10 zajímavostí o vínech Prosecco. Vše, co byste měli vědět

26. 1. 2022

10 zajímavostí o vínech Prosecco. Vše, co byste měli vědět

Prosecco je nejoblíbenější šumivé víno světa. Logicky se tedy objevuje řada napodobenin a padělků, které se snaží vytěžit z popularity těchto vín.


Pravé Prosecco pochází ze severoitalského regionu Benátsko a musí splňovat některé náležitosti, jako je například odrůdové složení. Prosecco je ideální doprovod k lehčím jídlům, skvěle se hodí na setkání s přáteli a je to super pití na takové to domácí popíjení u Netflixu. Milujeme Prosecco stejně jako vy, a proto jsme pro vás sepsali 10 zajímavostí o Proseccu, které byste rozhodně měli znát.

  1. Prosecco je číslo 1 mezi šumivými víny

Jak už jsme naznačili v úvodu, Prosecco je aktuálně nejpopulárnější šumivé víno světa. Výrobci v Benátsku ho každým rokem uvedou na trh více než 500 milionů lahví a toto číslo se poslední roky kontinuálně zvyšuje. Jen pro srovnání, tradiční francouzský region Champagne dokáže ročně vyprodukovat 300 milionů lahví šumivého vína. Prosecco je šumivý hit, k čemuž přispívá všeobecně rostoucí kvalita těchto vín, jejich přívětivý ovocný charakter a v neposlední řadě také cena. Ta je většinou výrazně nižší, než je tomu u šampaňského.  

  1. Proč je některé Prosecco dražší? Rozdíly mezi víny s označením DOC a DOCG

V Itálii podobně jako ve Francii nebo Španělsku funguje apelační systém značení vín. Ta nejprestižnější a nejvíce kontrolovaná vína spadají do kategorie DOCG. Zkratka je uvedena na láhvi v názvu vína. V případě Prosecca exitují dvě historické zóny, ve kterých se lahvují ta nejlepší šumivá vína. Je to Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG z nevelké zóny mezi stejnojmennými městy a ještě menší a méně známé Asolo DOCG. Vína se v těchto oblastech pěstují na příkrých svazích, vinice jsou obhospodařovávány pouze ručně a výnosy jsou tu nižší než v případě vín Prosecco DOC. Tato vína naopak pochází z velké oblasti, kde se často používá ve vinicích mechanizace. Volnější pravidla pro výrobu vín Prosecco DOC umožňují mnohem vyšší produkci na hektar vinic, ve srovnání s víny kategorie DOCG. Chuť vín Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG je plnější, bohatá na svěží ovocné tóny a v jejím závěru můžete objevit jemnou mineralitu. Vína bohatě perlí ve skleničce.

  1. Prosecco není název odrůdy

Vzhledem k popularitě vín Prosecco se Itálie rozhodla geograficky chránit původ svých šumivých vín. Prosecco se dříve dělalo z odrůdy Prosecco, kterou si ale mohl vysadit jakýkoliv vinař na světě. V roce 2009 tak byla tato italská odrůda přejmenována na Gleru. Prosecco je od té doby názvem pro víno z konkrétně vymezené oblasti Benátska a části Friuli.

Odrůda Glera musí tvořit minimálně 85 % vína Prosecco. Menší podíl pak mohou doplnit hrozny dalších odrůd Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco nebo Pinot Grigio.

  1. V Česku je Prosecco stále oblíbenější

Češi jsou především přeborníci v pití piva, ale i spotřeba vína na osobu dosahuje slušných více než 20 litrů za rok. Šumivá vína z toho činí zhruba dva litry. Spotřeba Prosecca v tuzemsku výrazně roste, v roce 2018 bylo v tuzemsku odšpuntováno čtyři a půl milionů lahví tohoto šumivého vína.  

  1. Prosecco může být i bez bublin

Drtivá většina vín Prosecco spadá do kategorie šumivých vín (Spumante) nebo jemně perlivých (Frizzante). Prosecco kategorie DOC a DOCG může být ale nalahvováno i jako klasické tiché víno (Tranquillo). Produkce těchto vín je ale minimální a v tuzemsku se s nimi prakticky nesetkáte.

