Víno je vyrobené z hroznů Nebbiolo, před nalahvováním zraje jeden rok v sudech ze slavonského sudu. Ve skleničce je světlejší barvy, vůni dominuje divoké lesní ovoce, malinovy a jahody. V chuti pěkně vyvážené, komplexní, s tóny červených peckovin. Vínu nechybí šťavnatá kyselina a pro Nebbiolo typické třísloviny, lehce vystupující v delší dochuti. Víno, s potenciálem zrát, ale vychutnáte si ho i nyní. Je jemné a delikátní.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Hrozny pochází z jednohektarové vinice spadající do katastru města Alba. Jde o trať se západní orientací a nadmořskou výškou 300 m.n.m. Réva je vedena v BIO režimu, bez jakýchkoliv chemických přípravků. Vinice byla vysazena v roce 2004 a jsou v ní klony Nebbiolo Lampia, a Nebbiolo Michet. Ruční sběr hroznů.
Sklep: Vinifikace tohoto vína je podřízena cíli podtrhnout svěží ovocný charakter odrůdy Nebbiolo. Fermentace s macerací trvá šest až 10 dní, poté se víno uchovává při teplotě 18 – 20 °C, aby se usnadnilo nastartování malolaktického kvašení. V prosinci se pak víno přesouvá do velkých slovinských dubových sudů, kde odpočívá jeden rok. Následně je stočeno do lahví, kde zraje další rok.
Kdy vypít: 2023 - 2029
Doporučení v gastronomii: Perfektně se hodí k piemontské kuchyni, vyzkoušejte v doprovodu těstovin tagliolini s masovou omáčkou, ale i s grilovaným masem, pečeným hovězím nebo středně zralými sýry.
Přečtěte si na našem blogu: Oblíbená vína z Piemontu
Jedno z legendárních vinařství sídlící v srdci městečka Barolo, lahvující vína ze špičkových poloh jako Cannubi, Castellero nebo Sarmassa. Vinařství založil v roce 1885 Giacomo Brezza, který se svým otcem Antoniem již v roce 1910 uvedl na trh svá první lahvovaná vína. Dodnes jsou stylem vína Brezza považována za ultratradiční. Vína zrají pouze ve velkých sudech ze slavonského dubu, jejich charakteristickým rysem je elegance. V současnosti vinařství vede Enzo Brezza se svým bratrancem Giacomem. Vinařství disponuje 16,5 hektary vinic, z nichž některé pocházejí již z roku 1885. Ve vinicích dodržuje rodina Brezza čistě organické postupy. Ačkoliv se ve výrobě vinařství drží tradičních postupů, co se týká uzávěrů vína, nebojí se inovací. Vinařství Brezza se letos stalo prvním vinařstvím, které se rozhodlo lahvovat základní Barolo pod skleněný uzávěr a vyloučit tak možnost vzniku korkové vady.
Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 6000 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina. Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku.
"Odrůda Nebbiolo je jedna z nejstarších v Itálii. Její původ není přesně znám, ale pravděpodobně pochází z oblasti Langhe. Spolu s odrůdou Sangiovese jsou považovány za nejkvalitnější odrůdy celé Itálie."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.