Barolo velmi klasického stylu. Víno má světlejší granátovou barvu a ve vůni doslova překypuje komplexností a vitalitou. Objevíte hedvábné tóny zralého červeného ovoce, lékořice nebo okvětních lístků růže. V ústech je víno plné, velmi zdařile kombinuje robustnost a delikátnost. Jedním slovem nádhera.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Víno pochází z biodynamicky pěstovaných hroznů. Ferdinando Principiano nepoužívá žádné umělé přípravky ani chemické postřiky. Sklizeň probíhá pouze ručně.
Sklep: Víno spontánně kvasí v nerezovém tanku. Není filtrováno ani čiřeno, má minimální obsah síry. Při výrobě nejsou použity žádné živočišné přípravky, víno je tedy vhodné i pro vegany. Zrání vína probíhá tradičním způsobem ve velkých sudech ze slavonského dubu.
Kdy vypít: 2023 - 2030
Doporučení v gastronomii: Dušené nebo pečené vepřové maso a drůbež, vyzrálé sýry.
Přečtěte si na našem blogu: 10 věcí, které byste měli vědět o vínech Barolo
Rodinné vinařství bylo ve městě Monforte d'Alba založeno v 50. letech 20. století otcem Ferdinanda Principiana. Ferdinando vinařství vede od roku 1993 a postupně ho začal směřovat k organické produkci. Sympatický Ferdinando je dnes v regionu výraznou osobností a advokátem tradičního přístupu při výrobě vín. Ve vinici praktikuje některé biodynamické postupy, absolutně odmítá používání chemikálií, pesticidů či umělých hnojiv. Při výrobě vín zasahuje do procesu minimálně, vína kvasí spontánně, jsou bez aditiv a prakticky také bez přidané síry. Pro zrání vín používá pouze velké sudy ze slavonského dubu. Výsledná vína jsou osobitá, nádherně elegantní a šťavnatá, vychutnáte si je jen tak, stejně jako v kombinaci s vyšší gastronomií. Celkem vinařství disponuje 10 hektary vinic, ze kterých lahvuje Dolcetto, Barberu, Nebbiolo a samozřejmě také vynikající Barolo. Doslova pokladem je pak pro vinařství 0,5 hektaru v prestižní vinici Ravera.
Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 6000 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina. Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.