Vinařské oblasti Sicílie

Sicilská vína: Neprávem podceňovaný poklad Středomoří

3. 7. 2025

Sicilská vína: Neprávem podceňovaný poklad Středomoří

Sicílie, kdysi považovaná jen za producenta levných stolních vín, dnes patří mezi nejprogresivnější vinařské oblasti Itálie.


Mohou za to zajímavé investice, silné vinařské osobnosti, orientace na kvalitu a opětovná výsadba některých lokálních odrůd, jako jsou Grillo nebo Perricone. Rostoucí věhlas místních vín potvrzuje i fakt, že jediné DOCG ostrova – vína Cerasuolo di Vittoria, by brzy mohla doplnit také vína Etna DOCG.

Vinařská tradice na Sicílii sahá až do starověku – víno zde pěstovali Féničané, Řekové i Římané. V antice byla Sicílie jedním z hlavních producentů vína pro celou římskou říši. Ve středověku sicilské vinařství upadlo, ale arabské vlivy přinesly nové techniky v zemědělství. Obnovení slávy přišlo s nástupem normanského a později španělského vlivu. V 18. a 19. století se Sicílie proslavila vínem Marsala, které konkurovalo portskému a sherry. S nápadem začít produkovat fortifikovaná vína přišel britský obchodník John Woodhouse. Teprve od 90. let 20. století se sicilské vinařství radikálně proměnilo – začala obnova vinic, investice do kvality a důraz na původní, místní odrůdy. Dnes je ostrov považován za jednu z nejzajímavějších vinařských oblastí Itálie, potažmo Evropy.

Sicílie má mimořádně rozmanité klimatické a půdní podmínky, což dává vzniknout velmi různorodým vínům. Vinařství jsou rozprostřena od mořského pobřeží po vysokohorské svahy Etny. Čtvrtinu ostrova tvoří hory, 60 % Sicílie je kopcovitých a zbytek tvoří nížiny. Významným faktorem ovlivňujícím klima je blízkost moře, které mírně ochlazuje přímořské vinařské oblasti. Na Sicílii se nachází velmi rozmanité typy půd, ostrov je geologicky složitý a díky aktivní i historické vulkanické činnosti zde najdeme pestrou mozaiku terroirů. Kromě Etny najdete vulkanické půdy také například na ostrově Pantelleria.

Sicílie patří mezi největší vinařské oblasti Itálie, plocha zdejších vinic dosahuje 110 000 hektarů. Historicky byla Sicílie především regionem bílých odrůd – velká část bílých hroznů ovšem sloužila na výrobu fortifikovaných vín Marsala nebo levných stolních bílých vín. Dnes je podíl vyrovnanější, i když bílé odrůdy stále mírně převažují.

Zajímavá paleta bílých vín

Nejrozšířenější bílou odrůdou je na Sicílii Catarratto. Tato odrůda je pěstovaná především v západní části ostrova a dává vína se svěží kyselinou, citrusovými tóny a lehce mandlovým závěrem. Někdy připomínají Ryzlink rýnský. Druhou nejdůležitější bílou odrůdou je Grillo, původně vyšlechtěné pro výrobu Marsaly, dnes však ceněné i pro suchá, minerální a aromatická vína s charakterem tropického ovoce. Grillo je v chuti plnější a výrazně ovocné, působí komplexněji než Cataratto.

Odrůda Inzolia (také známá jako Ansonica) je zdrojem jemných a lehčích vín s květinovými a oříškovými tóny a velmi často končí jako součást vinných cuvée. Na svazích Etny pak mají vinaři vysazenu bílou odrůdu Carricante. Pro tato vína je typická výrazná kyselina, mineralita a střednědobý potenciál k archivaci, až do 10 let. Pětici typických bílých odrůd Sicílie doplňuje aromatická odrůda Zibibbo (Muškát alexandrijský), která se na ostrově Pantelleria používá především k výrobě lahodných sladkých dezertních vín s vůní rozinek, květin a kandovaného ovoce.

Mezinárodní i lokální modré odrůdy

Nejznámější modrou odrůdou Sicílie je Nero d’Avola, někdy označované jako „sicilský Syrah“. Vína této odrůdy jsou totiž typicky kořenitá, disponují tóny bylin a zralého ovoce, mají intenzivní tmavou barvu. Tato odrůda se přizpůsobí různému terroiru – od přímořských zón po vyšší polohy, kde získává větší eleganci a svěžest. Celkově na Sicílii seženete velmi kvalitní i zcela průměrná vína Nero d’Avola a je potřeba vybírat podle renomé jednotlivých vinařství.

Další klíčovou odrůdou je Nerello Mascalese, která roste hlavně na svazích Etny. Dává rafinovaná, komplexní vína s vyšší kyselinou a jemnou tříslovinou a světlejší barvou, často je přirovnávaná k Pinotu Noir nebo Nebbiolu. Méně známé, ale pro Sicílii typické, je Frappato. Ve skleničce čekejte lehčí a ovocné víno s tóny jahod, květin a koření. Frappato je hlavní složkou cuvée vín Cerasuolo di Vittoria DOCG. Do sicilských vinic se v posledních letech navrací také zajímavá modrá odrůda Perricone. Sortiment sicilských červených vín pak často v cuvée doplňují některé francouzské odrůdy jako Syrah, Cabernet Sauvigon nebo Merlot.

Kvalita sicilských vín nikdy nebyla vyšší, než je teď! Sicilská vína v posledních letech zažívají zásadní proměnu také v rámci udržitelnosti. Téměř 40 % vinic na Sicílii je dnes certifikováno jako organických. Ruku v ruce se světovými trendy roste zájem o lokální bílé odrůdy jako Grillo, Carricante nebo Catarratto, jejichž export prudce stoupá. Současná Sicílie, to jsou ovšem také oranžová vína, vína z amfor nebo pet-naty.

V souvislosti s kvalitativními změnami na Sicílii se očekává povýšení vín Etna DOC do nejvyšší apelační kategorie. V listopadu 2023 místní konsorcium vinařů jednomyslně schválilo zahájení procesu o přechod na status DOCG, čímž by se Etna stala druhou DOCG apelací Sicílie po vínech Cerasuolo di Vittoria. Proces zahrnuje minimálně dvouletou administrativní cestu přes regionální úřady až po schválení ministerstvem zemědělství. Velké události v podobě schválení žádosti, bychom se tak mohli dočkat relativně brzy. Držme vinařům z Etny palce!

Seznam DOC a DOCG apelací na Sicílii

DOCG

  • Cerasuolo di Vittoria DOCG

DOC (Denominazione di Origine Controllata)

  • Alcamo DOC
  • Contea di Sclafani DOC
  • Contessa Entellina DOC
  • Delia Nivolelli DOC
  • Eloro DOC
  • Etna DOC
  • Faro DOC
  • Malvasia delle Lipari DOC
  • Mamertino DOC
  • Marsala DOC
  • Menfi DOC
  • Monreale DOC
  • Noto DOC
  • Pantelleria DOC
  • Riesi DOC
  • Salaparuta DOC
  • Sambuca di Sicilia DOC
  • Santa Margherita di Belice DOC
  • Sciacca DOC
  • Sicilia DOC
  • Vittoria DOC

 

Související produkty