Červená vína z Benátska: Valpolicella, Ripasso nebo Amarone

17. 10. 2022

Červená vína z Benátska: Valpolicella, Ripasso nebo Amarone

Valpolicella a Amarone della Valpolicella, to jsou jedna z nejslavnějších červených vín severní Itálie.


Obě vína pochází z vinařské oblasti Valpolicella, kterou najdete v Benátsku, na východ od oblíbeného jezera Lago di Garda a na sever od města Verona. Jaký je rozdíl mezi víny Valpolicella DOC, Amarone della Valpolicella DOCG a co je stále populárnější Ripasso della Valpolicella? Oblíbená červená vína ze severovýchodu Itálie představujeme v dnešním příspěvku.

Vinařský region Valpolicella leží přibližně 6 km východně od jezera Garda a prakticky se dotýká severních hranic města Verona. Východní hranici tvoří provincie Vicenza a Soave DOC – slavná apelace pro produkci minerálních bílých vín. Vinice jsou v regionu Valpolicella vysazeny na zvlněných kopcích pohoří Lessini.

Rozloha vinic Valpolicella se za posledních 20 let zdvojnásobila na aktuálních 7850 hektarů. Valpolicella má dvě oficiální podzóny, které můžete najít na etiketách zdejších vín: Classico a Valpantena. Valpolicella Classico je historicky nejstarší část tohoto regionu, nejblíže k jezeru Garda. Po prudkém nárůstu poptávky po vínech z Valpolicella byla v roce 1968 Valpolicella rozšířena o údolí řeky Valpantena a nejvýchodnější zónu Valpolicella Orientale.

Region Valpolicella je až na malé výjimky regionem červených vín. Lehčí červená vína Valpolicella jsou určena na vypití jako mladá, Amarone della Valpolicella je dnes nejslavnějším vínem této části Itálie a Ripasso di Valpolicella pak vůbec nejrozšířenějším. Odlišnosti ve stylech vín z Valpolicelly jsou tvořeny širokou paletou faktorů. V první řadě jsou to samozřejmě specifika terroriru v jednotlivých zdejších údolí. Navíc si tu vinaři hrají s pestrou kombinací lokálních odrůd, kterým vévodí zejména Corvina, Corvinone a Rondinella, doplněné o další odrůdy jako Molinara, Croatina nebo Oseleta.

Všechna významná zdejší vína jsou vždy směsí více z nich. Každé vinařství používá svou vlastní unikátní recepturu, která odpovídá konkrétnímu terroir – například 45 % Corvina, 45 % Corvinone, 5 % Rondinella a 5 % Molinara.  Amarone a Recioto jsou navíc vína, u kterých hraje roli délka sušení hroznů před jejich lisováním.

Valpolicella

Jaké je víno Valpolicella?

Existuje několik stylů vína nesoucích jméno Valpolicella. Víno, které má etiketě označení Valpolicella nebo Valpolicella Classico je většinou středně plné, nemá vysoký alkohol a překypuje chutí čerstvých lesních jahod, červeného rybízu, malin a jemných tónů skořice. Často je toto víno vinifikováno čistě v nerezových nádobách, aby vynikl jeho svěží charakter. U vín Valpolicella Superiore legislativa vyžaduje plnější charakter a minimální dobu zrání jeden rok v sudech, vína tedy disponují větší komplexností a často také jemnými tóny dřeva v chuti.

Kategorie vín Valpolicella:

  • Valpolicella DOC (vytvořena 1968)
  • Valpolicella Ripasso DOC (vytvořena 2010)
  • Amarone della Valpolicella DOCG (vytvořena 2010)
  • Recioto della Valpolicella DOCG (vytvořena 2010)

Specialitou jsou vína Valpolicella Ripasso, aktuálně velmi populární mezi zákazníky.  Jde o vína, u kterých částečně dochází ke druhotné fementaci. Do vína Valpolicella se totiž v průběhu výroby přidají slupky hroznů po fermentaci Amarone a dochází k mikrofermentaci, jejímž výsledkem je plnější chuť vína a vyšší alkohol. Někdy se říká, že Ripasso je malé Amarone della Valpolicella. Tato vína chutnají po čerstvých třešních a jahodách, chuť je podpořena tóny koření, zavařeného ovoce nebo sušených brusinek.

Nejslavnější kategorií červených vín z regionu Valpolicella je Amarone della Valpolicella. Jde o velmi plná, strukturovaná a vysoce alkoholická vína, která vznikají metodou appassimento. Celé hrozny se pro Amarone sklízejí ručně, aby nedošlo k poškození slupek. Hrozny před lisováním míří do speciálně určených místností (fruttaio), kde za proudění vzduchu dochází k pozvolnému vysoušení bobulek po dobu zhruba 120 dní. Ztratí kolem 30 % své hmotnosti a stanou se z nich prakticky rozinky. Až poté jsou hrozny lisovány a výsledkem je velmi koncentrovaný mošt.

Vína Amarone della Valpolicella jsou suchá, ale pocitově chutnají lehce nasládle, i díky vysokému alkoholu, který u těchto vín musí dosahovat minimálně 14 %, ale často se pohybuje na úrovni 15 – 17 %. Vína Amarone della Valpolicella musí před uvedením na trh zrát minimálně dva roky a ta nejlepší z nich mají potenciál vyzrávat na láhvi 10 až 20 let.

Amarone della Valpolicella

Mezi nejrespektovanější producenty vín Valpolicella patří rodinné vinařství Speri. Historie vinařství sahá až do roku 1874 a po celou dobu svého fungování si vinařství uchovává rodinný charakter. Před nástupem Amarone vinařství produkovalo vína Valpolicella Classico a Reciotto dela Valpolicella. Ve vinařství Speri dnes pracují zástupci páté až sedmé generace potomků původního zakladatele. Vína jsou produkována pouze z vlastních vinic, kterých má Speri v zóně Valpolicella Classico zhruba 60 hektarů. Amarone pochází z vinice Monte Sant`Urbano v obci Furmane. Jde o výše položenou vinici v rámci zóny Classico, kde jsou hrozny vysazeny v nadmořské výšce 280 – 350 metrů na vulkanických půdách. Díky těmto podmínkám jsou Amarone Speri typicky vybavena příjemnou kyselinou a jemným minerálním nádechem. Stáří révy je v průměru 20 let a je vedena na tradičních pergolách. Samozřejmostí je pro vinařství Speri šetrnost vůči životnímu prostředí, počínaje ročníkem 2015 jsou vína organicky certifikovaná.

Vinařství Speri neprodukuje žádná vína kategorie Riserva, to nejlepší z vinice Sant`Urbano končí v jednom víně. Tradiční přístup vinařství se pak promítá do odrůdového složení jejich vín. Speri jde tak trochu proti aktuálnímu proudu a ve svých vínech Valpolicella Classico i Amarone della Valpolicella se tu stále používá odrůda Molinara. S dříve relativně oblíbenou odrůdou dnes řada vinařství nepracuje, protože ve finále její vína postrádají výraznější barvu a tělo. Přesto jsou v regionu špičkoví výrobci, který mají jiný názor. “U nás Molinara tvoří vždy zhruba 5 % směsi pro Amarone a 10 % pro vína Valpolicella. Na této odrůdě si ceníme toho, že do finálního vína přispívá potřebnou svěžestí a mineralitou. Vína, ač často s vyšším alkoholem, jsou ve výsledku krásně harmonická,” vysvětluje Chiara Speri. Svěžest, elegance a vyváženost, to jsou charakteristické prvky vín Amarone della Valpolicella od Speri.