  1. Extra Dry není suché Prosecco

Značení šumivých vín může být pro někoho trochu matoucí. Nejrozšířenější kategorie vín Prosecco, podle úrovně zbytkového cukru, jsou vína Extra Dry. Tato vína tvoří asi 70 % všech vín. Dle překladu by se mohlo zdát, že takové Prosecco je výrazně suché, ale vína Extra Dry mají 12 až 17 gramů zbytkového cukru. Z tohoto pohledu jde tedy spíše o polosuché víno. Prosecco má typicky vysokou kyselinu a zbytkový cukr tak chuť příjemně vyvažuje, proto zákazníci sahají nejčastěji po této volbě. Pokud chcete hodně suché Prosecco vyberte si kategorie Extra Brut nebo Brut. Na trhu jsou i vína s 0 gramy zbytkového cukru, jako je víno Prosecco Superiore DOCG Extra Brut Cuvée 0 z vinařství Col Vetoraz.

  1. Prosecco ve stylu šampaňského

Fanoušci šampaňského Prosecco často přehlížejí s ohledem na typicky nekomplikovaný ovocný charakter vycházející z odlišné metody výroby. Druhotné kvašení u Prosecca nejčastěji probíhá v nerezových tancích a ne v láhvi, jako je tomu u šampaňského. Pro některá vína Prosecco se ovšem používá tradiční šampaňská metoda kvašení, výrobní pravidla toto povolují. Mezi výrobci také roste zájem o tradiční způsob lahvování vín s kvasničními kaly, zvaný jako Col Fondo (nebo Sui Lieviti). Col Fondo lze přeložit jako „ s kaly“, víno není filtrováno, nečiřeno, naopak má lehce zakalený vzhled. Takto se místní šumivá vína vyráběla až do 70. let minulého století, kdy se finálně prosadila současná populární metoda Charmat.

  1. Prosecco a štíhlá linie

Pokud si hlídáte štíhlou linii, může být pravidelná konzumace vína problém. Prosecco je ale méně kalorické víno, než jiná vína. Zatímco sklenička klasického červeného vína obsahuje kolem 120 kalorií, typické Prosecco s nízkým alkoholem kolem 90 kalorií na skleničku. Pokud u vás kalorie při konzumaci vína hrají roli, vyberte si co nejvíce suché Prosecco.

  1. Ať žije růžové Prosecco!

V roce 2020 vznikla nová kategorie Prosecca. Prosecco růžové barvy. Pokud chce vinař označit své víno jako růžové Prosecco DOC, musí splnit několik konkrétních podmínek. Jedinými povolenými odrůdami pro Prosecco Rosé jsou Glera a Pinot Noir, přičemž druhá jmenovaná odrůda se na víně podílí z 10-15 %. Víno musí být vyrobeno typickou metodou Martinotti / Charmat a musí podstoupit sekundární fermentaci v nerezovém tanku po dobu minimálně 60 dní. Pokud máte rádi klasické Prosecco, rozhodně si zamilujete i Prosecco Rosé. Obě kategorie se od sebe totiž stylem ani aromatickým a chuťovým projevem zásadně neliší. Růžové Prosecco přidává krémový nádech s jemnými tóny červeného ovoce na nose i v ústech. Charakter vín se samozřejmě mírně mění u jednotlivých výrobců, a také v závislosti na použité odrůdové směsi Glery a Pinotu Noir.

  1. Prosecco jako pití pro každou příležitost

Prosecco je víno, které nejlépe chutná jako mladé a svěží. Před otevřením ho nezapomeňte dobře vychladit na 7- 9 °C.  Je to klasické párty víno, skvělý doprovod ke grilovačce nebo povinná výbava každého piknikového koše. U jeho popíjení se rozhodně nebudete nudit. Tak jak se v Itálii říká, den bez Prosecca je jako…

Pokud jste dočetli až sem a dostali jste chuť na skleničku šumivé Prosecca, vyberte si z nabídky eshopu vinodoc: https://www.vinodoc.cz/prosecco2

DÁREK: Pro získání okamžité slevy 10 % vložte do košíku kód: 10zajimavostioproseccu