Pinot Grigio: Francouzská odrůda našla nový domov v severní Itálii

28. 4. 2021

Pinot Grigio: Francouzská odrůda našla nový domov v severní Itálii

Za posledních 15 let se plocha vinic v Itálii zmenšila o pětinu. Jednou z mála odrůd, které v tomto období výrazně navyšovaly výsadby je Pinot Grigio.


Oblíbená odrůda, kterou ve Francii znají pod názvem Pinot Gris, se stala symbolem pro lehčí svěží bílé víno ze severní Itálie. Vinaři z Benátska, Jižního Tyrolska nebo Friuli ročně nalahvují 300 milionů vín Pinot Grigio a hned 98 % z nich končí na zahraničních trzích. Pestrou paletu vín Pinot Grigio najdete i v nabídce eshopu VinoDoc.

Celosvětově se odrůda Pinot Gris pěstuje na 60 000 hektarech vinic, z nichž 43 % najdete v Itálii. Francie, odkud odrůda pochází, se na výsadbách v současnosti podílí „jen“ 3600 hektary a přeskočily ji i země jako USA, Německo nebo Austrálie. Nejlepší francouzské Pinoty Gris najdete v Alsasku.

Odrůda vznikla pravděpodobně v Burgundsku, jako kříženec odrůdy Pinot noir. Postupně se rozšířila do dalších francouzských vinařských oblastí, jako např. Champagne nebo do zmíněného Alsaska. Postupně se také vydala napříč Evropou, dodnes s ní pracují vinaři v Maďarsku, Německu, Rakousku nebo i u nás v České republice, kde je aktuálně vysazeno zhruba 1000 hektarů. Tuzemští vinaři přitom mohou pro vína používat lokální název Rulandské šedé, případně francouzský ekvivalent Pinot Gris.

Do Itálie se Pinot Gris dostal na přelomu 18. a 19. století, neprve to bylo do Piemontu, ale pevně odrůda zakořenila v regionech Benátsko nebo Friuli. Ještě v roce 2000 si italští vinaři vystačili s 6600 hektary Pinot Grigio, díky obrovské popularitě těchto vín v USA, Německu nebo Velké Británii ovšem výsadby narostly na současných 24 500 hektarů. Pinot Grigio je čtvrtou nejrozšířenější odrůdou Itálie a v této zemi tak našla nový domov.

Není Pinot Gris jako Pinot Grigio

V Alsasku patří Pinot Grigio mezi tzv. ušlechtilé odrůdy, ze kterých mohou vznikat i prestižní Grand Cru vína. Zatímco vinaři v Alsasku typicky produkují výraznější vína, nezřídka se zbytkovým cukrem a s využitím ušlechtilé plísně, tak italské Pinot Grigio je synonymem lehkého bílého vína s tóny jablek, hrušek nebo broskví. Suché víno, které není aromaticky výrazné, ale jehož nejsilnější stránkou je svěžest, úžasná pitelnost, podpořená vyšší kyselinou a v některých případech minerální slaností v dochuti. Suché Pinot Grigio se skvěle hodí k lehčí italské gastronomii, k bílému masu, polévkám nebo rybám.

V našem sortimentu si můžete porovnat Pinot Grigio z různých vinařských oblastí. Začněte vínem z organického vinařství Peter Zemmer z Jižního Tyrolska. Jejich Pinot Grigio bývá v Itálii zařazeno mezi nejlepší vína této odrůdy, je krásně svěží, minerální. Naopak elegantní víno od vinařství La Tunella z Friuli působí plnějším dojmem, je bohatě ovocné, s tóny čerstvého tropického ovoce a citrusů.

Velkou zajímavostí je pak Pinot Grigio z vinařství Lungarotti z Umbrie. Rodina Lungarotti byla jedna z prvních, kdo v tomto regionu odrůdu vysadila a jejich víno je přímo ukázkovým reprezentantem odrůdy. Šťavnaté a svěží víno, s tóny citrusového ovoce a delikátní mineralitou v závěru. Víno se skvělým poměrem ceny a kvality!

Související produkty