Barolo "Sarmassa" DOCG 2017 BIO produkt
Tip
sommeliera
Vína Barolo mají velký archivační potenciál. Tradičně se uvádí, že na svůj vrchol se většinou dostanou až po deseti letech po sklizni. Pokud hledáte tip na luxusní dárek, je to trefa do černého.

Brezza

Barolo "Sarmassa" DOCG 2017

Wine Enthusiast 94 / 100 Falstaff 93 / 100

0,75 l

1 350 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks
Apelace
Barolo
Zrání
24 měsíců v sudech ze slavonského dubu
Potenciál vína
určené k uložení
Obsah alkoholu
14,5 %
Odrůda
Nebbiolo

Barolo z viniční trati Sarmassa, to je neuvěřitelná kombinace koncentrovanosti, plnosti a elegance a vyváženosti. Víno nabízí fantastické aroma květin a zralých peckovin s nádechem rozmarýnu, exotického koření, tabáku, lékořice a máty. Víno doslova ohromuje svou rafinovanou strukturou, je svůdné s elegantním odchodem. Brezza servíruje čistý tradiční styl Barola krásně interpretující terroir místních vinic.

Druh vína: suché

Barva vína: červené víno

Oblast: Piemont

Ideální teplota: 15  - 17 °C

Vinice: Ve starověku se této oblasti říkalo Salmassa, což je název, který pravděpodobně pochází ze zdroje brakické vody, která se v její blízkosti objevuje. Sarmassa je špičková a vyhledávaná Cru. Půda této vinice je tvořena zejména slíny, jílem a písky. Révě se tu daří i v suchých ročnících, protože půda dobře zadržuje vláhu. Vinice se nachází v nadmořské výšce 300 m.n.m., má jihozápadní orientaci. Vinařství tu má vysazeny klony Nebbiolo Lampia a Nebbiolo Michet. Ruční sklizeň hroznů, réva je pěstována v BIO režimu.

Sklep: Během sklizně v říjnu jsou hrozny pečlivě ručně vybírány a poté transportovány do vinařství v malých plastových košících. Jakmile hrozny dorazí do vinařství, jsou okamžitě zbaveny stonků a pomlety a rychle přemístěny do nerezových tanků s řízenou teplotou, aby prošly fermentací. Alkoholické kvašení obvykle trvá asi 7-8 dní s teplotami, které nikdy nepřesáhnou 26 °C. Macerace hroznů pokračuje po dobu dalších 10 až 15 dnů. Následně je víno přemístěno do cementových sudů, aby prošlo malolaktickou fermentací o teplotě 18 °C. Před lahvováním víno zraje víno dva roky ve velkých sudech o objemu 15 až 30 hl.

Kdy vypít: 2021 - 2035

Doporučení v gastronomii: Kančí pečínka nebo grilovaný steak z jehněčího karé.

Přečtěte si na našem blogu: 10 věcí, které byste měli vědět o vínech Barolo

...

Brezza

Jedno z legendárních vinařství sídlící v srdci městečka Barolo, lahvující vína ze špičkových poloh jako Cannubi, Castellero nebo Sarmassa. Vinařství založil v roce 1885 Giacomo Brezza, který se svým otcem Antoniem již v roce 1910 uvedl na trh svá první lahvovaná vína. Dodnes jsou stylem vína Brezza považována za ultratradiční. Vína zrají pouze ve velkých sudech ze slavonského dubu, jejich charakteristickým rysem je elegance. V současnosti vinařství vede Enzo Brezza se svým bratrancem Giacomem. Vinařství disponuje 16,5 hektary vinic, z nichž některé pocházejí již z roku 1885. Ve vinicích dodržuje rodina Brezza čistě organické postupy. Ačkoliv se ve výrobě vinařství drží tradičních postupů, co se týká uzávěrů vína, nebojí se inovací. Vinařství Brezza se letos stalo prvním vinařstvím, které se rozhodlo lahvovat základní Barolo pod skleněný uzávěr a vyloučit tak možnost vzniku korkové vady.

Tip
sommeliera
Vína Barolo mají velký archivační potenciál. Tradičně se uvádí, že na svůj vrchol se většinou dostanou až po deseti letech po sklizni. Pokud hledáte tip na luxusní dárek, je to trefa do černého.

Ohodnoťte tento produkt

Podobné produkty

Další vína z vinařství

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.