Představujeme 12 nejlepších italských vín roku 2022

2. 12. 2022

Představujeme 12 nejlepších italských vín roku 2022

Rok 2022 se pomalu blíží ke svému konci a je tedy na čase si představit vína, která si v uplynulých měsících naši zákazníci oblíbili nejvíce. V sortimentu online vinotéky najdete bezmála 300 různých italských vín, olivových olejů a nově také grappy.


Nechybí všechna klasická italská vína, jako Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Amarone della Valpolicella, Pinot grigio, Soave, Gavi nebo šumivé Prosecco a Franciacorta. Některé naše z našich bestsellerů jsme seřadili do několika cenových kategorií, pro lepší orientaci.

Vína do 250 Kč: Kvalita za dobrou dostupnou cenu

Jaké víno si představíte jako první, když se řekne bílé z Itálie? Dost možná to bude Pinot Grigio, neboli odrůda Rulandské šedé, které se nesmírně daří na vinicích v Jižním Tyrolsku, Friuli nebo Benátsku. A právě z Benátska pochází svěží, lehce ovocná verze z vinařství I Stefanini - Pinot Grigio Delle Venezie DOC.

Jestli pro některé víno platí, že udělá radost snad každému, tak je to šumivé Prosecco. Tyhle na jednu stranu nenáročné, ale skvěle pitelné a osvěžující bublinky s tóny peckového ovoce a bílých květů, se dají pít celý rok. Preference se pak poslední dobou přesouvají spíše k sušším vínům a u nás tak vede suché Prosecco Treviso DOC Brut od Casa Bianca.

Jedním z nejoblíbenějších vín posledních let je červené Primitivo z jihoitalského regionu Apulie. Jde typicky o plnější červená vína s vyšším alkoholem, tóny exotického koření a tmavého peckového ovoce. Přesně takové je i naše Salento Primitivo "Don Cosimo" IGP z vinařství Cantine due Palme.

Vína do 500 Kč: Skvělé láhve, co nezlikvidují domácí rozpočet

A ještě jednou Prosecco, respektive jeho nejvyšší kvalitativní úroveň, kategorie Valdobbiadene Superiore DOCG. Rodinné vinařství Col Vetoraz je bez přehánění hvězdou této malé vinařské oblasti a jejich vína jsou dlouhé roky stálicí v našem sortimentu. Nejčastěji pal zákazníci volí tento jemný a zároveň komplexní Brut: Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Brut.

Krásná láhev burgundského typu, bílá etiketa s čistou grafikou. Uvnitř ole očekávání není Pinot noir, ale komplexní a bohaté Montepulciano. Asi nejdůležitější víno v soritmentu známého vinařství Umani Ronchi, to je červené Rosso Conero "San Lorenzo" DOC. Víno se skvělým poměrem ceny a kvality.

Na samém jihu Toskánska najdete velmi zajímavou apelaci, která je trochu ve stínu slavnějších vín, jako je Chianti Classico nebo Brunello di Montalcino. Jsou to neméně zajímavá vína Morellino di Scansano DOCG, jejichž základem je také odrůda Sangiovese. Vinařství Podere 414 je malá rodinná firma fungující ve vinicích v BIO režimu a produkující extrémně zábavná vína. Jejich vlajkovou lodí je právě víno Morellino di Scansano DOCG, další z našich bestellerů.

Vína do 1000 Kč: Klasická velká vína Itálie

Francouzi mají šampaňské, Španělé Cavu a Italové zase Franciacortu. Celkem vzácná a o to více vyhledávaná jsou tato tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi dělaná šumivá vína. Většinu Franciacorty vypijí sami Italové, jen zlomek končí na zahraničních trzích. Jsme rádi, že naši zákazníci milují stejně jako my vína z vinařství Mirabella. Letos nejvíce chutnal Blanc de Blanc neboli Franciacorta Saten DOCG Brut.

Jedním z nejvýznamnějších vinařských regionů pro bílá vína je severoitalské Friuli. Místní podmínky a zkušenosti vinařů dávají vzniknout krásným komplexním bílým vínům. Většina z nich je čistě jednoodrůdových, ale některá vinařství mají v sortimentu i tzv. prestižní cuvée. Ve vinařství La Tunella je to víno "Biancosesto" Friuli Colli Orientali DOC, které se pravidelně objevuje v žebříčcích nejlepších bílých vín Itálie. Skvělá kombinace odrůd Ribolla Gialla a Friulano.

V královské kategorii velkých červených vín byste aktuálně v Itálii těžko hledali oblíbenější víno, než je Brunello di Montalcino DOCG z Toskánska. Vína, která povinně musí zrát minimálně čtyři roky, než je vinař může uvolnit do prodeje, vždy čisté 100% Sangiovese. I s ohledem na cenu je nejčastější volbou našich zákazníků víno tradičního stylu, zrající ve velkých sudech ze slavonského dubu, Brunello di Montalcino DOCG od malého producenta Lambardi.

Vína do 2000 Kč: Na delší ležení pro mimořádné okamžiky

Asi nejdynamičtější italský vinařský region poslední dekády, to je toskánské Bolgheri. Podmínkami není nepodobné francouzskému Bordeaux, a i proto tu vinaři používají francouzské odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Petit Verdot. Mezi velmi oblíbená vína, s potenciálem zrát dlouho na láhvi, patří i vlajková loď vinařství Donna Olimpia 1898 – víno Bolgheri Rosso Superiore "Millepassi" DOC.

Vína Barolo jsou považována „za krále“ Piemontu. Kvalitní vína z odrůdy Nebbiolo, která svou dlouhověkostí elegancí a rafinovaným charakterem ve světě vína jen těžko hledají konkurenci. Jedním z tradičních vinařství je Brezza. Vinařství lahvuje svá vína z několika špičkových viničních tratí, kromě Cannubi a Castellero je to právě trať Sarmassa. Víno Barolo "Sarmassa" DOCG 2017 si nejlépe vychutnáte s odstupem pěti až deseti let.

Ještě jednou Brunello, tentokrát v moderním stylu, čistě vinifikované v kvalitních francouzských barikových sudech. Ginacarlo Pacenti z vinařství Siro Pacenti je hvězdou regionu a jeho víno Brunello di Montalcino "Pelagrilli" DOCG je každoročně beznadějně vyprodané, nejen ve vinařství, ale i u nás.