Umani Ronchi: 200 hektarů BIO vinic v Marche a Abruzzo

7. 7. 2022

Umani Ronchi: 200 hektarů BIO vinic v Marche a Abruzzo

Vinařství Umani Ronchi dlouhodobě patří mezi nejvýraznější producenty vín na pomezí vinařských oblastí Marche a Abruzzo. Jsme ve střední Itálii, kde červeným vínům vládne odrůda Montepulciano a bílým odrůdy Verdicchio nebo Pecorino.


Vinařství, které založila rodina Bernetti v roce 1957, nově získala BIO certifikaci na více než 200 hektarů svých vinic.

Odpovědný přístup k výrobě vín a organika ve vinicích je jedním z hlavních trendů ve světě vína. Podle dostupných údajů Nomisma Wine Monitor dosáhl v roce 2018 podíl organických vinic v Itálii 16,6 %, což při velikosti této vinařské země představuje 26 % světových ekologicky obhospodařovaných vinic. Jen v letech 2013 až 2018 se pak plocha organických vinic v Itálii zvýšila o 57 % a tento trend pokračuje dle všeho do současnosti.

Equalitas Sustainibility Certification, kterou vinařství Umani Ronchi nově získalo, kromě organických postupů ve vinohradech a zachování biodiverzity řeší také uhlíkovou stopu a témata jako recyklovatelné obaly nebo využívání obnovitelných zdrojů ve všech fázích výroby a distribuce vín. Vinařství se díky nové certifikaci zařadilo mezi největší BIO vinařství střední Itálie.

Verdicchio a Rosso Conero

Vinařství Umani Ronchi založil v roce 1957 Gino Umani Ronchi a za svoje sídlo si zvolil město Cupramontana ležící v srdci produkce vín Verdicchio Classico. Skutečný výrobní a obchodní rozvoj vinařství začal o několik let později, kdy se ke společnosti připojil Roberto Bianchi a jeho zeť Massimo Bernetti. Massimo Bernetti, provozní a podnikatelský mozek společnosti, nyní jediný vlastník a prezident společnosti, realizoval velké množství investic. Od 70. let se vinařství Umani Ronchi zaměřilo na nákup kvalitních vinic, z nichž velká část byla osázena starými keři Verdicchia nebo Montepulciana. Vinařství je také známé propagací méně známých odrůd, kterými jsou Pecorino, Passerina nebo Lacrima di Morro d´Alba.

Umani Ronchi vinice

Od roku 1990 společnost řídí syn Michele Bernetti a v současnosti vinařství obhospodařuje přes 200 hektarů vinic ve třech hlavních zónách – kopcích Verdicchio, Conero a Abruzzo. Ze 110 ha vinic produkuje Umani Ronchi Verdicchio Classico a tato odrůda je tak vlajkovou lodí vinařství. Verdicchio patří bezesporu k nejzajímavějším bílým odrůdám Itálie. Pokud se odrůdě věnuje dostatečná péče ve vinici, vína z ní mohou být úžasná. Nespornou výhodou Verdicchia je jeho variabilita, používá se pro výrobu různých druhů vín, od suchých po sladké, od tichých po šumivé. Za nejlepší ale bývají označována suchá tichá vína, která mívají slušný archivační potenciál klidně i 10+ let. Verdicchio totiž mívá přirozeně vyšší kyselinu, která je základem archivace bílých vín. Název odrůdy Verdicchio [ver-dý-kio] je odvozen od barvy jejích hroznů, „verde“ se dá přeložit jako „zelený“.

Dalších 60 hektarů vinařství Umani Ronchi je umístěno v zóně Conero, která je známá plnějšími červenými víny. Místní červená vína jsou postavená na odrůdě Montepulciano (85 – 100 %), s možnou příměsí odrůdy Sangiovese nebo jiných červených odrůd. Vína Rosso Conero DOC a Conero DOCG pochází z krásného výběžku Ancona, na pobřeží Jaderského moře. Poslední část vinic Umani Ronchi leží v zóně Colline Teramane v sousední oblasti Abruzzo, kde od roku 2002 Umani Ronchi vlastní panství o 30 hektarech. Odtud pochází Montepulciano d'Abruzzo, které jako první a jediné víno z této vinařské zóny získalo označení DOCG.

Montepulciano Umani Ronchi

Mezinárodní hvězda

Vinařství Umani Ronchi ročně nalahvuje zhruba 2,9 milionů lahví vín, portfolio tvoří 20 různých produktů. Napříč produktovými řadami si vždy Umani Ronchi udržuje skvělý poměr kvality a ceny vín, a proto vinařství slaví úspěchy na řadě náročných exportních trhů, jako jsou Německo, Švédsko, Japonsko, USA nebo Kanada. Kvalitu vín potvrzuje i řada ocenění, která vína Umani Ronchi získávají každým rokem. V roce 2020 americký časopis Wine Spectator vinařství Umani Ronchi zařadil mezi 34 nejlepších vinařství Itálie. Vinařství je také členem spolku Istituto Grandi Marchi, který sdružuje 18 významných rodinných vinařství celé Itálie.