Francouzi mají Merlot, Italové Montepulciano

3. 1. 2022

Francouzi mají Merlot, Italové Montepulciano

Montepulciano patří mezi nejoblíbenější odrůdy v Itálii. Ve střední části Itálie se z ní dělají krásná tělnatá červená vína plná šťavnatých ovocných tónů.


Za hranicemi si ji ovšem často konzumenti pletou se slavným toskánským vínem Vino Nobile di Montepulciano. To je ale tradičně dělané z odrůdy Sangiovese a s odrůdou Montepulciano tak nemá nic společného.

Opusťme pro dnešek Toskánsko a pojďme se zaměřit právě na odrůdu Montepulciano.  Jestli se někdy obrazně přirovnává velká italská odrůda Sangiovese ke Cabernetu Sauvignon, tak Montepulciano by se dalo s nadsázkou označit za „francouzský Merlot“. Obě odrůdy nespojuje jen písmeno M v názvu, ale také jejich jemnost, příjemný ovocný projev někdy přecházející až do sametovosti . V těch nejlepších případech pak Merlot i Montepulciano reprezentují plnější a komplexní vína se slušným potenciálem k archivaci.

Z Toskánska? Z Abruzza!

Odrůda Montepulciano je velmi úzce spjata s regionem Abruzzo, kde aktuálně tvoří zhruba polovinu všech vinic, ale najdete ji i v Marche, Laziu, Apulii nebo Umbrii. Italové mají Montepulciano velmi rádi, i proto patří s 31 000 hektary do desítky nejvysazenějších odrůd této země. Popularita této odrůdy se konstantně drží velmi vysoko a v poslední dekádě dokonce její výsadby vzrostly o dalších několik procent. Je to odrůda, které nevadí přímořské klima, takže ji najdete vysazenu jako v oblastech blízko Středozemního moře, tak i dále ve vnitrozemí. Kromě Abruzza je nejvýznamnější červenou odrůdou v sousedním regionu Marche, kde se z ní lahvují vína s označením DOC Rosso Conero, DOC Rosso Piceno nebo DOCG Conero.

Nestarší zmínky o Montepulcianu v Abruzzu pochází z roku 1792 z pera archiváře krále Ferdinanda IV. Původ odrůdy byl dlouho obestřen tajemstvím, podle mnohých se odrůda do střední a jižní Itálie rozšířila z Toskánska. Současné úvahy ale spíše podporují teorii, že odrůda pochází z oblasti Val Peligna v Abruzzu, odkud její výsadby postupně expandovaly dál a dál.

Pro kvalitu vín Montepulciano jsou velmi důležité podmínky, za jakých réva dozrává. Montepulciano je spíše pozdní odrůda, které nejvíce vyhovuje dlouhá sezóna a pozvolné vyzrávání. Pokud hrozny nedosáhnou ideální vyzrálosti, ve výsledných vínech to můžete rozpoznat jemnou hořčinkou v chuti. Jako některé další odrůdy, Montepulciano také trpí asynchronním dozráváním bobulí, jejichž různě zbarvené odstíny pak můžete vidět i na jednom hroznu.

Solitér i týmový hráč

Odrůda Montepulciano ve skleničce může reprezentovat širokou paletu stylů vín. Od levných, základních, vysoce pitelných „pizza vín“ jednoduché struktury, přes sofistikovaná vína, zajímavého charakteru, s tóny červeného ovoce, bylinek, často školená v sudech. Některá Montepulciana jsou pak doslova sběratelské raritní kousky, jako je například Montepulciano d’Abruzzo kultovního vinařství Valentini. Víno, které vinař lahvuje pouze v mimořádných ročnících, jako 2006 nebo 2012 a jehož cena jde řádově do tisícovek korun. Důvodem je i fakt, že tohle víno má neskutečný archivační potenciál, srovnatelný s nejlepšími víny z Toskánska.

Montepulciano se velmi často lahvuje jako čistě odrůdové, ale podobně jako Merlot se hodí i do kupáží s dalšími odrůdami. Příkladem budiž třeba víno Pelago, které se v roce 1997 vytvořili ve vinařství Umani Ronchi jako místní verzi tzv. „supertoskánského“ vína. V tomto případě jde o zajímavou kombinaci odrůd Montepulciano, Cabernet SauvignonMerlot.

Montepulciano se ale používá i pro výrobu růžových vín, lokálně známých pod označením Cerasuolo d’Abruzzo. V rámci kategorie růžových vín jsou tato vína relativně s vyšší kyselinou i tříslem, jsou v chuti plnější, někdy s patrnou mineralitou a na jejich vypití rozhodně není potřeba extrémně spěchat. Kvalitní Cerasuolo vydrží v láhvi i pět let. Je to dáno delší macerací na slupkách. Tato růžová vína patří určitě k těm nejlepším v Itálii.

Kategorie italských červených vín je neskutečně pestrá a zdaleka se neomezuje jen na Toskánsko a Piemont. Pokud máte raději Merlot než Cabernet Sauvignon, je dost možné, že Vám víc bude sedět Montepulciano d’Abruzzo než Vino Nobile di Montepulciano nebo Brunello di Montalcino.

Související produkty