Cuvée Zero z vinařství Col Vetoraz je poměrně unikátní Prosecco Superiore, které je lahvováno jako absolutně suché, tedy bez zbytkového cukru. Víno je příjemně svěží, s tóny citrusového ovoce, květů akátu, bílé broskve nebo jablek. V ústech se prezentuje bohatým perlením, doslova krémovým charakterem, má delší vyvážený závěr. Fitness víno, po kterém nepřiberete ani gram navíc!
Druh vína: suché
Typ vína: šumivé víno
Oblast: Benátsko
Ideální teplota: 6 - 9 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 11,5 %; Zbytkový cukr: 0 g/l
Vinice: Víno pochází ze strmých vinic s ideální expozicí, spadajících do prestižní zóny Valdobbiadene. Sklon vinic tu neumožňuje mechanizaci a veškerá práce ve vinohradech se dělá ručně. Půdu tvoří unikátní směs tvořená jílovitým vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem. Sklizeň hroznů odrůdy Glera probíhá v druhé polovině září. Zóna byla zapsána v roce 2019 na seznam Světového dědictví UNESCO.
Sklep: Hrozny jsou do vinařství dopraveny v malých přepravkách. Následuje jejich jemné lisování a fermentace v nerezových tancích za kontrolované teploty. Šumivé víno vzniká za použití metody Charmat, druhotné kvašení tedy probíhá v uzavřených nerezových nádobách, s cílem zachovat energický ovocný projev odrůdy Glera.
Kdy vypít: 2024 - 2025
Doporučení v gastronomii: Vynikající k lehké středomořské kuchyni a mořským plodům.
Přečtěte si na našem blogu: O kapku lepší Prosecco: Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Vinařství Col Vetoraz sídlí v srdci vinařské oblasti pro výrobu Prosecca, tedy na kopci "Mont" Cartizze v Santo Stefano di Valdobbiadene v nadmořské výšce 400 metrů. Jeho historie sahá až do roku 1838, kdy se tu usadila rodina Miotti a začala se věnovat pěstování révy vinné v Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall'Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Jejich Prosecco získalo ve světě reputaci špičkového šumivého vína vyrobeného metodou Charmat a všichni tři jsou považováni za „duchovní otce“ moderního Prosecca. Vinařství Col Vetoraz prostřednictvím svých vín usiluje o maximální vyjádření jedinečnosti terroiru z Valdobbiadene. Respekt k přírodě je prvním krokem k výrobě kvalitního šumivého vína a vinařství Col Vetoraz v tomto ohledu udává směr regionu.
""Nejčastěji se Prosecco lahvuje v kategorii Extra Dry, tedy se zbytkovým cukrem 12-17 g/l. Trendem jsou ale spíše sušší šumivá vína a Cuvée Zero je z tohoto pohledu opravdu raritní kousek. Víno je postavené na perfektní svěžesti.""
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.