mohou mít zelenkavý nádech nejen hrozny, ale i výsledná vína.

Záznamy o pěstování Verdicchia v oblasti Marche sahají minimálně do 15. století, ale podle některých hlasů zde odrůda na vinicích mohla být už v osmém století. V Itálii nikdy nic nebývá jednoduché, snad kromě místní gastronomie, takže vězte, že podle dostupných zjištění je odrůda Verdicchio identická s odrůdou Trebbiano di Soave, rozšířenou v oblasti Benátska. Plocha vinic osazených Verdicchiem (+ odrůdou Trebbiano di Soave) je v Itálii relativně velká. Bavíme se o nějakých 4 500 hektarech, vysazených v Marche, Benátsku a Lombardii.

Lehké víno připomínající Ryzlink rýnský

Verdicchio bylo u vinařů vždy oblíbené, zejména díky své adaptabilitě na různé podmínky ve vinici. Mezi charakteristické vlastnosti Verdicchia patří pozvolné a rovnoměrné vyzrávání a přirozeně vyšší míra kyseliny. Pro tato vína je charakteristická příjemná svěžest a potenciál vyzrávat v čase.

V Marche Verdicchio nejlépe reprezentují dvě DOCG apelace, větší Verdicchio dei Castelli di Jesi (3000 hektarů vinic) a jižněji a více ve vnitrozemí položená apelace Verdicchio di Matelica (jen 300 hektarů). Vinice jsou vysazeny většinou v nadmořské výšce 280 až 600 metrů nad mořem, svěží proudění směrem do vnitrozemí prakticky vylučuje výskyt plísní a nemocí ve vinohradech. S ohledem na vyšší nadmořské výšky a půdy s větším obsahem vápence je pro druhá jmenovaná vína typická výraznější kyselina, robustnější tělo i vyšší alkohol. Údolí Matelica je uzavřené vlivům moře. Klima je tu tedy drsnější, kontinentální a s většími výkyvy. Typická je velmi chladná zima a horké léto.

Vína Verdicchio dei Castelli di Jesi bývají oproti tomu lehčí a více květinová v charakteru. Mladá Verdicchia bývají svěží, citrusově ovocná, s tóny květin a mandlí, v rámci vyzrávání se mohou podobat vínům odrůdy Riesling, včetně charakteristických tónů připomínajících med nebo petrolej. Stejně tak je může Verdicchio připomínat i typickou mineralitou. Verdicchio tedy ocení milovníci německé odrůdy Riesling. Chutnat bude i těm, kteří preferují červená vína. Verdicchio je totiž díky své komplexnosti a přírodním tříslovinám místními někdy přirovnáváno k „lehkému červenému vínu“.

Rozumí si se sudem

Verdicchio si také velmi dobře rozumí s dubem. Zdaleka ne každá italská bílá odrůda je vhodná pro školení v dubových sudech, Verdicchio patří do tohoto nevelkého klubu vyvolených. Nejprestižnější vína tak většinou vinaři nechávají před lahvováním nějakou dobu odpočívat v náruči dřeva.

Jak Verdicchio podávat?

Verdicchio je bílé víno s jemnou aromatikou, středně plným tělem často vyšší kyselostí. Víno určitě podávejte dobře vychlazené, ideálně na teplotu 8 – 10 °C. Použijte klasickou menší skleničku na bílé víno, užší, vhodnou třeba i pro vína odrůdy Ryzlink rýnský. Pokud máte komplexní víno, které například prošlo i zráním v dřevěných sudech, klidně použijte větší a širší sklenici.

K čemu párovat Verdicchio

Díky typickým „zeleným“ herbálním tónům vín Verdicchio si je vychutnáte třeba s klasickými italskými těstovinami připravenými s pestem. Vynikne také v kombinaci s lehčími pokrmy, ve kterých hrají důležitou roli bylinky, třeba ve spojení s pečeným kuřetem. Většina Verdicchia se pěstuje relativně nedaleko od moře, typicky se tedy hodí i ke Středomořské gastronomii, k rizotu s mořskými plody nebo k paelle, nebo k mořským rybám.