Objevte kvalitní Lambrusco

11. 7. 2023

Objevte kvalitní Lambrusco

V minulém století zaplavily supermarketové spodní regály levné lahve sladkého a lehce šumivého vína s názvem Lambrusco a od té doby se tato negativní nálepka s Lambruscem nepříjemně táhne. Nicméně už se začíná blýskat na lepší časy!


Nová vlna kvalitního Lambrusca totiž vrací těmto tradičním italskými vínům oprávněnou pozornost. Jak se vyznat v jednotlivých typech Lambrusca a jak rozumět etiketě těchto vín?  

Jaká vína tedy najdeme pod označením Lambrusco?

Lambrusco je červené šumivé víno, jehož domovem je italský region Emilia-Romagna. Dnešní Lambrusco je jedno z nejzajímavějších vín na světě, protože je u něj stále co objevovat. Jak výsledné víno chutná totiž záleží na tom, jaká odrůda byla použita, kde hrozny vyrostly a jakým způsobem bylo víno vytvořeno.

Na světě existuje více než 60 odrůd Lambrusca a každá dává vínu svůj unikátní charakter, nicméně tři nejznámější jsou tyto:

  1. Lambrusco Salamino

Tato odrůda je nejrozšířenější a velmi často ji najdeme v cuvée s ostatními odrůdami, kde přispívá svou bohatou aromatikou, tmavě červenou barvou, vysokou kyselinou a plným tělem. Má i vlastní DOC, které se jmenuje Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC.

  1. Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

Jediná odrůda Lambrusca, která se pěstuje hlavně na svazích a ne v nížinách. Produkuje vína s tmavou barvou, plným tělem a oproti všem ostatním odrůdám má nejvíc tříslovin. Apelace se jmenuje stejně jako odrůda Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC.

  1. Lambrusco di Sorbara

Narozdíl od předchozích zmíněných odrůd, Lambrusco di Sorbara dává světle zbarvená svěží vína s vysokou kyselinou, delikátním tělem a nižšími tříslovinami. Apelace se jmenuje opět stejně jako odrůda tedy Lambrusco di Sorbara DOC.

Tři apelace vín Lambrusco nejsou pojmenovány podle odrůdy, ale podle regionu. Jsou to Reggiano DOC, Modena DOC a Lambrusco Mantovano DOC, které se jako jediné nachází v sousední Lombardii.

Lambrusco hrozny

Dalším důležitým aspektem je způsob výroby:

  1. Charmat metoda

Pokud vyrobíme Lambrusco v tanku metodou Charmat (stejná metoda, jakou je vyráběno Prosecco), dosáhneme svěžího vína, které vyniká svojí ovocností. Touto metodou je vyrobeno přes 95% vín z odrůdy Lambrusco. 

  1. Tradiční metoda kvašení v lahvi

Další a zároveň nejnákladnější variantou je tradiční metoda kvašení v lahvi (stejná metoda, jaká se používá pro výrobu Champagne nebo Franciacorty). Právě tak vznikají ta nejkomplexnější vína. Produkce je však stále velmi malá, i když tato vína u sommeliérů získávají strmě na pupularitě.

  1. Pet Nat

Poslední metodou výroby je Pet Nat neboli Pétillant naturel (známé také pod názvem rural nebo ancestrale) a odkazuje k původní metodě výroby šumivých vín, když ještě nebyly moderní vymoženosti, jaké máme dnes. Při tomto způsobu výroby se zčásti zkvašený mošt nechá dokvasit přímo v uzavřené lahvi. Zbývající cukr je přeměněn kvasinkami na alkohol a CO2, což zajistí finální perlení. Kvasinky pak většinou nejsou odstřeleny, takže vína jsou více či méně zakalená a najdete v nich usazeniny.

 Lambrusco Concerto

Proč byste měli dát Lambruscu šanci?

Lambrusco je neocenitelným společníkem v gastronomii. A není to náhodou! Region Emilia Romagna je totiž domovem jedněch z nejznámějších delikates světa. Je to slavná trojice v podobě Mortadella Bologna, Prosciutto di Parma a Parmigiano Reggiano. Najdeme je v neskutečném množství různých pokrmů, ale spoustu parády dokáží udělat také samostatně se sklenkou dobře vychlazeného Lambrusca.

