Barbaresco – elegantní červené víno z italského Piemontu

2. 9. 2022

Barbaresco – elegantní červené víno z italského Piemontu

Nejslavnějším vínem severoitalské vinařské oblasti Piemont je bezpochyby Barolo. Vínem, které si ale zaslouží nemenší pozornost a které poslední dvě dekády objevuje stále více milovníků vín, je Barbaresco.


Díky skvělé práci některých zdejších vinařů se ta nejlepší Barbaresca vyrovnají nejslavnějším vínům Barolo. Čím jsou tato vína specifická a jak si tato vína nejlépe vychutnat, představíme v dnešním příspěvku.

Nevelkou vinařskou zónu Barbaresco najdete v těsné blízkosti piemontské Alby, ve vinařské oblasti, které se říká Langhe. Konkrétně severovýchodně od tohoto města, zatímco Barolo zóna je jihozápadně. Barbaresco se dělá z hroznů odrůdy Nebbiolo vysazené na vinicích kolem tří vesnic – Barbaresco, Treiso a Neive. Od roku 2010 je klasifikovaných 66 Cru, ze kterých tato vína mohou pocházet a jejich plocha je menší, než kolik je vinohradů v katastru moravských Velkých Bílovic:) Konkrétně necelých 700 hektarů, z nichž vinaři lahvují ročně kolem 5 milionů Barbaresca. To je hrozně málo pro celý svět. Pro porovnání, Barola skončí v lahvích téměř třikrát více.

Barbaresco není víno jehož historie by se počítala v mnoha staletích. Za vznik zdejších vín je považován rok 1894, kdy Domizio Cavazza založil v Barbarescu slavné pěstitelské sdružení Cantina Sociale del Barbaresco. Vinařství však po první světové válce zaniklo a nová renesance produkce zdejších vín přichází až v polovině 20. století. V roce 1966 vzniklo zdejší konsorcium výrobců, které mimo jiné dohlíží nad dodržováním pravidel pro výrobu Barbaresca.

Zóna Barbaresco

Pravidla pro vína Barbaresco?

Víno Barbaresco musí být vždy 100% z hroznů odrůdy Nebbiolo z již zmíněných certifikovaných vinic. Maximální výnosy jsou stanoveny na 54 hl/ha, tedy zhruba 7200 lahví z hektaru. Před uvedením do prodeje musí víno zrát minimálně 26 měsíců, z toho devět v sudech. Pokud je víno kategorie Riserva, délka minimálního zrání se natahuje na 50 měsíců.

Vína Ca del Baio

Vína Barbaresco spadají do nejvyšší apelační kategorie tzv. DOCG vín (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). To známená, že hrozny pro jejich výrobu musí samozřejmě pocházet z některé z klasifikovaných vinic, a navíc je u každého z vín garantována kvalita. Všichni vinaři produkující Barbaresco musí povinně zaslat vzorky vín na senzorické degustační zkoušky, v rámci kterých zkušení degustátoři finálně posuzují charakter jednotlivých vín.

Jak chutná Barbaresco?

Odrůda Nebbiolo dává vína velmi světle rubínového odstínu, ve skleničce připomínají odstínem třeba Pinot noir. Typická je pro tato vína také vyšší kyselina a více či méně vystupující třísloviny. Záleží na stylu vinaře a také charakteru konkrétního ročníku. Každopádně vzhledem k odlišným klimatickým podmínkám a půdnímu složení se vína Barolo a Barbaresco liší ve svém projevu.

Barbaresco je většinou jemnější v chuti a působí v mladém věku otevřeněji, s bohatým ovocným projevem. Vína spíše ukazují eleganci než svaly. Ve vůni a chuti můžete ucítit tóny dřeva, malin, červeného rybízu, fialek nebo lékořice. Barbaresco je víno, které lze archivovat i po dobu deseti až patnácti let a u starších vín pak vystupují tóny připomínající sušené plody, lesní podrost, kůži nebo tabák.

Pokud jde o párování vín Barbaresco, vzhledem k delikátnímu projevu vína je vhodné zvolit ne příliš kořeněné pokrmy, v Piemontu se se vína například typicky párují s těstovinami (tajarin) s hovězím nebo králičím ragú.  Víno se hodí k pokrmům s hovězím masem, zvěřinou a dušenými masy jako jehněčí, telecí, králičí, divočák a jelen. Skvěle doprovodí také vyzrálejší sýry jako Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio, starou Goudu nebo plísňové sýry.

Barbaresco si nejlépe vychutnáte velkých kulatých sklenicích na víno (vhodných i pro odrůdu Pinot noir) a vhodná teplota podávání je mezi 18°C ​​a 20°C.

Krásná vína v BIO kvalitě - Ca’ del Baio

V našem sortimentu Barbaresco zastupuje rodinné vinařství Ca’ del Baio. Dnes to jsou manželé Giulio a Luciana, kteří spolu se svými dcerami Paolou, Valentinou a Federicou řídí vinařství, mají na starost výrobu vín i obchod. Vinařství disponuje 25 hektary vinic v katastrech obcí Barbaresco a Treiso. Vysazeny zde jsou bílé odrůdy Moscato, Chardonnay a Riesling a modré odrůdy Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Téměř všechna vína jsou lahvována jako čistě odrůdová. Nejprestižnější vína vznikají z odrůdy Nebbiolo a réva používaná pro výrobu Barbaresca dosahuje stáří 25 až 40 let. Vinařství disponuje některými prestižními polohami a vína lahvuje pod označením jednotlivých cru – Asili, Pora nebo Vallegrande. V současnosti Ca’ del Baio patří mezi nejvyhledávanější producenty mezi milovníky vín z Piemontu.

Vinařství Ca del Baio

 

Související produkty