Dalším typickým pokrmem z této oblasti je věhlasné ragù Bolognese, které si nejlépe vychutnáte se suchým Lambruscem. Na etiketě najdete výraz secco, který značí vína až do 15g/l zbytkového cukru a jsou vnímána jako suchá. Tato vína však skvěle doplní i grilovaná masa, zeleninu, těstoviny na bázi rajčatových omáček a hlavně pizzu!

Vína v kategorii semisecco (polosuchá) jsou výborná k pikantním pokrmům. Oblíbená jsou například různá curry nebo tradiční těstovinové pokrmy jako Pad Thai. Oslňující kombinace jsou i čerstvé fíky zakápnuté krémovým balsamikem.

Vína v kategorii amabile (polosladká) a dolce (sladká) se zase výborně snoubí s čerstvým ovocem, čokoládovými dezerty, hořkou čokoládou nebo i s tradičními českými dezerty typu plněných ovocných knedlíků.

Kromě gastronomického využití je však ještě jeden významný důvod, proč byste měli dát Lambruscu šanci. Za málo peněz totiž seženete hodně muziky. Přitom poněkud paradoxní na tom je to, že Emilia Romagna je jeden z nejbohatších regionů Evropy, který je známý pro svá luxusní vozidla jako Ferrari, Lamborghini a Maserrati, a přesto zde seženete neuvěřitelně kvalitní a levná vína!

Lambrusco Medici Ermete

Jak správně servírovat Lambrusco?

Ideální teplota pro konzumaci Lambrusca je kolem 7 až 9 stupňů Celsia, takže víno vložte do lednice s dostatečným předstihem. Na rozdíl od Prosecca nebo Champagne se Lambrusco tradičně nepodává ve flétně. Perfektní je univerzální sklenice na víno, dobře poslouží i standardní sklenice na bílé víno.

 

Významní producenti:

Cleto Chiarli

Clero Chiarli je vinařství, které je známo pro svou kvalitu i různorodost, protože nabízí průřez všemi styly i apelacemi. V 50. letech minulého století se rodina zasadila o zavedení metody Charmat do regionu. Zajímavostí je, že vinařství si po sklizni uchovává podchlazený mošt, který promění ve výsledné Lambrusco v moment, kdy je po něm poptávka. Víno je tak vždy mladé a svěží.

Medici Ermete

Vinařství Medici Ermete bylo založeno rodinou Medici na konci 19. století. Později se stalo vůbec prvním vinařstvím v regionu, které se rozhodlo lahvovat Lambrusco s označením vinice “Cru” na etiketě a vzniklo tak Lambrusco Concerto. Za úspěchy vinařství stojí striktně nízké výnosy, mnohdy o 30-40 % nižší, než nařizují zákony DOC této apelace, což garantuje vína bezprecedentní kvality. Výrobní proces je zakončen dovedným úsilím v umění vinifikace s použitím nejmodernějších technologií a filozofií v totální harmonii s přírodou a životním prostředím. Společnost vlastní 60 hektarů vinic, které se nachází v těch nejlepších polohách pro pěstování Lambrusca.

 

Zajímavost na závěr: Lambrusco vs. lambrusca

Záměna jednoho písmene v tomto případě udělá hodně. Na světě existují tisíce druhů révy vinné, ale většina z nich patří pouze k jednomu druhu, a to k Vitis vinifera. Ta je doma v Evropě a Asii, tedy Eurasii a její bobule se používají na jídlo i k výrobě vína.

Existují však i jiné druhy révy vinné, které pochází ze Severní Ameriky. Až na pár drobných výjimek se z nich víno nedělá, ale velmi dobře slouží jako podnože, které jsou rezistentní k významnému škůdci vinné révy mšičce révokaz. Ta do se do Evropy dostala právě z Ameriky a následně zdecimovala obrovské množství evropských vinohradů. Jedním z těchto druhů, které se používají na roubování, je i Vitis lambrusca, která se tak často plete právě s odrůdou Lambrusco.

Lambrusco tedy s Vitis lambrusca nemá nic společného. Lambrusco je odrůda vinné révy spadající pod Vitis vinifera. Domovem této odrůdy je Itálie a máme doklady o tom, že ji kultivovali již Etruskové.

 

Autorka: Michaela Kapičková DipWSET

Související produkty